Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS:n ja Omago Oy:n kanssa järjesti huhti-kesäkuussa 2021 Jyväskylän opiskelijoille suunnatun yhteiskäyttöautokokeilun. Circwaste-hankkeen kokeilussa tarjottiin yhteiskäyttöinen kaasuauto testattavaksi kaupungissa asuville opiskelijoille.

Kokeilun avulla pyrittiin tuomaan esille yhteiskäyttöautoilun etuja auton omistamiseen verrattuna. Yhteiskäyttöautoilu on yksi fiksun liikkumisen muoto ja samalla myös resurssiviisas tapa liikkua paikasta toiseen verrattuna siihen, että kaikki omistaisivat oman auton. Kokeilussa käytettävä auto kulkee biokaasulla. Biokaasu onkin uusiutuvaa ja ilmastoystävällistä polttoainetta, jonka käyttö ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä.

Jyväskylässä kaasuautoilu on helppoa. Mustankorkean tankkauspisteillä voit tankata paikallista biokaasua. Tankkausasemat löytyvät Mustankorkean jätekeskuksen kupeesta ja Seppälän Citymarketin parkkialueelta. Kaasuautoon voi vaihtoehtoisesti tankata myös normaalia bensiiniä.

Kuva
Mies yhteiskäyttöauton kyydissä. Taustalla kerrostalorakennus ja pyörätelineitä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

 

KOAS mukaan edistämään jakamistalouden ja kestävän liikkumisen mahdollisuuksia

Koas lähti mukaan Circwaste-hankkeeseen tavoitteena kannustaa ja tutustuttaa opiskelijoita kestävän liikkumiseen eri tapoihin sekä jakamistalouteen. Koasilla asuu jo valmiiksi vastuullisia ja tietoisia opiskelijoita, joten yhteiskäyttöauto sopi hyvin myös lisäpalveluvalikoimaan. Koasille oli tärkeää nähdä olisiko palvelulle kysyntää myös pidempiaikaisesti ja siihenkin tarkoitukseen kokeilu osui erittäin hyvään kohtaan.

Koasin päässä aloitimme kokeilun selvittämällä autolle sopivan kotiparkkipaikan keskeiseltä paikalta, jotta se palvelisi mahdollisimman kattavasti ympäri kaupunkia asuvia koasilaisia. Kokeilun puitteissa koasilaiset saivat käyttöönsä yhden Omago Oy:n yhteiskäyttöautoista, biokaasukäyttöisen Seat Ibizan, edullisella tuntiveloituksella. Asukkaille tiedotettiin autosta pääosin sähköisiä kanavia pitkin Koasin uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa. Niin rekisteröinti kuin käyttöönottokin tapahtuvat jokaisen käyttäjän omalla älypuhelimella suoraan Omagon palvelusta.

Kuva
Henkilö varaamassa yhteiskäyttöauton mobiilisovelluksella.

 

Käyttäjät tyytyväisiä yhteiskäyttöautopalveluun

Yhteistyö Omagon kanssa onnistui luontevasti ja saimme asiat sovittua nopeasti kuntoon niin auton sijainnin, viestinnän kuin käyttäjäkyselyidenkin tiimoilta. Käyttäjät ottivat auton hyvin vastaan ja kahdesti toteutetussa käyttäjäkyselyssä sekä Koasin omassa palautekyselyssä sitä kokeilleet tykkäsivät auton helppokäyttöisyydestä ja yleisesti pitivät palvelua hyvänä lisänä opiskelija-asumiseen. Osa vastaajista toivoi jopa enemmän autoja, jotta kulkupeli löytyisi omalta kotiovelta. Hintakin koettiin pääosin sopivaksi kattaen kaikki kulut yhdessä tuntihinnassa, mutta luonnollisesti opiskelijabudjetille sopisi hieman alhaisempikin hinta. Kun auton tarve yllättää tai haluat autottomana lähteä käymään kansallispuistossa, on yhteiskäyttöauto näppärä valinta opiskelijalle.

Ajossa yhteiskäyttöauto oli kokeilun aluksi huhtikuussa yli 120 tuntia, toukokuussa jo yli 150 tuntia ja kesäkuussa noin 145 tuntia. Rekisteröityneitä käyttäjiä kokeilun lopuksi oli yhteensä 185 henkilöä.

Yhteiskäyttöauto luonteva osa KOAS:n muita yhteiskäyttöön kannustavia palveluja

Kokeilu on saanut itse kunkin pohtimaan liikkumisen tapoja ja sitä, mitä asioita lopulta tarvitsee enää itse omistaa. Koasilaisille tarjoamme jo valmiiksi yhteistiloja, pesuloita sekä mm. lainasähköpyörän käyttöä, joten yhteiskäyttöisyys on tuttua asukkaillemme. Vaikka olimme Koasilla tyytyväisiä kokeiluun, jatkoa oli haastava pohtia resurssien sekä todellisen tarpeen välillä. Auto kuitenkin poiki sen verran hyvää palautetta, että päätimme jatkaa yhteistyötä Omagon kanssa ja mahdollistaa asukkaillemme helppokäyttöisen yhteiskäyttömenopelin vähän pidemmäksikin aikaa! Seuraavaksi luomme asukkaiden varaussivuille tiedotusalustan yhteiskäyttöautolle, jotta entistä useampi asukkaistamme löytää auton käyttäjäksi.

Kannustan kaikkia ennakkoluulottomasti mukaan tämän tyylisiin kokeiluihin! Sen lisäksi, että pystyimme mahdollistamaan nykyaikaisen lisäpalvelun asukkaillemme, olemme osallisena tärkeässä keskustelussa kestävämmästä elämäntavasta.

 

Hilla Hoskonen
Kehittämis- ja viestintäpäällikkö
Development and Communications Manager
Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr
koas.fi | FB: @koas.fb | IG: @koasjyvaskyla