Hyppää pääsisältöön
Kuva
Neljä nuorta hiihtämässä ladun majalla
Pääsisältö

Jyväskylässä sijaitsee yhteensä 500 kilometriä kuntoratoja, -polkuja ja latuja niin kuntoilijoille kuin kilpailumielessä harrastaville. Laajimmat latu- ja ulkoiluverkostot löytyvät Laajavuoren talviurheilukeskuksesta sekä Huhtasuo-Halssila -alueelta, joiden ladut soveltuvat hyvin sekä kuntoilijoiden että kilpahiihtäjien vaatimuksiin.

Kuntoradat ovat käytetyimpiä lähiliikuntapaikkoja. Jyväskylän alueella sijaitsee 15 liikuntapuistoa, joista lähtee yli 50 km valaistuja kuntoratoja ja -latuja. Lisäksi talvisin käytössä on yli 100 km valaisematonta latuverkostoa ja mahdollisuuksien mukaan myös 140 km jäälatuja.

Liikuntapuistoista lähtevät latureitit ja pururadat ovat vapaassa käytössä vuoden ympäri. Reitit ovat valaistuja pääosin klo 6–22 välisenä aikana. Valaistukseen liittyvistä häiriöistä voi ilmoittaa palautepalvelun kautta. Moottoriajoneuvoilla liikkuminen reiteillä on ehdottomasti kielletty.

Jyväskylässä on otettu käyttöön uusi latuinfo

Jyväskylässä otettiin tiistaina 20.12. käyttöön uusi latuinfo. Jyvässeudun latujen kunnostustilannetta pääsee jatkossa seuraamaan Fluent Outdoors -sivuston kautta. Fluent Outdoors -sivuston avulla liikkujat pääsevät seuraamaan reaaliajassa Jyväskylän kaupungin latujen kunnostustilannetta. Sivusto toimii verkko- ja mobiililaitteen verkkoselaimen kautta. Palautetta ja kehittämisehdotuksia uudesta latuinfosta voi jättää sähköisen Forms-lomakkeen kautta.  

Tutustu uudistuneeseen latuinfoon

Kuntoradat ja ladut kartalla

Halssila
Harju
Huhtasuo
Kangaslampi
Keljonkangas
Kotalampi
Laajavuori
Ladun Maja
Lehtisaari
Lohikoski
Palokan Touruvuori
Sippulanniemi
Tikkakoski
Vaajakoski

Ulkoilu ja hiihtäminen koiran kanssa

Koira Jyväskylässä, katso lisätietoja kävelyyn ja talviurheiluun koiran kanssa sivulta 9.

Koirahiihtovuorot Jyväskylän seudulla:

Keljonkankaan pururata

  • maanantaisin klo 18-22
  • lauantaisin klo 18-22

Tikkakosken pururata

  • tiistaisin klo 18-22
  • torstaisin klo 18-22

Lievestuore, Mustanvuoren hiihtoalue

  • keskiviikkoisin klo 15-18

Talviaikaan Kangaslammen ja Harjun kuntoradat sekä osa Kortemäen radasta ovat hiihtäjien ja koiranulkoiluttajien yhteiskäytössä.

Jäälatuja kartalla

Jyväsjärvi
Pohjois-Päijänne
Tuomiojärvi

HUOM! Talviaikaan ladut ovat tarkoitettu vain hiihtämiseen. Latualueella kulkeminen muutoin kuin suksilla on kielletty rakenteen rikkoontumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Kunnostetuille latureiteille eivät kuulu

  • kävelijät
  • koirat
  • hevoset

Kiitos, että otatte huomioon alueen muut ulkoilijat sesonkien mukaan!

Käveltävissä olevat reitit hiihtokaudella

Jyväskylässä kävelijöiden käytössä on  ulkoilureittejä sekä luonto- ja metsäpolkuja, joita voi etsiä Jyväskylän ulkoilukartasta. Hiihdon lisäksi kävelyyn sopivia ulkoilureittejä ovat Kangaslammen kiertävä reitti ja ns. Vesitornin lenkki Touruvuoressa ja kävelyyn sopivia ovat Harjun kuntorata sekä osa Kortemäen kuntoradasta. Mustalammen asuinalueelta löytyy polku, joka vie Mustalammentien päästä Mustalammelle ja Kevättärentien kautta takaisin Mustalammentien päähän. Ladun majan ulkoilualueen hiihtomajan vierestä löytyvä Tossu- ja tassupolku sopii talviaikaan kävelijöille ja koiranulkoiluttajille, ja polun ylläpidosta vastaa Jyväskylän Latu ry. Lisäksi Jyväskylässä on noin 470 kilometriä kunnostettuja kevyen liikenteen väyliä, jotka sopivat ulkoiluun niin jalan kuin pyörällä. 

Jyväskylän retkiluistelurata

Talvikaudella 2022–2023 retkiluistelurata toteutetaan Harjun stadionilla. Luistinradalle pääsee luistelemaan viikon jokaisena päivänä kello 10–20.Stadionilla on jäädytetty kentän 400 metrin juoksuradat luistelukäyttöön. Lisäksi stadionin kaupungin puoleiselle päädylle tehdään erillinen luistelualue mailattomaan luisteluun. Harjun stadionin nurmikenttää ei jäädytetä luistelukäyttöön. Stadionin luistinrataa huolletaan päivittäin auraamalla sekä viikoittaisella jäädyttämisellä. 

Stadionilla luistelijoilla on mahdollisuus mailattomaan luisteluun, niin kaunoluistimilla, hokkareilla kuin retkiluistimilla. Satdionilla ei ole mahdollisuutta hiihtoon, lumikenkäilyyn ja potkukelkkailuun. Koirien tuominen radalle on kiellettyä. Radalla liikkuminen on omalla vastuulla. 

Ladut

Latuinfo
Latuohjeet hiihtäjille (pdf)

Yhteystiedot

Huhtasuon liikuntapuisto
liikuntapaikanhoitaja p. 050 366 4348

Palokan liikuntapuisto
liikuntapaikkahoitaja p. 0500 788 395

Vaajakosken liikuntapuisto
liikuntapaikkahoitaja p. 0500 788 881

Viitaniemen liikuntapuisto
liikuntapaikkahoitaja p. 050 360 7981

Eteläinen hoitoalue
Liikuntapaikkavastaava
Ismo Lukkarinen p.  050 477 2827
ismo.lukkarinen[a]jyvaskyla.fi

Pohjoinen hoitoalue
Liikuntapaikkavastaava
Jarmo Saikkonen p.050 475 3980
jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi

Itäinen hoitoalue
Liikuntapaikkavastaava
Jouni Arnberg p. 050 653 82
jouni.arnberg[a]jyvaskyla.fi

Kantakaupungin hoitoalue
Liikuntapaikkavastaava
Tuomo Mäkinen p. 0500 755 395
tuomo.makinen[a]jyvaskyla.fi

Roskaton retkeily

Jyväskylän kaupungin luontokohteissa noudatetaan Roskattoman retkeilyn periaatteita.

Ladun majan pysäköintiohjeet

Kuva
Ladun majan pysäköintiohjeet

Laajavuoren talvimaastopyöräreitti

Laajavuoren ulkoilualueella on mahdollista maastopyöräillä myös talvisin. Katso lisätietoja reiteistä Laajis Oy:n verkkosivuilta.

Asiasanat:  
ulkoilu
retkeily
kuntoilu
virkistys
koirahiihto
valjakkohiihto
koira
hiihto