Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Tourujoen luontopolku on väliaikaisesti suljettuna 11.9. alkaen

Tourujoen luontopolun rakenteet ovat paikoin vaarallisessa kunnossa, ja jotta polun käyttö voisi jatkua, välttämättömiä kunnostustoimenpiteitä tehdään tämän syksyn ja ensi vuoden aikana. Kunnostus on aloitettu Kankaan puoleisen pään pitkospuista maanantaina 11.9.2023. Työt valmistuvat 6.10.2023.

Olethan varovainen liikkuessasi polulla. Töiden etenemisestä ilmoitetaan kaupungin sivuilla ja kylteillä luontopolun molemmissa päissä. Ensi vuonna olisi tarkoitus saada tehtyä pitkään odotettu luontopolun siltojen ja portaiden uusiminen.

 

Polku sijoittuu kaupungin ruutukaavakeskustan laidassa mutkittelevan Tourujoen varteen rannan luonnonvaraiselle osuudelle, joka on luonnonsuojelualuetta. Polun rakensi vuonna 1995 Keski-Suomen ympäristökeskus, ja sitä ylläpitää Jyväskylän kaupunki.

Lyhyydestään huolimatta (noin 700 metriä) polulla on näkymiensä puolesta vaikuttavuutta vähintään saman verran kuin kaupungin muilla poluilla.

Jokirannan jyrkkien törmien ja eroosioalttiin, märän ja liettyvän maaperän vuoksi paikalle on pitänyt rakentaa melkoisia silta- ja porrasrakennelmia. Luontopolun keskivaiheilla jokitörmää sortui alas vuonna 2009, jolloin rinnettä tuettiin louheilla ja peitemailla. Paikoin sillat ja pitkokset ovat jo ajan hampaan kuluttamia, ja polkua kunnostetaankin vuosien 2023-24 aikana. 

Jokilaakson lehdon ja lehtokorven kasvillisuus on kaupungin ja osin maakunnankin oloissa poikkeuksellista. Muualla kaupungissa harvinainen lehtopalsami kasvaa rehevänä polun varressa. Alkukesästä polulla kuulee usein satakielen laulavan, ja mustapääkertun huiluäänet kaikuvat metsässä. Talvisin Tourujoella viihtyy muutamia koskikaroja ja tikat nakuttelevat metsässä.

Polun alkupää on linnuntietä reilun puolen kilometrin verran pohjoiseen kaupungin ydinkeskustasta. Polun ja suojelualueen opastaulu on jokirannassa kutakuinkin vanhan hautausmaan eteläpään tasalla. Polun loppupää ja pienempi opastaulu ovat Kankaankadulla hautausmaan pohjoispuolella. Reitin varrella on yhdeksän rastitaulua.

Tourujoen luontopolku on nimetty kesäkuussa 2016 toiselta nimeltään Heikin poluksi Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelijana 35 vuotta toimineen Heikki Sihvosen jäätyä eläkkeelle virastaan.

Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi. Koirien ulkoiluttaminen on Tourujoen luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa, mutta kulkijoita on yleensä sen verran, että polku säilyy kulkukelpoisena. Ole varovainen luontopolun portaissa ja pitkoksilla etenkin liukkailla keleillä!