Hyppää pääsisältöön
Kuva
Neljä nuorta hiihtämässä ladun majalla. Kuva Petteri Kivimäki
Pääsisältö

Jyväskylässä sijaitsee monipuolinen latuverkosto, joista löytää omansa niin kilpahiihtäjä kuin kevyempään menoon tottunut. Reittejä kiemurtelee tasaisesti ympäri kaupunkia ja ne ovat vaivatta saavutettavissa useimmista lähiöistä. Latuverkoston kunnossapidosta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden henkilökunta. 

Jyväskylän alueella sijaitsee 15 liikuntapuistoa, joista lähtee yli 50 kilometriä valaistuja kuntoratoja ja -latuja. Lisäksi talvisin käytössä on yli 100 kilometriä valaisematonta latuverkostoa ja mahdollisuuksien mukaan myös 140 kilometriä jäälatuja.

Liikuntapuistoista lähtevät latureitit ja pururadat ovat vapaassa käytössä vuoden ympäri. Reitit ovat valaistuja pääosin klo 6–22 välisenä aikana. Valaistukseen liittyvistä häiriöistä voi ilmoittaa palautepalvelun kautta. Moottoriajoneuvoilla liikkuminen reiteillä on ehdottomasti kielletty.

HUOM! Talviaikaan ladut ovat tarkoitettu vain hiihtämiseen. Latualueella kulkeminen muutoin kuin suksilla on kielletty rakenteen rikkoontumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Kunnostetuille latureiteille eivät kuulu

  • kävelijät
  • koirat
  • hevoset

Kiitos, että otatte huomioon alueen muut ulkoilijat sesonkien mukaan!


Seuraa ajantasaista latujen kunnossapitoa latuinfosta

Jyvässeudun latujen kunnostustilannetta pääsee jatkossa seuraamaan Fluent Outdoors -sivuston kautta. Fluent Outdoors -sivuston avulla liikkujat pääsevät seuraamaan reaaliajassa Jyväskylän kaupungin latujen kunnostustilannetta. Sivusto toimii verkko- ja mobiililaitteen verkkoselaimen kautta.


Halssila-Huhtasuo-Vaajakoski ladut

Laduille pääsee useasta eri kohdasta. Alueella laaja ja vaativa latuverkosto, jossa kilpahiihtoon soveltuvia lenkkejä sekä Huhtasuolla 3 km, 4 km ja 5 km että Vaajakoskella 2,5 km, 3,3 km, 5 km ja 7,5 km. Lisäksi Vaajakoskella Savonmäen kymppi luonnonkauniine maisemineen. Valaistuja latuja yhteensä 25 km. Yhdysladut vievät Vaajakoskelle sekä Ampujien majalle, josta yhteys Laukaaseen päin Metsoreittiä pitkin.

Kokemattomammille hiihtäjille tarjolla helpompi reitti Vaajakosken suuntaan sekä lasten suksileikeille ja mäenlaskuun mainiosti soveltuva Halssilan hiihtomaa. Talvipäivää voit myös viettää hiihtomaan tulentekopaikalla samoin kuin Huhtakarpalon laavulla Vuorilammen rannassa.

Latureitit ulkoilukartalla:

P-alueet:


Keljonkangas

Reitit valaistuja, mutta vaativia. Vaihtoehdot 1,6 km, 2,5 km ja 4,4 km. Lyhin lenkki soveltuu helpompaa maastoa kaipaaville kuntohiihtäjille. Pitkän reitin perältä löytyy laavu tulentekopaikkoineen sekä upea näköala pohjois-Päijänteelle. Alueella pieni hiihtomaa sekä halsteri.

Latureitit ulkokoilukartalla:

P-alue:

  • Keljonkankaan liikuntapuisto, osoite Soratie 9

Kotalampi

Täysin tasainen puistolatu vasta-alkajille 1,1 km, molemmat hiihtotekniikat. Vaativa yhdyslatu Ladun majalle sekä Laajavuoreen.

Latureitti ulkoilukartalla: 

P-alue:


Korpilahti

Valaistut reitit keskivaikea 1 km sekä vaativa 3 km.

P-alue:


Laajavuoren talviurheilukeskus

Laajavuoresta löytyy kattava hiihtoreitistö sekä monipuolinen liikkumis- ja virkistysympäristö ympäri vuoden. Laajavuori toimii Jyväskylän kilpahiihdon keskuksena, mikä selittää vaativan reittiverkoston, jota kertyy kaikkinensa 23,4 km. Tästä valaistuja latuja 11,7 km. Letkeämpään menoon tottunut hiihtäjä voi koitella voimiaan kuntoreiteiksi suunnitelluilla Vuorenlenkillä 5 km sekä valaisemattomalla Kuntokasilla 8,5 km. Ensilumenlatu käytössä kelien mukaan marraskuusta talven tuloon.

Verkoston varrelta lähtee yhdysladut Killerin ja Köhniön kautta aina Ladun majalle (välissä muutaman sadan metrin kävelypätkä), Tuomiojärven jääladulle sekä Savulahden pellolle. Hiihtämällä pääset myös Laajavuoren huipulle ja Jyväskylän parhaalle näköalapaikalle heti mäkihyppyreiden kupeessa. Alueella kaksi laavua, joista Niemelän laavu sijaitsee Kuntokasin varrella sekä toinen laavu Vuorenlenkillä, Laajiksen takarinteen ala-asemalla. 

Latureitit ulkoilukartalla: 

P-alue:


Ladun maja

Ladun maja on pala Lappia keskellä Jyväskylää. Ulkoilualue sijaitsee 210 metriä merenpinnan yläpuolella, minkä vuoksi se on Jyväskylän lumivarmin alue, jossa hiihto-olosuhteet jatkuvat pitkälle kevääseen. Vasta-alkajille tarjolla tunnelmavalaistu Pikku kakkonen 1,1 km sekä perusvalaistu Soidenlammen lenkki 4 km. Alueella myös kuntohiihtäjille hieman vaativampi, erämaatunnelmaa tapaileva Hanhiperän lenkki 8,5 km. Latuja yhteensä 18,3 km, joista valaistuja 11,2 km. Yhdysladut Keljonkankaalle, Kauramäkeen, Mustalammelle, Laajavuoreen sekä Ylämyllyjärvelle. Lisäksi Jyväskylän latu ajaa alueella metsälatuja.

Jyväskylän latu ry ylläpitää viihtyisää majaa, joka on talvisin auki kahvilapalveluineen. Majan ympäristössä toimintaa ja aktiviteetteja lapsiperheille. Lisäksi rakennuksen läheisyydessä, Kolmisoppisen rannalla laavu tulisijoineen.

Latureitit ulkoilukartalla: 

P-alueet:


Lehtisaari

Säynätsalon Lehtisaaren helppo, valaistu 1,1 km lenkki. Huomioi ladun kunto, kunnostus moottorikelkalla. Jääolosuhteiden salliessa reitistöt avautuvat monipuolisina Päijänteelle.

Latureitti ulkoilukartalla: 

P-alue:

  • Heti Louhunsalmensillan jälkeen vasemmalla puolella, osoite Saaritie

Palokan Touruvuori

Vaativat ja valaistut lenkit 3 km, 5 km ja 6 km, joista lyhin reitti soveltuu helpompaa maastoa kaipaavalle kuntohiihtäjille. Yhdysreitit Ampujien majalle sekä Huhtasuolle / Vaajakoskelle saakka. 6 km lenkin korkeimmalta kohdalta hulppea näköala Palokan yli länteen.

Latureitit ulkoilukartalla:

P-alueet:


Sippulanniemi

Valaistut reitit 2,4 km, 3,3 km ja 4,3 km, joista lyhin lenkki on helppo ja lapsiperheille soveltuva. Kaksi pidempää lenkkiä keskivaikeita.

Latureitit ulkoilukartalla:

P-alueet:


Tikkakoski

Tikkakoski jakautuu länsi- sekä itärannan reitistöihin. Valaistut reitit ainoastaan länsirannan puolella, jossa helpohkot 1 km, 2 km ja 3,3 km sekä erittäin vaativa Kaposenmäenlenkki 8 km.

Itärannan puolella helppo 1,6 km sekä keskivaikea 7 km. Yhdyslatu Laukaan Vehniälle erkanee 7 km lenkin perältä pohjoispäästä. Moottorikelkalla ajettava perinteisen yhdyslatu Puuppolaan lähtee osoitteesta Tervaruukinkatu 1. Matkan varrella puolessa välissä Puuppolan laavu. Koko reitin pituus noin 8 km. Lisäksi itäpuolella upeissa järvimaisemissa sijaitsee Peuraniemen laavu. Liikkuminen Tikkakosken maastoissa tapahtuu pelkästään merkatuilla reiteillä.

Latureitit ulkoilukartalla:

P-alueet:


Jyväskylän jääladut

Jyväskylän alueella on runsaasti vesistöjä, joiden kantavalle jääpinnalle ajetaan talviaikaan mahdollisuuksien mukaan kattava verkosto hiihtolatuja. Valtaosassa järvireittejä löytyvät sekä perinteisen että vapaan ladut. Huomioi kuitenkin jääolosuhteet ja tarkasta jäälatujen kunnossapito ennen järven jäälle suuntaamista. Olosuhteiden salliessa käytössä seuraavat jääladut:


Jyväskylän retkiluistelurata

Talvikaudella 2022–2023 retkiluistelurata toteutetaan Harjun stadionilla sekä Jyväsjärven jäällä.

Harjun luistinradalle pääsee luistelemaan viikon jokaisena päivänä kello 10–20.Stadionilla on jäädytetty kentän 400 metrin juoksuradat luistelukäyttöön. Lisäksi stadionin kaupungin puoleiselle päädylle tehdään erillinen luistelualue mailattomaan luisteluun. Harjun stadionin nurmikenttää ei jäädytetä luistelukäyttöön. Stadionin luistinrataa huolletaan päivittäin auraamalla sekä viikoittaisella jäädyttämisellä. Stadionilla luistelijoilla on mahdollisuus mailattomaan luisteluun, niin kaunoluistimilla, hokkareilla kuin retkiluistimilla. Stadionilla ei ole mahdollisuutta hiihtoon, lumikenkäilyyn ja potkukelkkailuun. Koirien tuominen radalle on kiellettyä. Radalla liikkuminen on omalla vastuulla. 

Jyväsjärven retkiluistelurata on tehty talvisin mahdollisuuksien mukaan, ja tavallisesti rata on avattu tammi-helmikuussa. Jyväsjärven retkiluistelurata on avattu ulkoilijoiden käyttöön helmikuussa 2023. Radan käyttöaika riippuu talven sääolosuhteista. Radalla ei ole päivittäistä kunnostusta ja rataa aurataan viikolla tarvittaessa. Radan pintaa jäädytetään sääolosuhteiden mukaan. Jyväsjärven jää on luonnonjää ja sen kunto vaihtelee päivittäin sääolosuhteiden mukaan. Radan jäällä saattaa olla railoja. Liikkuminen Jyväsjärven retkiluisteluradalla tapahtuu aina omalla vastuulla. 

Jyväsjärven jäälle tehdyllä radalla voi harrastaa niin luistelua, potkukelkkailua kuin lumikenkäkävelyä.

Ohjeet Jyväsjärven retkiluisteluradalle: 

  • Sauvojen kanssa luistellaan oikeata laitaa 
  • Kiekko- ja kaunoluistimilla vasenta laitaa 
  • Retki- ja pikaluistimilla radan keskellä 
  • Kiertosuunta vastapäivään 
Haitari

Ladut

Latuinfo
Latuohjeet hiihtäjille (pdf)

Yhteystiedot 

Palveluesimies
Jani Hyvönen 050 477 5764
jani.hyvonen[a]jyvaskyla.fi

Liikuntapaikkamestari
Jarmo Saikkonen 050 475 3980
jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi

Liikuntapaikkamestari
Janne Ahola 050 590 6163
janne.ahola[a]jyvaskyla.fi

Roskaton retkeily

Jyväskylän kaupungin luontokohteissa noudatetaan Roskattoman retkeilyn periaatteita.

Ladun majan pysäköintiohjeet

Kuva
Ladun majan pysäköintiohjeet

Laajavuoren talvimaastopyöräreitti

Laajavuoren ulkoilualueella on mahdollista maastopyöräillä myös talvisin. Katso lisätietoja reiteistä Laajis Oy:n verkkosivuilta.

Asiasanat:  
ulkoilu
retkeily
kuntoilu
virkistys
koirahiihto
valjakkohiihto
koira
hiihto