Hyppää pääsisältöön
Kuva
Harjun portaat kesällä. Kuva Merja Huovelin
Pääsisältö

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain kulttuuri- ja liikuntalautakunnan toimesta, mutta myös kaupunkilaiset voivat antaa ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi. Ehdotuksia voi antaa nettilomakkeella (lomake ei ole tällä hetkellä auki). Palkittava voi olla yksityinen henkilö, yhteisö tai taide- tai kulttuurielämän toimija, joka on toiminnallaan tehnyt jyväskyläläistä kulttuuria tunnetuksi. Palkinnon saaja voi olla tunnustettu omassa taiteenlajissaan tai tunnettu ja arvostettu laajemmalla tekemisen skaalalla. Jyväskyläläisestä kulttuurista löytyy pitkiä sivistyksellisiä traditioita ja vastavuoroisesti ennakkoluuloton tekemisen riemu on nostanut lyhyelläkin aikavälillä esille uusia, tuoreita kulttuurihankkeita, taideprojekteja ja taiteen tekijöitä.

Vuoden 2022 kulttuuripalkinto Alkio-opiston Hip hop -opintolinjalle ja linjan johtaja Pyry Jaalalle

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta myönsi vuoden 2022 kulttuuripalkinnon Alkio-opiston Hip hop elementit -opintolinjalle ja linjan johtaja Pyry Jaalalle. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 €.

Korpilahden Alkio-opistolla alkoi syksyllä 2021 uusi Hip hop -elementit opintolinja. Suomessa ainutlaatuisella, hip hop -kulttuuriin ja sen historiaan perehdyttävällä linjalla opiskellaan mm. musiikin tuotantoa, räppiä, DJ-työskentelyä, breikkiä ja graffitia. Opinnoissa pääsee perehtymään niin freestyle-räppäämiseen, räppien äänittämiseen ja lyriikoiden kirjoittamiseen kuin DJ-työskentelyyn, musiikkituotantoon ja graffitien maalaamiseen. Ohjelmassa on myös kehonhuoltoa, esiintymistaitojen harjoittelua ja tapahtumien järjestämistä.

Kun opintolinjan suunnittelu kulttuuriyhdistys TUFF! ry:n aloitteesta käynnistyi, Alkio-opisto lähti rohkeasti mukaan tukemaan linjan toteuttamista. Tuffista hankkeen priimusmoottorina toimi Johanna Hurme. Hip hop -linjan johtaja Pyry Jaala on jyväskyläläinen luokanopettaja ja rap-muusikko (artistinimeltä Ara). Linjan opettajat ovat pitkän linjan ammattilaisia. Heidän omistautumisensa ja asiantuntemuksensa asialle mahdollistaa ainutlaatuisen opintokokonaisuuden toiminnan ja takaa opetuksen laadun. 

Opettajina toimivat Elias Niskanen ja Simeoni Juoperi (breikki), Ossi Valpio ja Pyry Jaala (MC/rap-lyriikka), Arttu Rintakumpu ja Matti Kemi (DJ/musiikkituotanto), Janne Saarikoski ja Jukka Silokunnas (graffiti/katutaide) sekä Johanna Hurme ja Anu Manner (projektituotanto ja yrittäminen).
 


Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustus

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta myönsi Kiitokset kulttuurityöstä -tunnustuksen Helinä Mäenpäälle. Tunnustus annetaan vuosittain kaupunkikulttuurin eteen tehdystä työstä. Vuoden 2021 alussa eläköitynyt Helinä Mäenpää teki pitkän ja merkittävän uran Jyväskylän kaupungilla, josta kaksikymmentä viimeistä vuotta kaupungin viestintäjohtajana.

Mäenpää on ollut läpi elämänsä poikkeuksellisen omistautunut Jyväskylän ja sen kulttuurin puolestapuhuja ja lukemattomien kaupungissa vaikuttavien verkostojen solmukohta. Aktiivinen ote on jatkunut myös työuran jälkeen. Helinä on mukana Viitaniemen asukasyhdistyksen toimikunnassa sekä puheenjohtajana Jyväskylä-seurassa. Näissäkin tehtävissä hän pitää kulttuurin lippua korkealla niin kuin kaikessa tekemisessään. Helinä viihtyy museoissa ja on tuttu näky kaupungin kulttuurikatsomoissa, olipa kyse teatterista, tanssista, konserteista tai klubikeikoista.

Tiedustelut

kulttuuripäällikkö Mari Aholainen, p. 050 63 495
mari.aholainen(at)jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
kulttuuripalkinto
jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut
asukaskysely