Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mieshenkilö istuu sohvalla edessään pöydällä kannettava tietokone. Kuva Jyväskylän kulttuuripalvelut
Pääsisältö

Lämpiö on Helsingin, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yhteishanke, jossa rakennetaan valtakunnallista ikääntyneiden digitaalisia kulttuuripalveluita kokoavaa verkkoalustaa. Tavoitteena on päästä tukemaan ikääntyneiden hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta edistämällä taide- ja kulttuuripalveluiden saavutettavuutta. Lisäksi pyritään luomaan uusia tuotanto- ja liiketoimintamahdollisuuksia kulttuurialan toimijoille. 

Verkkoalustan kautta ikäihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Alustaa on kehitetty palvelemaan erityisesti kotona asuvia iäkkäitä, jotka eivät fyysisesti pääse kulttuuri- ja hyvinvointipalveluiden pariin. Lämpiössä voi nauttia konsertista kotisohvalla, liikkua kotona helpon jumppavideon tahdissa tai osallistua kirjallisuuspiiriin virtuaalisesti. Lämpiö on myös yhteisö, jossa voi nauttia ystävien ja sukulaisten kanssa yhdessä kulttuuripalveluista, katsoa videoita ja osallistua ohjattuihin etäryhmiin.

Videosisältöjä voi katsoa tallenteina tai suorina lähetyksinä. Palvelu mahdollistaa reaaliaikaisen vuorovaikutuksen muiden osallistujien kanssa. Samaa ohjelmaa katselevat ikäihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa chatin tai videopuhelun kautta. Suoria lähetyksiä Lämpiöön tekevät teatterit, taiteilijat, järjestöt ja muut yhteistyökumppanit saavat myös yhteyden yleisöönsä.

Hankkeessa mukana olevat kaupungit ovat kehittäneet Lämpiötä yhdessä kahden suomalaisen IT-yrityksen, Voolerin ja Codaonen kanssa. Mukana on myös kulttuuritoimijoita, järjestöjä ja muita sisällöntuottajia ympäri Suomea. Ikäihmiset ovat olleet mukana kehitystyössä alusta lähtien. 

Hankkeen kokonaisbudjetti on 1 miljoona euroa, josta valtiovarainministeriön avustusta on 850 000 €. Se myönnettiin kuntien digitalisaation kannustinavustuksista. Kuntien omavastuuosuus on 150 000 € ja se on katettu vakituisen henkilöstön tuntikirjanpidolla ja sisältöjen tuotantokuluilla. Jyväskylän omavastuuosuus on  11 421 euroa. 

Lämpiön ensimmäinen versio on valmis ja avoinna kaikille. Palveluun pääsee tutustumaan osoitteessa Lämpiö.fi

Alasivu

Lisätietoja

koordinaattori Outi Savonen,
p. 050 597 8954,
outi.savonen(at)jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
kulttuuripalvelut
hanke