Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pilviä taivaalla, kerrostaloja. Kuva Kivijalka-hanke
Pääsisältö

Hankkeessa on luotu toimintamalli, jonka avulla voidaan tukea nuoria, joilla on haasteita nivelvaiheessa perusopetuksen jälkeisten opintojen käynnistymisessä ja etenemisessä, ja joita normaali palvelu- ja tukijärjestelmä ei pysty tukemaan. Toimintamallin tavoitteena on auttaa nuoria saamaan opinnot paremmin käyntiin.

Nivelvaiheessa nuorta on tuettu yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti huomioiden nuoren elämäntilanne. Työntekijä on toiminut rinnalla kulkijana ja tutustunut rauhassa nuoren kanssa uuteen oppilaitokseen, järjestänyt tarvittaessa nivelneuvottelun uuteen paikkaan ja ollut nuoren matkassa mukana niin kauan, kunnes nuori on kiinnittynyt jatko-opintoihin. Nuoren nivelvaiheessa ja jatko-opintopolkua suunnitellessa tiivis ja toimiva yhteistyö on ollut tärkeää, joten hankkeessa on tehty yhteistyötä huoltajien ja muiden mahdollisten toimijoiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan nivelvaiheen tuen piirissä oli hankkeen aikana yhteensä 125 nuorta.

Tuetun nivelvaiheen malli osana Kivijalka - Ground work -hanketta

 

Tukea tarvitsevan nuoren nivelvaihe -opas

Hankkeen tuotoksena syntynyt Tukea tarvitsevan nuoren nivelvaihe -opas (päivitetty versio 2/2023) on käytännön väline kaikkien nuoren nivelvaiheessa osana olevien toimijoiden käytettäväksi. Se sisältää onnistuneen nivelvaiheen kannalta olennaista tutkimus- ja teoriatietoa sekä kohderyhmän kokemuksia ja näkökulmia. Teoriatiedon lisäksi opas ohjeistaa toimivaan moniammatilliseen yhteistyöhön ja nivelvaiheen tiedonsiirtoon. Onnistuneella, avoimella ja riittävän pitkällä nivelvaiheella ehkäistään parhaimmillaan monia mahdollisia tulevia haasteita ja pulmia.

Nivelvaiheen tiedonsiirto

Kivijalka - Ground work -hanke on yhteistyössä Gradian Pitävää ohjausta -hankkeen kanssa luonut perusopetuksen ja sen jälkeisen koulutuksen välisen nivelvaiheen tiedonsiirtolomakkeen. Lomake ohjeistuksineen on vapaasti hyödynnettävissä ja muokattavissa nivelvaiheen toimijoille.

Lomakkeen sisällöllisessä kehittämisessä on hyödynnetty Tampereen kaupungin kehittämää lomaketta.

 

Nivelvaiheen sähköisestä tiedonsiirrosta on luotu kuvaus, jossa esitellään tiedonsiirron prosessi ja toteutus.

Tiedonsiirron toteutuksen voi jakaa karkeasti neljään vaiheeseen:
• siirrettävien tietojen ja niiden keräämiseen tarvittavan lomakkeen suunnittelu
• tiedonsiirtolomakkeen suunnittelu ja toteutus Wilmaan
• teknisten tiedonsiirtojen toteutus Primus-opintohallintojärjestelmien välille
• testaus ja dokumentaatio.

Tiedonsiirto on toteutettu PrimusQueryn avulla. Tiedonsiirron eri vaiheet ja niissä käytettävät PrimusQuery-määritykset käydään läpi kuvauksessa.

Nivelvaiheen tiedonsiirron kuvaus on vapaasti hyödynnettävissä.

Tukea tarvitsevan nuoren ohjaaminen työelämäjaksolla

Kivijalka - Ground work -hankkeen kohderyhmän peruskouluikäisillä nuorilla on ollut mahdollisuus osallistua opintojensa aikana erimittaisille tuetuille työelämäjaksoille.

Työelämäjaksot ovat nuoren itsetunnon ja jatkopolun suunnittelemisen kannalta usein merkityksellisiä. Parhaimmassa tapauksessa ne toimivatkin omien taitojen tunnistamisen väylänä ja jatkopolun selkiyttäjänä. Yritykseltä tämä vaatii aikaa ja resurssia ohjata tukea tarvitsevaa ja uudessa tilanteessa olevaa nuorta.

 

Yhteystiedot

Marja-Sisko Kataikko, palveluesihenkilö
Jyväskylän kaupunki, nuorisopalvelut
marja-sisko.kataikko[at]jyvaskyla.fi

Kuva