Hyppää pääsisältöön
Kuva
Esimerkki viherrakennussuunnitelmasta. Kuva Jyväskylän liikenne- ja viheralueet
Pääsisältö

Kaupunkirakennepalvelut, Liikenne-ja viheralueet on teettänyt Kauramäenpuiston viherrakennussuunnitelman. Suunnitelman on tehnyt Viherteema Oy yhteistyössä FCGn kanssa.

Leikkialueen välineistä tehtiin suunnitteluvaiheessa kaksi vaihtoehtoista kokonaisuutta, joiden osalta järjestettiin alueen asukkaille äänestysmahdollisuus. Ensimmäinen vaihtoehto koostui puisista, Robinia-sarjan leikkivälineistä. Toisessa vaihtoehtokokonaisuudessa kalusteet ovat metallirunkoisia. Toiminnot ovat kummassakin vaihtoehdossa hyvin samankaltaiset. Yleisöäänestys jakautui suunnilleen puoliksi molempien vaihtoehtojen kanssa. Ylläpidettävyyden näkökulmasta valikoiduksi tulivat lopulta metallikalusteet. Äänestyksen jälkeen välinevalikoimiin tehtiin vielä muutamia tarkennuksia käyttäjätoiveiden perustella.

Lähtötilanne

Kauramäen leikkipuiston suunnittelualue sijaitsee Valtatie 9:n länsipuolelle sijoittuvalla, uudella Kauramäen asuinalueella, n. 6 kilometriä Jyväskylän keskustasta. Puisto rakentuu Kaurapellonpolun kevyenliikenteenreitin varrelle, Kankaan tilan pohjoispuolella olevan peltoalueen pohjoisreunalle.

Nykyisellään peltoalue on avointa niittyä lukuun ottamatta Kaurapellonpolun kevyenliikenteenreitin reunaa, jossa kasvaa jonkin verran havu- ja lehtipuita sekä pensaskasvillisuutta.

Leikkipuiston teemana on ”kulttuurimaisemapuisto”, jonka kasveina suositaan läheisen perinnebiotoopin mukaisesti keto-/niittykasveja sekä katajia (Kankaan rakennuksen pihapiiri ja katajaketo). Puiston tavoitteena on toimia asuinalueen kohtaamispaikkana ja sen pääkohderyhmänä ovat leikki-ikäiset (n. 0-12 vuotiaat). Leikkitoimintojen lisäksi puistoon sijoitetaan pienimuotoinen ulkokuntoilu- ja oleskelualue, jotka palvelevat kaiken ikäisiä käyttäjiä.

Suunnitteluratkaisut

Uusi puistoalue on kooltaan n. 1900 m2 ja se sijoittuu nykyisen peltoalueen pohjoisosan Kaurapellonpolun viereiseen kulmaan. Tämä alue todettiin maastokäynnin yhteydessä maastonmuodoiltaan tasaisimmaksi kohdaksi. Puistoon kuljetaan nykyisen, toteutusvaiheessa parannettavan polun kautta.

Puisto rajataan Kaurapellonpolusta perinteisellä riukuaidalla. Pellon puoleiset sivut säilyvät avoimina. Suurin osa puistosta on varattu leikkialueeksi. Liikuntavälineet on sijoiteltu erilliselle, pienemmälle alueelleen. Suunnittelualueen eteläpäätyyn rakennetaan kivituhkapintainen kulkuyhteys pellolle pellonhoitokoneita varten. Puistoon on sijoitettu kolme taidevaraussijaintia, johon voidaan sijoittaa puuveistospatsaita. Patsaiden hahmoina ovat maatilan eläimet, lammas, pässi ja lehmä tukemaan perinnemaisema-ajatusta.

Leikkialueelle on sijoiteltu pääasiassa pienemmille lapsille suunnattuja välineitä. Leikkivälineiden toiminnoissa on painotettu perinteisen korttelileikkipuiston piirteitä – puistoon sijoitetaan kiipeilyteline, erilaisia keinumisvälineitä, liukumäki sekä hiekkalaatikko. Edellä mainittujen lisäksi puistossa on leikkipöytä, leikkikatos sekä istumiseen tarkoitettuja pystypöllejä. Leikkialueelle on sijoitettu myös istuin sekä roska-astia.

Liikunta-alueelle sijoitellaan neljä metallista, vihreän väristä kuntoiluvälinettä, joista yksi on yhdistelmäväline. Välineet ovat pääasiallisesti kehonpainolla tehtävää kuntoilua varten. Myös liikunta-alueelle sijoitetaan penkkejä sekä roska-astia. Pellon nykyinen kasvillisuus on pääasiassa niittykasvillisuutta. Rakennettavan puistoalueen ympärykset kunnostetaan niityiksi rakentamisen jälkeen. Kunnostettavien niittyalueiden pinta-ala on arvioitu vihersuunnitelmaan. Puistoa kehystetään lehtipuulajeilla, joita kasvaa alueella luonnostaan sekä katajilla.

Puiston valaistus toteutetaan kahdeksalla aluevalaisimella. Valaisinmallina käytetään Focus Skypark- pylväsvalaisinta. Valaistuksesta on laadittu erillinen suunnitelma.

Puiston rakentamiselle on esitetty 150 000 euron investointivaraus vuodelle 2022. Suunnitelman mukaisen toteutuksen kustannusarvio on 149 816 €.

Sijaintipaikkakartta (pdf)

Kaavaote (pdf)

Suunnitelmaseloste (pdf)

Vihersuunnitelma (pdf)