Hyppää pääsisältöön

Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä –kokeilu kokosi kestävän elämäntavan vinkit yhteen

Ilmastoteemat ovat viime aikoina olleet pinnalla enemmän kuin koskaan aiemmin ja netti on pullollaan ohjeita oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Usein ihmiset ovat kuitenkin hieman hukassa valintojensa kanssa ja moni miettii, miten omaa hiilijalanjälkeään voisi arjen keskellä keventää. 

Asukkaiden arkea helpottamaan tehtiin syksyllä 2020 Joka kodin ilmastoteot Jyväskylässä –kokeilu, jossa koottiin yhteen ihmisen kokoisia arjen ratkaisuja ja palveluita Jyväskylässä. Kokeilu oli osa Jyväskylän kaupungin Circwaste - Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut –osahanketta. 

Kokeilu toteutettiin somesarjana ja se tarjosi asukkaille vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä. Sarja jaoteltiin kotitalouksissa syntyvän hiilijalanjäljen mukaisesti liikkumiseen, asumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Sarjassa käsiteltiin kutakin teemaa aina viikon ajan ja nostettiin esiin aiheeseen liittyviä jyväskyläläisiä palveluita. Sarja pyöri JAPAn Facebookissa ja Instagramissa arkipäivisin 12.10.-6.11. välisenä aikana.  

Somesarjassa julkaistut postaukset olivat pääosin JAPAn kesänuorten käsialaa.

- Meillä oli elokuussa, ennen koulujen alkua, neljä 15-17 -vuotiasta nuorta kaksi viikkoa kesätöissä. Heidän tehtävänään oli suunnitella ja toteuttaa somepostausten sisällöt. Kokeilun aikana postauksia täydennettiin tarpeen mukaan teemaan liittyvillä nostoilla, kertoo JAPA ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen.

Somesarjan lisäksi kokeilussa koostettiin kestävän elämäntavan teemoja käsittelevä nettisivusto Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä. Sivustolle on koottu vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä ja se toimii oppaana aiheesta kiinnostuneille. Sivustoa täydennetään tarpeen mukaan. 

- Halusimme koota jyväskyläläiset kestävään elämäntapaan liittyvät palvelut ja toimijat samaan oppaaseen. Halusimme myös näyttää, kuinka paljon mahdollisuuksia arjen ilmastoratkaisujen tekemiseen Jyväskylässä on tarjolla. Meille voi myös vinkata, mikäli huomaa jonkin palvelun puuttuvan sivuilta, Sarkkinen sanoo.

Sivuille on nostettu esimerkiksi erilaisia paikallisia korjauspalveluita, kirpputoreja, lähiruoan tuottajia, hävikkiruokapalveluja, lähiluontokohteita sekä Lastipyörälainaamo, biokaasun tankkausasemat ja paljon muuta.

Kuva
Kuvakoosteessa laatikkopyörällä ajeleva perhe, kotitekoinen pizza, henkilö ompelemassa käsin ja aurinkopaneelit talon katolla
Kuvakooste arjen ilmastoteoista: Laatikkopyöräilyä perheen kanssa, ruokahävikkipizzaa, korjausompelua ja aurinkopaneelit edistämässä kodin energiaomavaraisuutta. Kuva: Paula Wilkman