Skip to main content
Image
Leipää, vihanneksia ja hedelmiä vaalealla taustalla

Kylän Kattaus on sitoutunut noudattamaan Jyväskylän kaupungin ympäristöpolitiikkaa. Vastuu ympäristöasioiden huomioon ottamisesta kuuluu kaikille työntekijöillemme osana työtehtäviä.

Kylän Kattauksen ympäristökäsikirja ja Keittiön ympäristöopas on laadittu ohjaamaan ruokapalvelun toimintaa ympäristönäkökulma huomioiden.

Toimimme yhteistyössä asiakkaiden kanssa ympäristön parhaaksi

Ruokalistasuunnittelulla ja elintarvikevalinnoilla lisätään kasvisruoan, sesonkituotteiden ja lähellä tuotetun ruoan osuutta. Ruokalistalla on mm. Päijänteestä pyydettyä särkeä.

Image
Kolme koululaista ottaa ruokaa

Ateriat valmistetaan vakioitujen ohjeiden mukaisesti ravitsemussuosituksia noudattaen. Tarkat ateriatilaukset vähentävät hävikkiä tuotannossa ja tarjoilussa ja linjastoon jäänyttä lounasruokaa hyödynnetään myymällä sitä 7 koulussa ulkopuolisille ruokailijoille sekä noin 35 pisteessä henkilökunnalle.

Biojätteen määrää seurataan päivittäin ja kahdesti vuodessa toteutetaan tarkka biojätteen määrän seuranta, joka dokumentoidaan. Biojätteen määrää on saatu pudotettua vuosi vuodelta.

Kasvisruoka on tarjolla kerran viikossa kaikille lounaalla päiväkodeissa. Koulujen ruokasaleissa kasvisruoka on tarjolla kaikille lounasruokailijoille ainakin yhdellä lämpimällä linjastolla, mikäli se on linjaston kapasiteetti huomioiden mahdollista.

Energian ja veden kulutukseen kiinnitetään huomiota. Ekologiset työmenetelmät (mm. vedetön siivous), ympäristömerkit pesuaineissa, paperitulosteiden vähentäminen ja etäpalaverit ovat meillä arkipäivää.

Vakituinen henkilöstömme on suorittanut ympäristöpassin ja teemme vuosittain kahteen keittiöömme ympäristöauditoinnin.

Päiväkotiemme keittiöt ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portailla yksi. Aamupuurojen hiutaleet (kaura, ruis, vehnä, 4-viljaa) ovat luomua.

Kylän Kattaus on palkittu Jyväskylän kaupungin Vuoden Ympäristöteko -palkinnolla vuosina 2010 ja 2013.

Kylän Kattauksen aloittama kokeilu ylijäämäruuan myynnistä levisi ympäri Suomea

Jyväskylän kaupunki toteutti Sitran kanssa yhteistyössä luonnonvarojen järkevään käyttöön liittyvään hankkeen Kohti resurssiviisautta vuosina 2013–2015. Sen tarkoituksena oli edistää luonnonvarojen säästävää käyttöä, lisätä hyvinvointia ja vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Vuonna 2013 Kylän Kattaus kokeili ideaa, jossa ylijäämäruokaa on mahdollisuus ostaa sen sijaan että se päätyy biojätteeseen. Ideaa kokeiltiin palvelutalossa, jossa esimerkiksi talon asukkaiden omaisilla ja lähiseudun vanhuksilla oli mahdollisuus ruokailla palvelutalon ruokasalissa, mikäli linjastoon on lounasajan päätyttyä jäänyt ruokaa. Ruokaa ei siis valmistettu arvioitua menekkiä enempää, vaan ruokailumahdollisuudesta tiedotettiin päivittäin palvelutalon aulassa.

Ateriasta perittiin nimellinen korvaus, joka kattaa ruokajuoman, leivän ja levitteen varsinaisen pääruuan ollessa ilmainen. Kokeilu toteutettiin myöhemmin myös koulun ruokasalissa. Ylijäämäruokailu on otettu pysyväksi käytännöksi muutamissa kaupungin kouluissa. Voit lukea asiasta tarkemmin Hävikkilounas-sivulta.

Kokeilu sai erittäin hyvää palautetta ja suurta valtakunnallista huomiota. Kunnat ovat kokeilleet ylijäämäruuan myymistä eri tavoilla ja siitä on tullut pysyvä tapa ympäri Suomea.

Ylijäämäruuan myyminen lisää kuntalaisten hyvinvointia keräämällä asukkaita syömään yhdessä ja säästää luontoa, kun biojätettä syntyy vähemmän.