Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Tutustu hyvin lähtötietoihin

Vasta kun rakennuspaikka on selvillä, voi talon suunnittelu kunnolla alkaa. Tonttivarauksen saatuasi pääset esimerkiksi teettämään tontille maaperätutkimuksen, jonka tulos voi vaikuttaa suunnitelmaan. Uudelta asuinalueelta tontin saaneille järjestetään usein infotilaisuus, joissa tuleville rakentajille annetaan paljon suunnittelulle tärkeää tietoa tontista ja asuinalueesta. Infotilaisuudessa on myös mahdollisuus tavata tulevat naapurisi ja voitte alkaa suunnittelemaan yhteistyötä rakentamisessa esimerkiksi kilpailutuksissa. Rakennuspaikkaan liittyvistä rakennusmääräyksistä voi aina kysyä tietoa Kaupunkirakenteen neuvonnasta.

Panosta suunnitteluun. Yli 90 prosenttia hankkeen rakennuskustannuksista sekä merkittävä osa sekä käyttö- että ylläpitokustannuksista ratkaistaan suunnittelupöydällä. Varaudu siihen että talostasi tehdään useita luonnoksia ja yksityiskohtia hiotaan pitkään. Kun suunnitteluvaiheessa tutustutaan riittävästi rakennuspaikan rajoituksiin ja säädöksiin, voidaan siten sujuvoittaa lupaprosessia ja itse rakentamista.

Apua suunnitteluun ennakko-ohjauksesta

Kun sinä ja suunnittelijasi olette tutustuneet tonttiin ja siihen liittyviin lähtötietoihin, kannattaa seuraavaksi varata aika ennakko-ohjaukseen. Maksuttomissa tapaamisissa rakennusvalvonnan arkkitehti opastaa ja auttaa rakentamisen peruskysymyksissä. Ennakko-ohjauksen tavoitteena on ohjata suunnittelua kaavan, säännösten ja määräysten mukaiseen ratkaisuun. Yhtä tärkeää on myös toimiva suunnitelma, joka vastaa rakentajan toiveita ja laadukas rakennus, joka sopii ympäristöönsä.