Hyppää pääsisältöön

2.4.2024

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan mm. nipun konserniyhtiöiden yhtiökokousasioita sekä hyväksyi Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueen sopimuksen tarkennukset ja Huippu-urheiluinstituutti KIHUn yhteistyösopimuksen.

TE-palveluiden siirto paikallistasolle vuoden 2025 alusta – Jyväskylän ja Muuramen työllisyysaluetta koskevan yhteistoimintasopimuksen muutosliitteen hyväksyminen

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy tarkennukset Jyväskylän ja Muuramen väliseen yhteistoimintasopimuksen yhteisen työllisyysalueen työvoimapalveluiden järjestämisestä. Muuramen kunta on osaltaan muutokset jo hyväksynyt.

Muutokset koskevat työvoimapalvelujen järjestämisvastuun siirtoon liittyvän valmistelun kustannuksia. Valtio korvaa kunnille TE-palvelujen siirrosta aiheutuvat laskennalliset muutoskustannukset. Sopimukseen on tarkennettu, että Muurame jäsenkuntana suorittaa Jyväskylälle kokonaisuudessaan TE-palvelu-uudistuksen toimeenpanoa varten valtiolta saamansa korvauksen, joka muodostuu kiinteästä 44 000 euron suuruisesta erästä sekä jäsenkunnan työvoiman määrän perusteella määräytyvästä muuttuvasta erästä. Jyväskylä laskuttaa marras-joulukuussa 2024 Muuramelta valtion jäsenkunnalle osoittaman korvauksen.

Lisäksi sopimukseen tarkennettiin, että kuntien yhteisen elinkeino- ja työllisyysjaoston jäsenet nimeää Jyväskylän kaupungin toimivaltainen toimielin.  

Huippu-urheiluinstituutti KIHUn yhteistyösopimus

Kaupunginhallitus hyväksyi Huippu-urheiluinsituutti KIHUn yhteistyösopimuksen. Päätöksen myötä avustus nousee 37 000 eurolla vuodessa 203 000 euroon sidottuna elinkustannusindeksiin. Avustus nousee KIHUn siirtyessä Hipposkeskuksen tiloihin vuonna 2026.

KIHU on huippu-urheilun johtava ja kansainvälisesti tunnustettu asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa ja soveltaa monitieteistä tutkimusta sekä rakentaa tietopohjaa suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilun kehittämiseen tiiviissä yhteistyössä alan kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. KIHU tuo merkittävää lisäarvoa asiantuntijatoimintaan sekä kehittää ja koordinoi suomalaista kilpaurheilututkimusta.

KIHUn taustalla on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiö, jonka ovat perustaneet Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Suomen Olympiayhdistys ja Likes-säätiö opetus- ja kulttuuriministeriön myötävaikutuksella. KIHU toimii valtakunnallisesti ja sen toimitilat sijaitsevat Jyväskylässä. KIHUn toiminnan kokonaisbudjetti on noin 3 miljoonaa euroa.

Jyväskylän kaupunki on tukenut KIHUa koko sen toiminnan ajan. Vuodesta 2013 lähtien avustussumma on ollut 166 000 euroa. KIHUn tavoitteena vahvistaa toimintaansa ja olosuhteita sijoittumalla uudelle Hippokselle syntyvään liikkumisen ja tutkimuksen toimintaympäristöön. KIHUn toiminnan varmistamiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi on neuvoteltu KIHUn avustuksen nostamisesta.

Avustus nousee KIHUn siirtyessä uusiin olosuhteisiin Hipposkeskuksen tiloihin vuonna 2026. Avustuksen ehtona on KIHUn toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen sekä toimipaikan sijainti Jyväskylässä. Yhteistyösopimus on voimassa vuoden 2042 loppuun. Kummallakin osapuolella on oikeus irtisanoa yhteistyösopimus kesken sopimuskauden ilman irtisanomisaikaa, mikäli osapuolen taloudellisessa tilanteessa, olosuhteissa tai toimintaympäristössä on tapahtunut sellainen merkittävä muutos, jonka vuoksi sopimuksen noudattaminen ei ole enää kyseiselle osapuolelle kohtuullista tai mahdollista taikka tämä sopimus tulee ristiriitaiseksi voimassa olevan sääntelyn tai viranomaisen (ml. kaupungin) päätöksenteon kanssa. Lisäksi sopimukseen on määritelty, että tavoitteena on kehittää ja laajentaa KIHUn toimintaa siten, että tarve avustukselle pienenee tai poistuu.

Keskustelun aikana Joni Parkkonen (PS) esitti, että KIHU:lle myönnettävä avustussumma pidetään ennallaan 166 000 €/vuosi eikä vuosittaista indeksikorotusta tehdä. Jari Colliander (Kesk.) puolestaan esitti, että hyväksytään KIHUn avustuksen nouseminen 203 000 euroon, mutta ilman sitomista elinkustannusindeksiin. Kumpaakaan esitystä ei kannatettu, joten esitykset raukesivat. Joni Parkkonen jätti asiasta eriävän mielipiteen.

________

Kaupunginhallitus käsitteli lisäksi Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n, Jyväs-Parkki Oy:n, Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:n, Jykia Oy:n ja Education Facilities Oy:n yhtiökokousasioita ja hyväksyi ne esityslistan mukaisesti.

Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasääntöihin tehtiin esityslistan mukaiset tekniset tarkennukset esittelijänä toimivan kaupungin työntekijän osalta.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712 (esteellinen KIHUn sopimusta koskevassa asiassa) 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167 (puheenjohtajana KIHUn sopimusta koskevassa asiassa)
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819