Hyppää pääsisältöön

5.2.2024

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan mm. sisäisen pankin päivitetyt ohjeet. Lintukankaan ja Nisulankadun kaavat etenevät valtuustoon.

Jyväskylän kaupungin avaava tase 1.1.2023

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy hyvinvointialueuudistuksesta aiheutuneet avaavan taseen muutokset sekä Jyväskylän kaupungin avaavan taseen 1.1.2023. Kaupungin peruspääoma 1.1.2023 alkusaldoihin tehtyjen muutosten jälkeen on 422.505.148,75 euroa.

Taustalla on hyvinvointialueuudistus, jonka myötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien järjestämisvastuu siirtyi Jyväskylän kaupungilta Keski-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023. Hyvinvointialueuudistuksesta johtuneiden alkusaldojen muutoskirjausten vuoksi avaava tase 1.1.2023 tulee Jyväskylän kaupungin tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n suosituksen mukaan vahvistaa kaupunginhallituksen esityksestä kaupunginvaltuustossa ennen vuoden 2023 tilinpäätöksen käsittelyä.

Sisäisen pankin ohjeet

Kaupunginhallitus hyväksyi muutokset sisäisen pankin ohjeisiin. Jyväskylässä kaupunkikonsernin rahoitus ja rahoituksen hallinta on keskitetty konsernin sisäiseen pankkiin, jonka päivittäistä kassanhallintaa operoidaan konsernitilin avulla. Sisäisen pankin ohjeiden edellisen toukokuussa 2023 tekemän päivityksen jälkeen lyhyiden markkinakorkojen taso on edelleen noussut tasaantuen noin 3,8 %:n tasolle. Korkotason nousu on vaikuttanut viiveellä myös pankkien myöntämiin talletuskorkoihin.

Edellisen sisäisen pankin ohjeiden päivityksen yhteydessä mahdollistettiin korko konsernitilin jäsenten tekemille määräaikaisille talletuksille. Konsernin pankkipalveluiden kilpailutus toteutettiin syksyn 2023 aikana, joten sisäisen pankin korkoperusteet ja ohjeet tulee päivittää. Keskeinen muutos sisäisen pankin ohjeissa on jäsentilin (tytäryhtiön) päivittäiselle plussaldolle maksettava korko, joka on jatkossa yhden kuukauden Euribor -viitekorko vähennettynä 1,50 prosenttiyksikköä (Euribor -1,50 %). Aiemmin korkoa ei ole maksettu. Nykyisellä korkotasolla jäsentilille maksettava korko on noin 2,3 % -yksikköä. Konsernitilin jäsenten tekemille määräaikaisille talletuksille maksettavaa korkoa on porrastettu jäsentilin talletuskoron mukaisesti siten, että määräaikaistalletukselle on mahdollista saada korkona vastaavan ajanjakson Euribor -viitekorko vähennettynä 1,20 prosenttiyksikköä (aiemmin Euribor -1,00 %).  Lyhytaikaisesta lainasta peritään korkoa ko. juoksuajan Euribor lisättynä 0,70 prosenttiyksikköä (aiemmin 0,50).

Lintukangas I:n asemakaava etenee valtuustoon

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Lintukangas I asemakaavan. Asemakaavan laajennus sijoittuu vuonna 2022 liikenteelle avatun uuden VT4 moottoritien Lintukankaan eritasoliittymän lounaispuolelle. Jyväskylän keskustaan on alueelta matkaa noin 10 kilometriä.

Lintukankaan alue jakautuu kolmeen erilliseen sektoriin, jotka ovat asemakaavoitettavissa ja toteutettavissa vaiheittain. Jokaisesta sektorista on osoitettavissa yksi liittymä itälänsisuuntaiselle maantielle (Lintukankaan orsi). Alueen asemakaavoittaminen on aloitettu lounaisosasta (Lintukangas I). Asemakaavoitettava alue on kaupungin omistuksessa.

Lintukankaan alue on asemakaavoittamaton ja rakentamaton. Alueella ei ole erityisesti suojeltavaa luonto- tai kulttuuriympäristöä. Lintukankaalle on tehty liitto-oravaselvitys kesällä 2022. Selvityksessä Lintukangas I kaava-alueelta ei löytynyt säilytettäviä luontoarvoja. Luonnonvarojen osalta alueen pohjarakentamisessa pyritään hyödyntämään alueelta saatavien maa-aineisten käyttöä.

Lintukankaan työpaikka-alue on Jyväskylän kaavoitusohjelman 2021–2024 kohde. Alueen kaavoittaminen toteuttaa Tykki-ohjelman ja Työpaikka-alueiden kehitysohjelman mukaisia asemakaavoituksen ja tonttivarannon tavoitteita vuosien 2023–2024 osalta.

Nisulankatu 52 asemakaavan muutos valtuustoon

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Nisulankatu 52:n asemakaavan muutoksen. Kaavamuutosalue sijaitsee Nisulassa Harjun länsipuolella. Suunnittelualueella sijaitsee kaksi huoltamotoiminnalle 1960 ja 1970-luvulla valmistunutta rakennusta. Tontilla sijaitsee myös käytössä oleva polttoaineiden jakelun kylmäasema.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa laadukasta asumispainotteista täydennysrakentamista keskusta-alueen tuntumaan. Täydennysrakentaminen sovitetaan yhteen lähiympäristön arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön ja kaupunkikuvan kanssa. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan asuinrakentaminen ja kahden kolmekerroksisen kerrostalon toteuttaminen.

__________

Kaupunginhallitus hyväksyi myös muutoksia vaalilautakunnan kokoonpanoon ja merkitsi tiedoksi valtionosuuspäätökset vuodelle 2024. Kaupunginhallitus käsitteli myös Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokouksen asiat ja esitti, että hallituksen uudeksi jäseneksi nimetään Mikko Markkanen. Central Finland Mobility Foundation säätiöön hallituksen jäsenen Timo Koiviston varajäseneksi nimettiin Ari Tolonen.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Asiasanat: