Hyppää pääsisältöön

12.12.2023

Kuva
Biovaaka-järjestelmä antaa asiakaspalautetta astianpalautuspisteellä
Kaupungin ateriapalveluja toteuttava Kylän Kattaus on ottanut useita eri keinoja käyttöönsä ruokahävikin vähentämiseksi. Syksyllä 2021 se lähti testaamaan Biovaaka -järjestelmän käyttöä. Biovaaka-järjestelmän avulla voidaan automaattisesti ja systemaattisesti seurata ruokahävikin, niin linjastolle jäävän ruoan kuin lautashävikinkin, määrää. Biovaaka antaa myös havainnollisen ja omakohtaisen palautteen ruokailijalle ruokahävikistä. Järjestelmää testattiin kuuden viikon ajan Vaajakummun koululla. Kokeilu toteutettiin osana kaupungin Circwaste - käyttäjälähtöiset kokeilut -hanketta.

Biovaaka vähentää tehokkaasti ruokahävikkiä

Kokeilu osoitti, että hävikin systemaattisen seurannan ja data-analysoinnin avulla on mahdollista vähentää ruokahävikkiä, erityisesti linjastohävikkiä. Biovaaka tarjoaa eri päiviltä tärkeää tietoa ruokalistojen suunnittelua sekä ruokatilauksien tekoa varten, minkä avulla voidaan vähentää linjastolle jäävän hävikin määrää.

Kokeilu oli niin onnistunut, että Kylän Kattaus päätti jatkaa järjestelmän käyttöä. Se kiertää koululta toiselle lukukausittain ja sen avulla kerätään dataa niin lautas- kuin linjastohävikin määrästä eri kouluilta.

– Informaation lisänä vaaka on näkyvä työkalu. Se edesauttaa konkreettisempaa ympäristökasvatusta. Ympäristökasvatusta annetaan erityisesti aina sen koulun oppilaille, missä vaaka juuri sillä hetkellä on, kertoo Kylän Kattauksen liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo.

Hävikkilounasta tarjotaan usealla koululla

Biovaa’an lisäksi ruokahävikkiä on pyritty minimoimaan hävikkilounaiden järjestämisellä. Hävikkilounasta tarjotaan niinä päivinä, jolloin oppilasruokailuun varattua lounasta jää yli. 

Lähiseudun asukkaat voivat käydä nauttimassa hävikkilounasta 1,5 euron hintaan. Jos ruokaa on jäänyt yli, hävikkilounasmahdollisuudesta ilmoitetaan päivittäin koulun oveen kiinnitetyn ilmoituksen avulla.

Tarkista listasta, saako lähikoulultasi hävikkilounasta

Kylän Kattauksen tavoitteena on pienentää vuosittaisen ruokahävikin määrä 8 prosenttiin tai sen alle vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kirjattu kaupungin Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelmaan. 

 

Asiasanat: