Hyppää pääsisältöön

7.12.2023

Kuva
Ilmakuva Kankaanradan aukiosta. Kuva Ari Heinonen
Tiistaina 12.12.2023 kokoontuva kaupunkirakennelautakunta saa käsiteltäväkseen muun muassa kunnallistekniikan investointiohjelman, kaupunkirakennepalvelujen käyttötaloussuunnitelman sekä Kauramäen ja Hannalan asemakaavamuutokset.

Kunnallistekniikkaan investoidaan ensi vuonna 25,8 milj. euroa

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on päättänyt osoittaa kunnallistekniikan investoinneille ensi vuodelle 25 820 000 euroa, josta maankäyttösopimustulojen osuus on 1 450 000 euroa. Investointimäärärahasta osoitetaan katupalveluihin 20 milj. euroa, viherpalveluihin 4,9 milj. euroa ja satamapalveluihin 900 000 euroa.

Pääliikenneväylistä investointiohjelmassa mukana on Rajakadun kehittäminen. Uusille pientaloalueille rakennetaan katuja Haapaniemeen, Hupeliin ja Sulunperälle. Katurakentaminen jatkuu myös Kauramäessä, Eteläportissa, Mannisenmäessä ja Samulinniityllä. Infraa toteutetaan myös uusille työpaikka-alueille Lintukankaalle, Kanavuoren varikkoon ja Asetehtaan alueelle. Uusien alueiden kehittäminen on tärkeää kaupungin kestävän kasvun ja elinvoimaisuuden takaamiseksi.

Lutakonaukion päällystyksessä ei ole kyse väriasfaltista

Julkisessa keskustelussa on keskusteltu paljon Lutakonaukion väriasfaltista ja virheellisesti on muodostunut se mielikuva, että kaupunki olisi säästöjen keskellä tekemässä väriasfaltointia aukiolle. 

Todellisuudessa Lutakonaukiolta puuttuu viimeinen asfalttikerros, joka on toteutettava, jotta aukio pysyy hyväkuntoisena jatkossakin. Samassa yhteydessä liikkujien ohjaamiseksi on tarkoitus erottaa pyöräreitit punaisella päällysteellä. Aukion monikäyttöisyyden lisäämiseksi sille on suunniteltu liikkumaan houkuttelevia toimintoja, jotka merkitään valkoisilla massamerkinnöillä. Pyöräreittien punaisen päällysteen ja valkoisten massamerkintöjen kustannus on vain pieni osa koko hankkeen kustannuksesta. Aukion asfaltoinnin kustannus viimeisellä, normaalilla asfalttikerroksella on noin 150 000 – 200 000 euroa. Myös uusia kalusteita ja varusteita hankitaan aukiolle.

Kuokkalan torialuetta kehitetään

Tahkonkaaresta eli Kuokkalan torialueesta on tehty yleissuunnitelma, jonka tavoitteena on monipuolistaa alueen toiminnallisuutta ja uudistaa yleisilmettä nykyistä rakennetta mahdollisimman paljon säästäen. Kohde on ollut myös pilottina ikäystävällisen ympäristön suunnittelussa. Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa torialueen kunnostamisen ensimmäinen vaihe.

Katuja kunnostetaan ympäri Jyväskylää

Paikallisliikennekeskuksen saneeraus ja laajennus jatkuu ydinkeskustassa. Kilpisenkadun välin Hannikaisenkatu–Kauppakatu, Gummerruksenkadun välin Hannikaisenkatu–Vapaudenkatu ja Vapaudenkatu välin Kilpisenkatu–Gummerruksenkatu saneeraukset käynnistetään. Työt liittyvät P-Paraatin ja kortteli 9:n huoltokäytävän rakentamiseen sekä Kirkkopuiston saneeraukseen.

Muuratsalossa jatketaan alueen viimeisten sorapintaisten katujen saneerauksia. Korpilahden Pukkalassa käynnistetään Levästentien saneeraus. Myös Päijänteentien saneeraus jatkuu. Lisäksi Korpilahdella uusitaan Ainolan venelaiturit sekä Korpilahden satamassa, Satamakapteenin edessä oleva laituri.

Myös pyöräilyn olosuhteita kehitetään eri puolilla Jyväskylää. Yksi kohteista on Rantaraittia pitkin kulkeva Vaajakosken pyöräilyn pääreitti, jota kehitetään välillä Heikinkatu – Rauhanlahden voimalaitos. Kohdetta parannetaan korkeatasoiseksi pyöräilyn pääväyläksi leventämällä sekä pyöräväylää että Tourujoen ylittävää Krookinsiltaa.

Ulkovalaistuksen osalta jatketaan edelleen valonlähteiden vaihtoa energiaystävällisempiin Led-lamppuihin. Samalla varaudutaan voimaan tulleeseen RoHS-direktiiviin ja purkauslamppujen myynnin päättymiseen.

Puistoalueiden kehittäminen

Kirkkopuiston saneeraus Paraatiaukion osalta käynnistyy. Samassa yhteydessä toteutetaan leikkipuisto Kilpisenkadun laidalle. Työt ajoittuvat vuosille 2024-25. Vanhoista leikkipuistoista Jussinparran puisto, Lepolanpuisto ja Mutkapuisto kunnostetaan. Lintutorneja ja luontopolkuja kunnostetaan. Tourujoen luontopolun sillat ja portaat uusitaan. 

Uusina kohteina toteutetaan Samulinniityn puistoalue Kuokkalaan ja Väkkäräpuisto Vaajakoskelle. Investointiohjelmassa on varauduttu myös Tourujoen kunnostushankkeen käynnistymiseen, jos kaupunginhallitus hyväksyy hankkeen kustannusten karsimisen jälkeen.

Kaupunkirakennepalvelujen käyttötaloussuunnitelma

Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä 27.11. vuoden 2024 talousarvion, kaupunkirakennelautakunta päättää kaupunkirakennepalvelujen käyttötaloussuunnitelmasta, eli siitä kuinka rahat jakautuvat palveluihin. Kaupunkirakennepalvelujen toimintatulot ovat noin 59,1 milj. euroa, toimintamenot 70,6 milj. euroa ja toimintakate siten 11,6 milj. euroa.

Kaupunkirakennepalvelujen toimialan lautakunnissa käsiteltyyn talousarvioesitykseen tehtiin jatkovalmistelussa 1,4 milj. euron tiukennus.  Käyttösuunnitelmassa summa on kohdistettu 1 milj. euron osalta maanmyyntivoittoon, 100 000 euron osalta puunmyyntituottoon sekä 300 000 euron edestä joukkoliikennelautakunnan alaiseen toimintaan. Summan kohdentaminen kertaluontoisesti puunmyyntituottoon on Metsäohjelman rajoissa mahdollista, koska puun hinta on korkealla ja hakkuita on mahdollista kohdentaa aiempaa enemmän talousmetsien päätehakkuisiin.

Asumista Kauramäkeen ja Säynätsaloon

Etelä-Keljossa valtatie 9:n länsipuolella sijaitseva Kauramäen asuinalue laajenee pohjoiseen. Ehdotusvaiheessa olevalla asemakaavan laajennuksella esitetään alueelle pientalorakentamista sekä tilaa päiväkotikoululle ja lähipalveluille. Erillispientalo- ja pientalokorttelit ja tonttikadut sijoittuvat loivemmille rinnealueille. Suuri osa asemakaava-alueesta on osoitettu lähivirkistykseen, sisältäen myös suojeltuja alueita Kuusikkolammen ympäristössä sekä purojen varsia ja kosteikkoja. Luonnosvaiheen aikana saadun palautteen ja tarkentuneen suunnittelun johdosta kaavaratkaisuun on nyt ehdotusvaiheessa tehty muutoksia muun muassa katujen linjauksiin ja rakennuspaikkojen sijoitteluun. Kauramäen alue tulee tulevaisuudessa yhdistymään Ylä-Myllyjärveen, jonne on myös parhaillaan käynnissä kaavamuutos asuinalueen laajentamiseksi Kauramäen suuntaan.

Säynätsalossa Wivi Lönnin suunnittelemasta Hannalasta tunnettuun ympäristöön suunnitteilla kaksi pientaloa purettavan kolmikerroksisen tiilirakennuksen paikalle ja kolmas rakennus toimisto- ja työtilakäyttöön Hannalan koillispuolelle. Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas Hannala suojellaan asemakaavalla. Kaava on ehdotusvaiheessa.

Kokouksen esityslista ja pöytäkirja

Kaikki kaupunkirakennelautakunnan kokoukseen etenevät asiat ovat luettavissa liitteineen lautakunnan kokouksen esityslistalta. Linkit kokouksen esityslistaan ja pöytäkirjaan löytyvät lautakunnan verkkosivulta: www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/lautakunnat/kaupunkirakennelautakunta. Materiaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.