Hyppää pääsisältöön

8.11.2023

Kuva
Kuorma-auto vie lunta lavallaan. Kuva Riikka Kaakkurivaara
Osana suunnitelmallista talvikunnossapitoa taloyhtiön on hyvä etukäteen määritellä myös auratun ja kolatun lumen sijoituspaikat kiinteistöllä.

Taloyhtiön on hyvä varmistaa, että kiinteistön pihan aurausta hoitava taho ei auraa lumia esimerkiksi kaupungin omistamalle katualueelle.

Kaupungin katualueelle auratut lumet vähentävät kaupungin käytössä olevia lumitiloja. Lumitilan väheneminen aiheuttaa hallaa kadun asukkaille, sillä tilan puutteen myötä kadulta aurattu lumi kaventaa katua. Jos kaupunki joutuu ajamaan lunta pois kiinteistöjen lumien takia, saa kiinteistö ensin kaupungilta kehotuksen siirtää lumet pois. Jos kehotus ei toimi, siirtyy asia uhkasakkomenettelyyn.

Lumen vastaanottopaikat palvelevat kaikkia kiinteistöjä

Jyväskylän kaupungilla on kolme yleistä lumien vastaanottopaikkaa. Jyväskylässä lumen vastaanottomaksu on 1.1.2024 alkaen 1,50 € /m3. Vastaanottoalueet ovat avoinna päivittäin ympäri vuorokauden. Kaikille osapuolille edullisin vaihtoehto on, että kiinteistö huolehtii riittävistä lumitiloista ja tilaa yksityisiltä toimijoilta lumenajopalvelun tarpeeksi ajoissa ennen omien lumitilojen täyttymistä.

Jyväskylän kaupungin lumenvastaanottopaikoille saa tuoda lumia myös muista kunnista. Oman kuntasi alueella sijaitsevia lumen vastaanottopaikkoja voit tiedustella omasta kotikunnastasi.