Hyppää pääsisältöön

2.11.2023

Kuva
Henkilö seisoo ovella, vieressä lukee Kylän Kattaus liikelaitos. Kuva Satu Leinonen
Sanna Valkonen on suurtalouden esihenkilö, joka tuli kaupungille töihin jo 25 vuotta sitten. Sanna tietää julkisen ruokapalvelun toiminnasta lähes kaiken ja miten esimerkiksi tapahtumissa saa ruokittua suuremmankin porukan. Eikö ruokapalvelussa työskentely ole kuitenkin aika tylsää hommaa? Ei todellakaan, kun kuuntelee Sannaa. Nyt pääsemme Sannan matkassa ravistelemaan käsityksiämme ruokapalvelussa työskentelystä. 

Sanna Valkosen ensimmäinen tutkinto oli suurtalousesimies, joten tuotantokeittiö oli luontevin työharjoittelupaikka. Harjoittelupaikkana toimi Vaajakosken keskuskeittiö, Jyväskylän maalaiskunnassa.

– Heti valmistumisen jälkeen sain töitä emännän sijaisena samaisesta organisaatiosta ja muutamaa vuotta myöhemmin vakituisen tehtävän. Kuntaliitoksessa tulin Kylän Kattaukselle työhön ns. vanhana työntekijänä. Siinä kävi sitten niin, etten ole muualle lähtenytkään. Toki olen näiden vuosien aikana työskennellyt useissa kohteissa ja eri tehtävissä. Myös vanhusten ruokapalvelun parissa. Mutta aina saman työnantajan palveluksessa ja lähes koko ajan esihenkilötehtävissä. Yksi kuukauden pyrähdys oli yksityisellä puolella, mutta se ei sitten vienyt mennessään, kertoo suurtalouden esihenkilö Sanna Valkonen.

– Kaksi muuta tutkintoa, restonomi ja restonomi YAMK, suoritin työn ohessa Kylän Kattauksella. Opinnäytetyöt tein myös Kylän Kattaukselle.   

Sanna on Kylän Kattauksen moniosaaja 

Sannan työpaikka Kylän Kattaus on kaupungin sisäinen liikelaitos, joka koostuu yli 80 palvelukeittiöstä ja kahdesta tuotantokeittiöstä. Siellä valmistetaan päivittäin noin 18 000 koulu- ja päiväkotiateriaa arkipäivisin. Kokonaismäärästä noin 10 prosenttia on erityisruokavalioita. Kylän Kattauksessa työskentelee yhteensä noin 250 alan ammattilaista.  

– Työskentelen Kylän Kattauksen hallinnossa palvelupäällikkönä ja vastuullani on palvelualueen toiminta. Vastaan muun muassa talouden toteutumisesta, asiakasyhteistyöstä ja asiakastyytyväisyydestä sekä palvelukeittiöiden toiminnasta ja toiminnan kehittämisestä, kertoo Sanna työstään.  

– Lisäksi tehtäviini kuuluu henkilöstöasioihin liittyvät selvittelytehtävät, osaamisen kehittäminen, raportointi, laskujen hyväksyntä ja hankintojen valmistelu. Olen oman vastuualueeni sopimusten sopimusvastuuhenkilö sekä Kylän Kattauksen Titania-yhdyshenkilö. Kuulun monenlaisiin työryhmiin, muun muassa johtoryhmään, resurssiviisaus-, ravitsemus-, valmius- sekä vastuullisuustyöryhmään. Tarvittaessa toimin liikelaitosjohtajan sijaisena listaa Sanna monipuolisia tehtäviään. 

Kylän Kattauksessa valmistetaan ruokaa pääasiassa päiväkodeille ja perusopetukseen. Sen lisäksi Kylän Kattauksen ruokapalveluihin voi törmätä erilaisissa suurtapahtumissa, hyvänä esimerkkinä Hippo-turnaus.  

Tänä päivänä ei voi jämähtää paikoilleen

Kylän Kattaus tekee tiivistä yhteistyötä JAMKin, Gradian, Jypaon ja Spesian kanssa, jonkin verran myös Poken kanssa. Gradian kanssa meillä on käynnissä räätälöity oppisopimuskoulutus, johon osallistuu 10 Kylän Kattauksen työntekijää. Oppisopimuskoulutukseen osallistuu vuosittain myös yksittäisiä työntekijöitä.  

– JAMKin kautta olemme osallistuneet monenlaisiin hankkeisiin ja olemme tehneet yhteistyössä Kylän Kattaukselle erilaisia projekteja mm. ympäristökasvatukseen ja strategiaan liittyen. 

Kylän Kattaus osallistuu luonnollisesti kaupungin yhteisiin kehittämistehtäviin. Isoimmat teemat Kylän Kattauksen kehittämisessä ovat kouluruokaohjelma, ruokakasvatus, vastuullisuus ja Aromi14 - tuotannonohjausjärjestelmän kehittäminen.  

– Kehitämme toimintaamme koko ajan ja aina kun yksi projekti loppuu, niin uusi on jo tulilla. Tänä päivänä ei voi jämähtää paikoilleen, vaan toimintaa on kehitettävä jatkuvasti kaikilla osa-alueilla tai pitää ainakin arvioida ovatko kaikki toimintatavat ajan tasalla.  Liikelaitoksena Kylän Kattaus on tottunut kehittämään toimintaansa jatkuvasti kumppanuusperiaatteella, Sanna toteaa.

– Itselleni on tärkeää osaamisen kehittäminen, koska henkilöstö on yhtä kuin Kylän Kattaus. Kun me pystymme palvelemaan asiakasta heidän tarpeidensa ja toiveidensa mukaisesti, niin kaikki ovat tyytyväisiä. 

Kuva
Henkilö tietokoneella toimistossa. Kuva Satu Kivistö

Sanna lähettää kiitokset työkavereille, joista jotkut ovat pysyneet matkassa jo vuodesta 1996.
– Meillä on monipuolinen ja ammattitaitoinen työyhteisö, jolta olen oppinut paljon. 

Ruokapalvelussa työskentelyyn liittyy paljon väärinkäsityksiä

Sanna on törmännyt usein monenlaisiin väärinkäsityksiin, millaisena julkisessa ruokapalvelussa työskentelyä pidetään. Hän on jutellut aiheesta muun muassa opiskelijoiden kanssa opiskelijatapahtumissa. Sanna kertoo, että työtä saatetaan pitää yksitoikkoisena ja tylsänä verrattuna ravintolatyöhön, eikä työhön pääsisi itse vaikuttamaan. Sanna tyrmää tämän uskomuksen jyrkästi. 

– Itse olen työskennellyt suurimman osan työurastani tuotantokeittiöissä ja pidin siitä, että työ oli vauhdikasta ja vaihtelevaa, työyhteisö oli suuri ja huumori työyhteisön kesken sellaista, joka auttoi jaksamaan, vaikka työ olikin hektistä ja aika ajoin raskastakin.  

– Palvelukeittiöissä työskennellessäni pidin siitä, että sain olla asiakkaiden kanssa suorassa vuorovaikutuksessa. Asiakaskunta pysyy kouluissa ja päiväkodeissa pitkään samana, joten heidän toiveensa ja tarpeensa tulevat hyvin tutuiksi.  

– Me kehitämme Kylän Kattauksessa työtä jatkuvasti keittiöissämme, ja tässä koko työyhteisö pääsee ääneen, koska omalta henkilöstöltämme tulevat yleensä ne parhaat ehdotuksetkin. Pitää vain itse muistaa olla aktiivinen, kun haluaa vaikuttaa asioihin, muistuttaa Sanna.   

Opiskelijat ovat tervetulleita harjoitteluun ja kesätöihin

Pääsevätkö opiskelijat teille tekemään harjoittelua, kesätöihin ja ylipäätään tutustumaan työhönne?  

– Kyllä pääsevät ja ovat erittäin tervetulleita Kylän Kattaukselle. Tänä päivänä harjoittelijoiden määrä on vain ollut hyvin vähäistä koska suurtalouspuoli ei vedä esimerkiksi kokkiopiskelijoita samalla tavalla kuin ravintolapuoli, harmittelee Sanna.  

– Korona verotti määrää entisestään. Restonomiharjoittelijoita ottaisimme myös, jos olisi tulijoita. Kesätyöntekijöitä otamme joka kesä.  

Kesällä 2023 Kylän Kattaus työllistää kahdeksan 14–17-vuotiasta nuorta kahden viikon ajaksi palvelukeittiöihinsä ja yhden alaa opiskelevan nuoren kuukaudeksi tuotantokeittiöön.  

– Järjestämme rajatulle hakijajoukolle rennon ja kevyen haastattelun, jossa nuoret pääsevät näkemään ja opettelemaan, kuinka haastattelutilanteessa toimitaan, kertoo Sanna.


Teksti: Satu Kivistö
Pääkuva: Satu Leinonen
Sisältökuva: Satu Kivistö

Opiskelija, tässä Sanna Valkoselta 7 syytä, miksi hakeutua Kylän Kattaukselle töihin 

Kylän Kattaus kokonaisuutena koostuu yli 80 palvelukeittiöstä ja kahdesta tuotantokeittiöstä.  

  1. Meillä on palvelukeittiöissä hyvin eri kokoisia yksiköitä. Joku tykkää työskennellä yksin tai kaksin, toinen taas suuremmassa työyhteisössä – jokaiselle löytyy itselleen sopiva työyksikkö ja tehtävä. 
  2. Myös työn fyysisyys vaihtelee keittiöiden kesken, joten tämäkin voidaan ottaa huomioon aina tarpeen vaatiessa.  
  3. Kylän Kattauksen työntekijöillä on mahdollisuus säännölliseen työkiertoon ja ainakin minä kannustan siihen, että mihinkään ei kannata jämähtää kovin pitkäksi aikaa. Jokaisesta työyhteisöstä ja jokaisesta keittiöstä saa aina uutta näkemystä ja kokemusta omaan työntekoonsa.  
  4. Teemme merkityksellistä työtä kaupunkilaisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen.  
  5. Kylän Kattauksella on iso ammattilaisten joukko, eli saat paljon työkavereita.  
  6. Työnantaja joustaa tarpeen mukaan erilaisissa elämäntilanteissa.  
  7. Etenemismahdollisuudet ovat hyvät ja työnantaja on suhtautunut kouluttautumiseen aina positiivisesti ja kannustavasti.  

Avoimet työpaikat Jyväskylän kaupungilla

Inspiroidu osaajistamme

Asiasanat: