Hyppää pääsisältöön

19.9.2023

Kuva
Laavu, hiekkaranta, koivu ja pyörä, sininen taivas. Kuva Timo Veijalainen
Visit Jyväskylä Regionin ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” -hankkeessa julkaistiin Lakeland by Cycle -pyörävaellusreitistö. Yhdysreitteineen poljettavaa on yli 1400 kilometriä ja reitistö kulkee 22 kunnan alueella.

Keski-Suomen hiekkatiet ovat nousseet maailmanmaineeseen rallien pikataipaleina. Lakeland by Cycle -reitistö tarjoaa hieman hitaammin liikkuvalle pyörämatkailijalle samanlaiset näkymät: satoja kilometrejä hiljaisia hiekkateitä, jotka halkovat vesistöjä, metsiköitä, rotkoja ja peltoja. Lakeland by Cycle vie pyöräilijän keskelle maaseutua.

Lakeland by Cycle koostuu kolmesta pääosin hiekkateillä ajettavasta rengasreitistä sekä yhdysreiteistä, joilla pyörämatkaa voi lyhentää tai pidentää.

Vanhan kirkon sorakierros / The Old Church Gravel Loop
(442 km / Jyväskylä – Korpilahti – Jämsä – Halli – Koskenpää – Petäjävesi – Keuruu – Multia – Uurainen)
Hitonhaudan sorakierros / Goblin’s Gorge Gravel Loop
(349 km / Jyväskylä – Joutsa – Toivakka – Lievestuore – Kuusa – Uurainen)
Vihreän kullan sorakierros / Green Gold Gravel Loop
(333 km / Viitasaari – Kannonkoski – Kivijärvi – Kinnula – Reisjärvi – Haapajärvi - Pihtipudas)

Maltillisella pyöräilytahdilla kutakin rengasreittiä pyöräilee noin viikon.

Lakeland by Cycle on digitaalisesti opastettu eli reitistö löytyy Pyörämatkailukeskuksen ylläpitämältä Bikeland-sivustolta sekä luonto- ja liikuntareittejä kokoavasta Outdooractivesta. Molemmista palveluista pyörämatkailija voi ladata reittijäljen älylaitteeseensa ja seurata siten reitin kulkua.

Digitaalisiin reittikarttoihin on viety alueella olevia palveluita ja esitellään päiväkohtainen reittisuositus pysähdyspaikkoineen. Kaikki reitit voi polkea yöpyen majataloissa, hotelleissa tai maatiloilla tai yöpyen telttapaikoilla ja laavuilla.

- Suomen ilmasto on pyörämatkailuun erinomainen. Harvemmin liian kuuma ja valoa riittää polkea myöhään yöhön. Lakeland by Cycle on merkittävä lisä suomalaisille pyörämatkailijoille ja upea kokemus ulkomaisille seikkailujen etsijöille, toteaa Hiekkateiden hurmaa -hankkeen projektipäällikkö Janne Paananen.

Kuva

Reitit on toteutettu osana Visit Jyväskylä Regionin ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” -hanketta. Syyskuun lopussa päättyvää hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.

Kuva

Lisätiedot

Janne Paananen, projektipäällikkö
Hiekkateiden hurmaa -hanke
Visit Jyväskylä Region, Jyväskylän kaupunki
[email protected]
p. 040 687 1300

Reittisuunnittelijat

Timo Veijalainen
[email protected]
p. 044 099 3100

Taneli Roininen
[email protected]
p. 040 099 3960