Hyppää pääsisältöön

30.8.2023

Kuva
kengät, kuksa. Kuva Erja Mutanen
Hyviä uutisia uusia retkeilyreittejä ja kohteita kaipaaville! Jyväskylän kaupungin karttapalvelusta löytyy nyt 29 Jyväskylän kaupungin omistamissa metsissä sijaitsevaa polkua ja lähiretkeilykohdetta.

Polut ovat syntyneet kohteisiin käytön mukaan, eli ne eivät ole rakennettuja ja erikseen kunnossapidettäviä reittejä. Reittejä on kartoitettu myös joukkoliikenteen reittien varrelta, joten moniin kohteisiin on helppo saapua Linkillä. Näin kohteet palvelevat eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia retkeilijöitä.

Tavoitteena madaltaa luontoon lähtemisen kynnystä

Työnsä ohessa erä- ja luonto-oppaaksi opiskeleva rakennuttajainsinööri Erja Mutanen kartoitti eri asuinalueille käytössä syntyneet polut ja yhdisti ne kaupungin karttapalvelun ominaisuuksiin. Näin syntyi uusi asukkaita palveleva kokonaisuus, joka kannustaa uusien ulkoilukohteiden pariin. Kohteista karttapalveluun kirjatut tiedot auttavat lähiretkipaikan valinnassa oman kunnon ja vuodenajan mukaan.

Idea Mutasen työlle syntyi, kun työkaveri vinkkasi hänelle kauniin jääputouksen, jonne hän pyöräili polkua pitkin talvella.

– Siellä ollessani mietin, kuinka upea paikka tämä onkaan ja kuinka harva tästä ehkä tietää. Tästä intoutuneena päätin, että kartoitan tällaisia paikkoja ja kokoan ne yhteen kaikkien saataville, Mutanen kertoo.

Päätyökseen katurakennuttajan töitä tekevän Mutasen tavoitteena on kannustaa ihmisiä Jyväskylän luontoon.

– Haluan rohkaista lähiretkille ja kokemaan luonnon hyvää tekevää vaikutusta. Tämä on itselleni ollut siitä erilainen projekti, että erillisiä rakenteita tai investointeja ei ole tarvittu, Mutanen naurahtaa.

Lähiretkeilyn uudet mahdollisuudet jokaiselle vuodenajalle

 Lähiretkikohteet löytyvät Jyväskylän kaupungin karttapalvelusta osoitteesta https://kartta.jkl.fi/imsRetkikohteet löytää, kun avaa verkosta Jyväskylän karttapalvelun. Karttapalvelu toimii myös mobiililaitteissa. Karttapalvelussa käyttäjä valitsee pohjakartaksi peruskartan ja kartalla näkyvät tasot. Uudet lähiretkeilykohteet löytyvät omana tasonaan Vapaa-aika ja liikunta -otsikon alta. Kohteiden tiedot saat näkyviin, kun klikkaat ”lisätiedot” kohtaa. Ohjeet karttapalvelun käyttöön löydät alla olevista kuvista. Voit suurentaa kuvia klikkaamalla niitä. 

Halutessasi voit siirtyä tämän linkin kautta suoraan karttapalvelun lähiretkeilytasolle.

Kuva
ohjeita karttapalvelun käyttöön. Kuva Erja Mutanen

 

Kuva
Ohje karttapalvelun käyttöön. Kuva Erja Mutanen

Vinkkejä ja opastusta lähiretkeilyyn 7.9. klo 17.00

Vinkkejä lähiretkeilyyn saa Kortteli Klubilla (Vapaudenkatu 48-50) 7.9. klo 17 alkavassa lähiretkeilypalvelun julkistamistilaisuudessa. Tilaisuudessa esitellään kiinnostavia lähiretkeilykohteita ja opetellaan karttapalvelun käyttöä.