Hyppää pääsisältöön

3.8.2023

Kuva
Kanoja ja kukko kanalassa. Kuva Touho Häkkinen
Heinäkuussa Killervältä eli Killerjärveltä löydetyissä kahdessa kuolleessa lokissa ei havaittu laboratoriotesteissä lintuinfluenssaa. Jyväskylän kaupunki sekä muut Jyväskylän seudun ympäristöterveyden kunnat jatkavat edelleen varautumista mahdollisesti tarvittaviin taudintorjuntatöihin.

Ruokaviraston laboratoriotesteissä ei todettu lintuinfluenssaa Killervältä löydetyistä kuolleista linnuista. Jyväskylän seudun ympäristöterveyden valvontaeläinlääkäri toimitti 27.7.2023 Killervältä eli Killerjärveltä kaksi lokkia Ruokavirastoon tutkittavaksi lintuinfluenssan varalta.

Järveltä löytyi yhteensä kuusi kuollutta lintua, joista kaksi lähetettiin näytteeksi. Lisäksi valvontaeläinlääkäri toimitti Lutakossa 12.7. tapahtuneesta naurulokinpoikasten joukkokuolemasta lintuja tutkittavaksi lintuinfluenssan varalta.

Keskiviikkona 2.8. saadun laboratoriovastauksen mukaan kummankaan näyte-erän linnuissa ei todettu lintuinfluenssaa. Eläinterveysviranomaiselle ei ole tullut tietoon Jyväskylän seudun ympäristöterveyden alueelta muita näytteenottoon johtavia lintujen joukkokuolemia.

Siipikarja kehotetaan pitämään sisällä ja kuolleiden lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille

Lintuinfluenssaa on todettu Keski-Suomen lähialueilla Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla. Eläinterveysviranomaiset tekevät jatkuvaa seurantaa taudin leviämisen varalta ja Jyväskylän kaupunki sekä muut Jyväskylän seudun ympäristöterveyden kunnat jatkavat varautumista mahdollisesti tarvittaviin taudintorjuntatöihin. Siipikarjan pitäjiä kehotetaan edelleen varovaisuuteen ja pitämään siipikarja sisällä.

Kuntalaisia pyydetään ilmoittamaan kunnaneläinlääkärille havaitsemistaan lintujen joukkokuolemista. Yksittäinen kuollut lintu ei yleensä herätä epäilystä lintuinfluenssasta eikä niistä tarvitse tehdä ilmoitusta. Mikäli havaitsee useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun samalta alueelta tulee tehdä ilmoitus alueen kunnaneläinlääkärille. Myös yksittäisen ison petolinnun kuolema on hyvä ilmoittaa.

Jyväskylän seudun ympäristöterveyden alueella (Jyväskylä, Hankasalmi, Joutsa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski) ilmoitukset tehdään valvontaeläinlääkäreille, joiden yhteystiedot löytyvät tämän tiedotteen lopusta. 

Valvontaeläinlääkärit huolehtivat tarvittavasta näytteenotosta. Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen voi tehdä päivystävälle läänineläinlääkärille tai päivystävälle kunnaneläinlääkärille.

Miten toimia, jos löytää yksittäisen kuolleen luonnonvaraisen linnun?

Yksittäiset linnut voi haudata vähintään 40 senttimetrin syvyyteen paikkaan, jossa ihmisten ja eläinten terveydelle sekä ympäristölle aiheutuvat riskit ovat mahdollisimman vähäiset. Hautaaminen pyritään tekemään siten, ettei lintuun kosketa käsin, vaan lintu siirretään esimerkiksi lapiolla. Haudatessa on hyvä käyttää kertakäyttökäsineitä, vaikka lintuun ei koskisikaan. Vaihtoehtoisesti linnun voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin).

Linnun käsittelyn jälkeen kädet on pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsihuuhteella. 
Syrjemmällä, esimerkiksi metsässä, kuolleen linnun voi jättää luonnon hajottajaeliöstön ruuaksi. 
 

Hyödyllistä tietoa lintuinfluenssasta ja sen torjunnasta löytyy alla olevista linkeistä:
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/lintuinfluenssa
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/lintuinfluenssa

Lisätietoja:

valvontaeläinlääkärit p. 040 545 9301 
valvontaelainlaakari(at)jyvaskyla.fi

ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi
p. 050 4724850
hanna.yksjarvi(at)jyvaskyla.fi
 

Asiasanat: