Hyppää pääsisältöön

22.6.2023

Kuva
Lapset hyppimässä jumppapenkiltä toiselle. Kuva Tero Takalo-Eskola
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta 370 000 euroa suurten kaupunkien yhteiseen harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeeseen. Hankkeella parannetaan lasten ja nuorten liikunnan harrastuspolkuja. Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut koordinoi jatkossa Suomen harrastamisen mallin koko kokonaisuutta Jyväskylässä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta 370 000 euroa suurten kaupunkien yhteiseen Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeeseen. 

Kehittämishankkeen päätavoitteena on parantaa lasten ja nuorten liikunnan harrastuspolkuja matalan kynnyksen liikuntapalvelujen ja seuratoiminnan välillä. Erityisesti pureudutaan harrastamisen Suomen mallin sekä seuratoiminnan väliseen yhteyteen, mutta myös kaupungin matalan kynnyksen liikuntaharrastukset ovat tarkastelussa mukana. Harrastuspolut on tunnistettu yhdeksi lasten ja nuorten paikallisen liikuntaharrastustoiminnan haasteeksi, johon kaupungit etsivät ratkaisuja yhteisellä kehittämisprosessilla. 

Hankkeessa luodaan uudenlaisia harrastuspolkuja matalan kynnyksen harrastustoiminnasta seuratoimintaan ja päinvastoin, jolla pyritään lisäämään seuraharrastajien määrää ja toimintaan sitoutumista sekä vähentämään drop out -ilmiötä eli liikuntaharrastuksesta putoamista. Hanke kokoaa yhteen tietoa ja kehittää malleja ja käytäntöjä, joita voidaan hyödyntää myös valtakunnallisessa kehitystyössä. Lisäksi hankkeessa luodaan suurten kaupunkien välille sekä kaupunkeihin sisälle yhteisövaikuttavuuden viitekehykseen perustuva yhteiskehittämisen malli, joka otetaan vakituisesti käyttöön. 

Yhteiskehittämisen mallin koulutuksesta vastaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla). Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta tukee hanketta mm. toteuttamalla nykytilan analyysin, joka kerää yhteen tietoa kaupunkien harrastamisen nykytilasta (sis. palveluiden tarjonta sekä harrastuskäyttäytyminen), harrastamisen Suomen mallin ja muiden harrastustoimintojen yhdistämiseen liittyvistä haasteista sekä lasten harrastamisen seurannan ja arvioinnin tietolähteistä.

Kehittämishankkeessa ovat mukana Turun kaupunki, Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto/liikuntatieteellinen tiedekunta ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla). Jyväskylässä kehittämishankkeen koordinoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. 

Jyväskylän harrastamisen mallin hankekausi 2023—2024 käynnistyy elokuussa 

Aluehallintovirasto on myös myöntänyt Jyväskylän kaupungille 350 000 € Jyväskylän harrastamisen malli 2023 -hankkeelle. Saatu avustus mahdollistaa edelleen toiminnan ja toimintamallin kehittämisen Jyväskylässä. Uusi hankekausi käynnistyy 1.8., jolloin hankkeen koordinointi siirtyy kasvun ja oppimisen palveluista liikuntapalveluihin. Avustus on myönnetty Opetus- ja kulttuuriministeriön harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen suunnatusta erityisavustuksesta. Hankkeen tavoitteena on tukea lasten ja nuorten mieleistä harrastamista koulupäivän yhteydessä. Jyväskylän harrastamisen mallihanke on käynnistynyt vuonna 2021.  

Lisätiedot: 

Projektipäällikkö Jaakko Saarinen
Turun kaupunki/Liikuntapalvelut
p. 040 741 2207, jaakko.t.saarinen[a]turku.fi

Liikuntapalvelupäällikkö Kirsi Pelo-Arkko
Jyväskylän kaupunki, liikuntapalvelut 
p. 040 354 0580, kirsi.pelo-arkko[a]jyvaskyla.fi 

Hankekoordinaattori Heli Sohkanen
p. 050 381 9560, heli.sohkanen[a]jyvaskyla.fi  

Harrastuskoordinaattori Reeta Jääskeläinen
Jyväskylän harrastamisen malli 2023 -hanke 
p. 040 662 0085, reeta.jaaskelainen[a]jyvaskyla.fi