Hyppää pääsisältöön

15.5.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Kaupunginhallitus jätti Harjun stadionin peruskorjauksen hankesuunnitelman pöydälle. Tourujoen kunnostushanke palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Tourulan Pajalan asemakaavan muutos etenee valtuustoon

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Tourulan Pajalan asemakaavan muutosehdotuksen. Suunnittelualue sijoittuu Tourulantien sekä Vaajakosken moottoritien loppupään muodostamaan kulmaukseen ja muodostaa kaupungin keskustan sisääntuloportin idästä päin tuleville. Suunnittelualue rajautuu Tourulan Kivääritehtaan alueeseen, joka kuuluu Sotatarviketeollisuuden alueet -nimiseen valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön.  

Kaavaluonnos pohjautuu vuonna 2020 ratkenneen Tourulankulman kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailun voittajaehdotukseen Pajala. Kaavan tavoitteena on luoda edellytykset Tourulan Asekadun ympäristön kokonaisvaltaiselle kehittämiselle viihtyisänä, tiiviinä, tehokkaana ja toiminnoiltaan monipuolisena työpaikka- ja asuinalueena. Kaavamuutoksessa tutkitaan alueen korttelirakenne ja ratkaistaan liikenne- ja pysäköintijärjestelyt, kaupallisten palvelujen, tuottajamuotoisen- ja tuetun asumisen sekä muiden toimintojen sijoittuminen ja niiden suhteelliset osuudet. Asemakaavaan merkitään suojeltavat rakennukset suojelumerkinnöin. Pääosa suojeltavista rakennuksista on Kivääritehtaan tontilla, jonka asemakaavaa ei muuteta vaan tontti pienenee.

Pitkäkatu 25 asemakaavan muutos etenee myös valtuuston käsittelyyn

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että Pitkäkatu 25:n asemakaavan muutosehdotus hyväksytään. Suunnittelualue sijaitsee Harjun tuntumassa olevan Oikokadun ja Pitkäkadun kulmauksessa. Tontilla on 1800-luvun loppupuolella ja 1920-luvulla valmistuneet puurakennukset. Pihapiirissä sijaitsee myös kellari. Lisäksi tontin kulmauksessa on pieni 90-luvulla valmistunut myymälärakennus, jossa toimii kukkakauppa. Naapurissa sijaitsevat Kansallisarkiston Jyväskylän toimipaikka ja Mäki-Matin perhepuisto. 

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on monipuolistaa keskusta-alueen asumismahdollisuuksia ja tarjota sijainniltaan erinomaiselta paikalta esimerkiksi perheasumiselle oivallista asumismuotoa. Suunnittelussa otetaan huomioon lähiympäristön kulttuurihistorialliset piirteet ja täydennetään vanhaa puukaupunkimiljöötä korkeatasoisella ja ympäristöön sopivalla uudisrakentamisella puuarkkitehtuurin keinoin. 

Alueen puutalomiljöö ja viereisen perhepuiston rakennettu ympäristö ovat Jyväskylän kaupunkiasumisen historiasta kertova kokonaisuus, jolla on rakennusperintöön, kulttuurihistoriaan ja kaupunkimaisemaan liittyvä arvo. Tontilla sijaitsevat kaksi asemakaavalla suojeltua puurakennusta ovat valmistuneet 1800-luvun loppupuolella ja 1920-luvulla. Pihapiirissä oleva kellari on valmistunut vuonna 1952. Tontin kulmauksessa sijaitseva pieni myymälärakennus on 1990-luvun vaihteessa rakennettu, ja sillä ei ole asemaakaavalla suojeltavia arvoja. 

Kaavaratkaisu koostuu kahdesta suojellusta yksikerroksista ja harjakattoisesta puutalosta-, joita ympäröi tontin laidalle ripotellut seitsemän uutta uudisrakennusta. Uudisrakennusten huoneistojen vähimmäiskeskipinta-ala tulee olla 70 neliötä. Tavoitteena on tarjota perheille sijainniltaan keskeiseltä paikalta kaupunkipientalomaista asumismuotoa ja monipuolistaa lähiympäristön asumismahdollisuuksia. Väestömääräennuste alueelle on noin 40–50 asukasta. Kaavaratkaisu vahvistaa Mäki-Matin puutaloalueen identiteettiä. 

Keskustelun aikana Irma Hirsjärvi (Vas.) esitti Tony Melvillen (SDP), Meri Lumelan (Vihr.) ja Markku Lahden (Kesk.) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 9-4 ja keskustelua jatkettiin. Keskustelun aikana ei tehty muutosesityksiä, joten kaava etenee kaupunginjohtajan pohjaesityksen mukaisena valtuustoon. 

Harjun stadionin peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma pöydälle

Asia jätettiin pöydälle.

Tourujoen kunnostushankkeen rahoitus uudelleen valmisteltavaksi 

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänin 7-6.

____________

Lisäksi hallitus käsitteli perintöasiaa, jossa kaupunki vastaanottaa Valtiokonttorilta perinnön ja käyttää sen sivistyspalveluiden toimialalla lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja erityisesti mielenterveyden haasteiden ennaltaehkäisyyn kasvatuksen, koulutuksen ja kulttuurin keinoin.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin p. 0400 778 779
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501
 

Asiasanat: