24.10.2022
Vaelluskaloille tärkeän Autiojoen kunnostamishanke etenee
Jyväskylä on ottanut tärkeän askeleen vaelluskalojen elinympäristöjen kunnostamisessa. Tourujoen valuma-alueeseen kuuluva Autiojoki tullaan kunnostamaan vaelluskalojen lisääntymisalueeksi rakentamalla kutusorakoita ja poikasalueita. Autiojoki on Jyväskylän pisimpiä jokia ja sen valuma-alue on yli 100 neliökilometriä.
Vaelluskalayhteyden mahdollistaminen Päijänteeltä aina Tikkakosken Luonetjärvelle asti edellyttää isoimpien vaellusesteiden poistamista. Kaupunkirakennelautakunta on päättänyt, että kaupunki ostaa Autiojoen suulla olevan Puuppolan vesivoimalaitoksen, joka tullaan purkamaan.
Koskienergia Oy:n ja Jyväskylän kaupungin välinen kauppa toteutuu vielä tämän vuoden puolella.
- Tourujoen kunnostaminen pääsee käyntiin ensi vuonna ja Autiojoki viimeistään vuonna 2028. Kunnostuksien myötä joet saadaan hyvään ekologiseen tilaan. Jyväskyläläiset voivat olla aidosti ylpeitä siitä, että kaupunki tekee ison satsauksen tuleville sukupolville, sanoo ympäristönsuojelusuunnittelija Petri Tähtinen.
Luonnollinen jatkumo Tourujoki-hankkeelle
Koskienergia Oy:n toimitusjohtajan Hannu Ruotsalaisen mukaan Puuppolan vesivoimalaitoksen myynti lähti yhtiön aloitteesta.
- Vesistöjen kunnostushankkeet ovat nousseet Suomessa tärkeään rooliin ja mekin mietimme, mitä voisimme tehdä asian eteen.
- Puuppolankoski nousi esille, koska Autiojoki on pitkä potentiaalinen vaelluskalajoki ja voimalaitos on tuotannollisesti pienin. Toisaalta Autiojoen ennallistaminen on luontainen jatkumo Tourujoki-hankkeelle.
Puuppolan vesivoimalaitos on 0,4 megawatin pienvoimalaitos, joka tuottaa sähköä Elenian verkkoalueelle. Voimalaitos rakennettiin vuonna 1964 paikallista yritystoimintaa varten.
Vuosikymmenten aikana voimalaitoksella on ollut useita omistajia. Koskienergia Oy osti sen vuosituhannen alussa. Voimalaitoksen toiminta jatkuu normaalisti siihen saakka, kunnes kunnostustoimenpiteet käynnistyvät.
NOUSU-ohjelmasta rahoitusta
Jyväskylän kaupunki saa puolet Puuppolan vesivoimalan noin 0,5 miljoonan euron ostohinnasta maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta.
- Ohjelman tavoitteena on parantaa vaelluskalojen elinolosuhteita ja palauttaa vaelluskalakantojen luontainen lisääntyminen Suomen virtavesiin, kertoo projektikoordinaattori Matti Vaittinen.
Hänen mukaan toistaiseksi on ollut melko harvinaista, että kaupunki on virtavesihankkeissa vastuutoteuttajana.
- Uskon, että jatkossa kuntavetoiset hankkeet tulevat lisääntymään, koska kyseessä on sijoitus tulevaisuuteen. Tällä hetkellä valmisteilla, toteutuksessa ja toteutuneena on noin 40 hanketta eri puolilla Suomea. Patojen purkaminen on konkreettinen ja pysyvä ratkaisu, mutta NOUSU-ohjelman keinovalikoimassa on muutakin.
NOUSU-ohjelman tuki ei ole vain rahallista. Esimerkiksi Jyväskylän hankkeessa on tehty asiantuntijatyönä voimalaitokselle arvonmääritys kauppaa varten.
- Olemme mahdollistamassa hanketta, mutta päävastuu hankkeen läpiviemisestä on kaupungilla itsellään. Jyväskylässä yhteistyötä on tehty kaikkien osapuolten kesken hyvässä hengessä.
Jokimaisema palautetaan
Autiojoen kunnostaminen parantaa ensisijassa taimenen elinolosuhteita, mutta sillä on myös muita myönteisiä vaikutuksia. Voimalaitospadon purkaminen palauttaa voimalaitosalueen jälleen jokimaisemaksi, jolloin joen virkistyskäyttö voi lisääntyä.
Petri Tähtinen lisää, että veden säännöstelystä luopuminen palauttaa vesistöalueelle luonnonmukaisen vuodenaikaisvaihtelun.
- Kun järven pinta vaihtelee kevättulvien aikaan luonnollisesti, kevätkutuisten kalojen, kuten muun muassa hauen ja ahvenen kutuolosuhteet paranevat.
Kaavoitusbiologi Anne Laita kertoo, että hankkeen seuraava vaihe on vesilupahakemuksen jättäminen Aluehallintovirastoon, jonka jälkeen päästään jatkamaan tarkempaa suunnittelua.
- Järjestimme vuonna 2020 maan- ja vesialueiden omistajille ja asukkaille keskustelutilaisuuksia Autiojoen kunnostamisesta. Suunnittelua jatketaan edelleen yhteistyössä kuntalaisten kanssa.
Teksti: Pia Tervoja