Hyppää pääsisältöön

15.10.2022

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus piti tänään ylimääräisen kokouksen, jossa ainoana käsiteltävänä asiana oli Jyväskylän Education Facilities Oy:n osittaisjakautuminen ja jakautumisen myötä muodostuvan uuden yhtiön (Apollo Oy) osakekannan myynti.

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki hyväksyy Education Facilities Oy:n osittaisjakautumisen rekisteröinnin ja loppuun saattamisen siihen liittyvine toimenpiteineen sekä myy Education Facilities Oy:stä osittaisjakautumisella muodostuvan Jyväskylän Apollo Oy:n osakekannan. Kaupalla halutaan vahvistaa kaupungin tasetta heikossa taloudellisessa tilanteessa sekä keskittyä kaupungin peruspalveluiden käytössä olevien tilojen omistukseen.

Education Facilities Oy on kiinteistöyhtiö, joka omistaa, rakennuttaa ja ylläpitää koulutus- ja opetustoiminnan sekä muun julkisen palvelutoiminnan tarvitsemia tiloja sekä vuokraa niitä käyttäjille. Kauppa esitetään toteutettavaksi siten, että EF jakautuu myytäväksi yhtiöksi ja kaupungin omistukseen jääväksi yhtiöksi. 

Kaupasta on saavutettu neuvottelutulos suomalaisen Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt kanssa. Aiemmin tällä viikolla julkiseksi tulleen kauppakirja-aineiston mukaan kaupungille maksettavaksi esitetty kauppahinta on 88,8 miljoonaa euroa, josta myyntivoittoa kaupungille kertyisi 87 miljoonaa. 

Myytäväksi esitettyjä EF:n omistamia vuokrauskohteita ovat Jyväskylän Ammattikorkeakoulun pääkampuksen tilat, Musiikkikampus, IT-Dynamo sekä kolme hyvinvointialueelle siirtyvää paloasemaa (Vaajakoski, Seppälä ja Ristonmaa). Kohteisiin kohdistuu pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Kaupungin oman suoran palvelutoiminnan kannalta keskeiset EF:n omistamat kiinteistöt eli Mankolan koulu ja Ristonmaan ateriakeskus jäävät ehdotetun kaupan ulkopuolelle.  

Kauppa lisää kaupungin taloudellista puskuria vahvistamalla kaupungin ylijäämäkertymää. Kauppa vähentää myös konsernin riskejä, sillä myynnin myötä kaupunki ei enää kanna taloudellisia ja toiminnallisia vastuita ja riskejä muiden tahojen käytössä olevista kiinteistöistä (oppilaitokset ja hyvinvointialue), vaan keskittyy peruspalveluihinsa liittyvien toimitilojen omistamiseen. 

Keskustelun aikana Irma Hirsjärvi esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Esitystä ei kuitenkaan kannatettu, joten se raukesi. Näin asia etenee Jyväskylän kaupunginvaltuuston 25.10.2021 olevaan kokoukseen, jossa kaupasta päätetään lopullisesti.

Tarkka kuvaus kaupan valmistelusta sekä kauppakirja löytyvät kaupunginhallituksen esityslistalta.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin p. 0400 778 779
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501
 

Asiasanat: