13.10.2022
Omakotitalon oikea sijoittelu säästää energiaa
Onko suunnitelmissa uuden omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen? Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonta antaa rakennuslupaa hakeville rakentajille maksutonta ennakkoneuvontaa.
−Tavoitteena on saada suunnittelu oikeille urille jo alkuvaiheessa, jolloin vältetään turhia suunnittelukierroksia ja lupaprosessi etenee jouhevasti, kertoo lupa-arkkitehti Anna-Maija Tuunanen.
Omakotitalo on elämän kallein hankinta, mutta myös asuminen maksaa. Kun talo suunnitellaan alusta alkaen energiatehokkaaksi, asumisen kustannuksia saadaan maltillisemmiksi.
Tuunasen mukaan yksi keskeisimpiä asioita on rakennuksen sijoittelu tontille. Kaavamääräykset sallivat yleensä vaihtoehtoiset tavat talon asemoimiseen tontille.
−Talo kannattaa sijoittaa tontin kaikkein aurinkoisimpaan osaan, jolloin voidaan hyödyntää parhaiten passiivista ja aktiivista aurinkoenergiaa.
Passiivinen aurinkoenergia tarkoittaa luonnonvalon ja lämmön hyödyntämistä suoraan ilman erillisiä laitteita. Aktiivisessa hyödyntämisessä auringonsäteily muunnetaan lämpö- ja sähköenergiaksi.
Oleskelutilat aurinkoon päin
Huonejärjestyksen suunnittelussa kannattaa huomioida etenkin olohuoneen ja keittiön sijoittaminen etelän ja lännen suuntaan, jolloin huoneisiin saadaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pitkään luonnonvaloa. Sen sijaan makuuhuoneet voivat hyvin olla pohjoisen tai idän puolella.
−Oleskelutiloissa hyvä periaate on, että valoa tulee tilaan vähintään kahdesta eri suunnasta, Anna-Maija Tuunanen muistuttaa.
Puolilämpimät tilat, kuten kuistit, on nekin hyvä sijoittaa valoon päin.
−Suunnittelussa tulee huomioida myös asunnon ylikuumenemisen estäminen kaihtimilla tai muilla varjostavilla keinoilla, sillä myös ilmanvaihto ja -viilennys vievät energiaa.
Kompakti rakentaminen on energiatehokasta
Anna-Maija Tuunanen kehottaa ottamaan oppia 1940- ja -50-lukujen rintamamiestalojen selkeästä ja pelkistetystä rakennustyylistä, sillä rakennuksen koko ja muoto vaikuttavat energiankulutukseen.
−Sotien jälkeen rakennettiin kompakteja taloja, joissa oli tehokkaat neliöt ja kuutiot. Kun rakennuksen pinta-ala on sopivankokoinen, myös ulkovaipasta tulee järkevän kokoinen.
−Energiatehokkaampi valinta voi olla esimerkiksi 1,5-kerroksinen noppamainen talo kuin eri suuntiin leviävä yksikerroksinen omakotitalo.
Energiatehokas talo on myös hyvin eristetty. Kun seinät, ikkunanpielet, ala- ja yläpohja on eristetty rakennusmääräysten mukaisesti, kylmä ilma pysyy ulkopuolella ja lämmin ilma sisäpuolella.
Uusiutuvan energian hyödyntäminen lämmityksessä
Lämmitysmuodon päättäminen on yksi omakotiprojektin tärkeimpiä valintoja. Anna-Maija Tuunanen kannustaisi valitsemaan uusiutuvan energianlähteen.
̶−On ilahduttavaa, kuinka paljon nykyisin käytetään maalämpöä ja aurinkopaneeleita.
−Rakennusvalvonnan ennakkoneuvonnassa emme puutu teknisiin yksityiskohtiin, mutta voimme käydä läpi, mihin maalämpöpumppu voidaan sijoittaa tontilla tai minne aurinkopaneelit kannattaa asentaa.
Rintamamiestalojen tapaan talossa olisi hyvä olla joku tulisija. Varaava takka, leivinuuni tai muu lämmönlähde kannattaa aina sijoittaa rakennuksen keskelle, josta lämpö pääsee leviämään.
Teksti: Pia Tervoja
Kuvat: Anna-Maija Tuunanen ja Päivi Pelkonen