Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tie, peltoa ja metsää. Kuva Mira Niemelä
Pääsisältö

Esteetön luontopolku sopii monenlaisille liikkujille

Haukanniemen luontopolku on suunniteltu esteettömäksi ja helppokulkuiseksi reitiksi. Se on noin kolme metriä leveä ja rakenteeltaan tasainen.

Reitillä voit liikkua

- jalkaisin tai pyörällä
- pyörätuolilla
- rollaattorin avulla ja
- lastenvaunujen kanssa.

Autot, mopot ja muut moottoriajoneuvot on kielletty koko Haukanniemen alueella. Jos sinulla on mukana kissoja tai koiria, pidä ne kytkettynä. 

Kuva
Kartta Haukanniemen alueesta. Kuva Jyväskylän kaupunki

Kun tulet esteettömälle luontopolulle, voit jättää auton Lyhdekadulla sijaitsevalle pysäköintialueelle. Luontopolun lähtötaulu sijaitsee kävely- ja pyöräilyväylän laidassa lähellä Haukanniemeen vievän reitin risteyskohtaa. Lähtötaulu on katettu, ja sen luokse on esteetön pääsy.

Kuva
Opastaulu telineissä. Kuva Mira Niemelä

Esteetön reitti kulkee Haukanniemen kärjessä olevalle esteettömälle puolikodalle ja takaisin samaa reittiä. Lyhdekadun pysäköintialueelta Haukanniemen kärkeen on 1,2 kilometriä matkaa, ja reitin varrella on penkkejä levähtämiseen noin sadan metrin välein. Koko polun pituus on 2,4 kilometriä.

Esteettömän reitin varrelle on suunniteltu huoltorakennus, johon tulee esteetön puucee ja esteetön puuvaja, mutta niitä ei vielä tässä vaiheessa rakenneta. Polttopuut täytyy tuoda itse. Puolikodassa voi paistaa makkaroita ja syödä eväitä. Siinä ei saa yöpyä.

Kuva
Tie, penkit ja peltoaukea. Kuva Mira Niemelä

 

Kuva
Kodan sisältä. Makkaranpaistopaikka järven rannalla. Kuva Mira Niemelä

Esteettömällä luontopolulla ja sen palveluilla ei ole talvikunnossapitoa.

Tutustu selkokielellä kirjoitettuun Haukanniemen opastauluun: 

Tutustu Haukanniemen pelto- ja järvimaisemiin ja reheviin lehtoihin

Osa Haukanniemestä on suojelualuetta. Myös Rautpohjanlahti ja Eerolanlahti ovat suojeltuja, sillä ne ovat tärkeitä lintujen pesimäalueita. Ne ovat myös tunnettuja lintujentarkkailupaikkoja Jyväskylässä. 

Haukanniemen luontoa ja suojelualueita esitellään reitin varrelta löytyvissä rastitauluissa, joista osa on kohokuvallisia ja pistekirjoituksella. Tekstit on kirjoitettu selkokielellä. Rastitaulujen tekstit voi myös kuunnella. Kuunnelmat voi ladata QR-koodilla.

 

Kuva
Opastaulu, jossa tekstiä ja liito-orava kohokuvana. Kuva Mira Niemelä

Vaihtoehtoinen vaativa esteetön reitti on merkitty maastoon

Osa luontopolusta on vaativaa esteetöntä reittiä, joka on vaihtoehtoinen reitti nuotiopaikalta takaisin esteettömälle paluureitille tultaessa. Vaativalla esteettömällä osuudella nousua on paikoin kahdeksan prosenttia. Esteetön reitti ja vaativa esteetön reitti on merkitty maastoon symboleilla ja opasviitoilla.

Kuva
Polku, aita ja lehtometsää. Kuva Mira Niemelä

 

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija
Katriina Nieminen
p. 050 300 3952

Suunnittelubiologi
Matti Häkkilä
p. 040 860 0994

Katso Haukanniemen esteettömän luontopolun esittelyvideo 

Asiasanat:  
luontopolku