Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kouluruokailun malliannos sosekeittoateriasta. Kuva Taru Metsälä
Pääsisältö

Ruokahävikin vähentäminen ja hyötykäytön lisääminen on yksi Kylän Kattauksen keskeisimmistä resurssiviisaustavoitteista. Mikäli ruokailuun varattua lounasta jää kouluilla ja päiväkodeilla, on sitä mahdollista ostaa. Hävikkiruokaa ja aterianosia jää myyntiin vaihtelevia määriä. Erityisruokavalioita ei voida huomioida hävikkiruokailussa. 

Hävikkilounas kouluilla

Mikäli oppilasruokailuun varattua lounasta on jäänyt, on lähialueen asukkailla, kuten työttömillä, eläkeläisillä ja kotona olevilla lapsiperheillä, mahdollisuus käydä ruokailemassa seuraavien koulujen ruokasalissa:

 • Keski-Palokka, Saarijärventie 56
 • Jokela, Rovastinpolku 3
 • Luonetjärvi, Koulukatu 6, Tikkakoski
 • Kypärämäki, Erämiehenkatu 12  
 • Keltinmäki, Keltinmäentie 11
 • Keljonkankaan yhtenäiskoulu, Sohlberginkatu 3
 • Kuokkalan yhtenäiskoulu, Liitukuja 4, yläkoulu K-rakennus
 • Vaajakumpu, Harjutie 2
 • Kristillinen koulu, Voionmaankatu 18
 • Viitaniemen koulu, Viitaniementie 20

Ruokailumahdollisuudesta ilmoitetaan ruokasalin tai sisäänkäynnin yhteydessä päivittäin. Mikäli ruokaa on jäänyt, on ovessa tiedote ”Ruokaa jäi, tervetuloa syömään!”.

Hävikkilounas maksaa 2 euroa. Hintaan sisältyy ruokajuoma, leipä ja levite. Maksu käteisellä tai Ceepos-sovelluksella.

Ruokailuaika on 12.15-12.35. Ruokailuaika on mitoitettu koulun ja keittiön muiden toimintojen ja aikataulujen mukaan. Hävikkilounastajien  jälkeen ruokaa on mahdollista ostaa rasiaan ruokailuajan puitteissa. Rasiamyynnin hinnat: 

0,5 litran rasia:

 • Kylän Kattauksen rasia 2 € 
 • oma rasia 1,50 €  

1 litran rasia:  

 • Kylän Kattauksen rasia 3 €
 • oma rasia 2 € 

Huomioithan, että hävikkilounas ei ole tarkoitettu työpaikkalounaaksi. Kouluissa on mahdollisuus ruokailla vierasaterian hinnalla. Työpaikkalounas tulee tilata etukäteen ja se maksetaan koulun ruokasalin kassalle.

Osta hävikkiruokaa ResQ-sovelluksella 

Korpilahden, Kilpisen ja Huhtasuon yhtenäiskouluista sekä Puistokadun päiväkotikoulusta voi oppilasruokailusta ylijäävää ruokaa ostaa nyt myös ResQ-sovelluksen kautta. Sovelluksen kautta ei tule myyntiin kokonaisia ruoka-annoksia vaan esimerkiksi kastikkeita, keittoja ja muita yksittäisiä aterianosia erikseen pakattuna.  

Maksuton ResQ-sovellus ladataan Android-laitteille Google Play Storesta ja iOS-laitteille Apple Storesta. ResQ-sovelluksen kautta voi ostaa kouluista oppilasruokailusta ylijääneen ruoan lisäksi ravintoloista, ruokakaupoista ja kahviloista.

Myytävistä hävikkiruoka-annoksista ilmoitetaan ResQ-sovelluksessa koulupäivinä noin kello 12. Annosten myyntiaika on kello 12–14 ja ostetut annokset on noudettava kello 14–14.30. Hävikkiannoksia ei noudeta koulun sisältä, vaan erikseen ResQ-tarralla merkityltä ovelta. Tieto oven sijainnista löytyy myös sovelluksesta. Sovelluksessa on myös keittiön puhelinnumero, johon voi soittaa annosta hakiessaan. Keittiöhenkilöstö tuo annoksen ovelle. 

Mikäli ostettua annosta ei noudeta, Kylän Kattaus ei ole velvollinen korvaamaan noutamatta jääneen annoksen hintaa.  

ResQ-sovelluksen kautta kouluilta ostettavan hävikkilounaan käyttöä laajennetaan asteittain muihin kaupungin toimipisteisiin, mikäli kokeilusta saadaan hyviä tuloksia. Kesällä ResQ-palvelua laajennetaan päivystäviin päiväkoteihin. 

Resurssiviisas Jyväskylä –pilottihankkeen aikana käynnistetystä kokeilusta on tullut paljon positiivista palautetta ja asiakkaat ovat olleet innostuneita edullisesta ruokailumahdollisuudesta ja lounasseurasta.