Ympäristö ja vastuullisuus
Kylän Kattaus toteuttaa Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelmassa ruokapalvelulle annettuja tavoitteita. Jyväskylässä resurssiviisaus tarkoittaa kestävän arjen tekoja jokaisen työntekijän toiminnassa.
Kylän Kattauksen strategiset linjaukset ja ruokastrategia tukevat resurssiviisaus- ja ympäristötyötä. Vastuulliset ja taloudelliset hankinnat, ruokalistasuunnittelu, lähi- ja kasvisruoan lisääminen, ruokahävikin vähentäminen ja asiakkaiden osallistaminen ovat tärkeitä toiminnan arvoja myös kestävän arjen näkökulmasta.
Toimimme yhteistyössä asiakkaiden kanssa ympäristön parhaaksi
Ruokalistasuunnittelulla ja elintarvikevalinnoilla lisätään kasvisruoan, sesonkituotteiden ja lähellä tuotetun ruoan osuutta.
Ateriat valmistetaan vakioitujen ohjeiden mukaisesti ravitsemussuosituksia noudattaen. Tarkat ateriatilaukset vähentävät hävikkiä tuotannossa ja tarjoilussa. Linjastoon jäänyttä lounasruokaa hyödynnetään myymällä sitä kymmenellä koululla ulkopuolisille ruokailijoille sekä noin 35 pisteessä henkilökunnalle.
Biojätteen määrää seurataan päivittäin ja kahdesti vuodessa toteutetaan tarkka biojätteen määrän seuranta, joka dokumentoidaan. Biojätteen määrää on saatu pudotettua vuosi vuodelta.
Koulujen ruokasaleissa kasvisruoka on tarjolla kaikille lounasruokailijoille ainakin yhdellä lämpimällä linjastolla, mikäli se on linjaston kapasiteetti huomioiden mahdollista.
Energian ja veden kulutukseen kiinnitetään huomiota. Ekologiset työmenetelmät, kuten vedetön siivous, ympäristömerkit pesuaineissa, paperitulosteiden vähentäminen ja etäpalaverit ovat meillä arkipäivää.
Vakituinen henkilöstömme on suorittanut ympäristöpassin ja teemme vuosittain kahteen keittiöömme ympäristöauditoinnin.
Päiväkotiemme keittiöt ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portailla yksi. Aamupuurojen hiutaleet (kaura, ruis, vehnä, 4-viljaa) ovat luomua.
Kylän Kattaus on palkittu Jyväskylän kaupungin Vuoden Ympäristöteko -palkinnolla vuosina 2010 ja 2013.