Hyppää pääsisältöön
Kuva
Salaattia tarjolla koulun linjastossa. Kuva Toni Härkönen
Pääsisältö

Päiväkotien ja koulujen lapsille ja nuorille valmistetaan erityisruokavalio allergiasta tai muusta terveydellisestä syystä lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistuksen perusteella. Myös terveydenhoitaja voi kirjoittaa erityisruokavaliotodistuksen, kun siitä on lääkärin tekemä diagnoosi. Tällöin todistuksesta tulee ilmetä, että se pohjautuu lääkärin diagnoosiin. Todistuskopio toimitetaan erityisruokavaliolomakkeen liitteenä kouluun tai päiväkotiin. Vastuuhenkilöt toimittavat sen koulun tai päiväkodin keittiöön.

Tarve erityisruokavaliolle tulee tarkastaa vähintään neuvola- ja kouluterveydenhuollon lääkärineuvolan ja laajojen terveystarkastusten yhteydessä (1,5 ja 4 vuoden iässä sekä 1., 5., ja 8. luokilla). Mikäli erityisruokavalioon ei tule tarkistuksen yhteydessä tiukennuksia, uutta todistusta ei tarvita. Lääkärintodistus ja erityisruokavaliolomake toimitetaan myös pysyvissä erityisruokavalioissa tai –tarpeissa (esim. keliakia tai diabetes), mutta tällöin lomaketta ei tarvitsee päivittää. 

Kun erityisruokavalioon tulee huojennuksia, vanhemmat ilmoittavat muutoksista välittömästi toimittamalla päivitetyn erityisruokavaliolomakkeen kouluun tai päiväkotiin. Mikäli erityisruokavalio jää ilmoittamatta syömättä kahden viikon ajan, sitä ei enää valmisteta. 

Lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistusta ei edellytetä laktoosittomassa, vegaanisessa tai kasvisruokavaliossa eikä vakaumukseen perustuvassa ruokavaliossa. Vakaumuksellisiin syihin perustuvan erityisruokavalion saa vanhemman luvalla (alakoulut) tai oppilaan omalla ilmoituksella (yläkoulut). Tällöin riittää erityisruokavaliolomakkeen toimittaminen.

Suosittelemme, että vegaaniruokavaliota noudattavien lasten vanhemmat ovat yhteydessä terveydenhoitajaan täysipainoisen ruokavalion koostamiseen liittyen.

Lasten ruoka-allergioiden Käypä hoito -suositusten mukaisesti oireiden ollessa lieviä välttämisruokavaliota ei tarvita. Lievissä oireissa ruoka-aineiden käyttö oireiden sallimissa rajoissa on tärkeää ruokavalion monipuolisuuden, ravitsemuksen riittävyyden ja lapsen makutottumusten kehittymisen kannalta. Täyden välttämisruokavalion sijaan oireiden mukainen välttäminen voi nopeuttaa ruoka-aineallergiasta toipumista myöhemmällä iällä.  

Tarkemmat ohjeet erityisruokavalioiden ilmoittamiseen on alla olevan lomakkeen toisella sivulla.

Aikuisten erityisruokavaliot päiväkodissa ja koulussa 

Päiväkodissa ja koulussa ruokaileville aikuisille valmistetaan 4.3.2024 alkaen erityisruokavalio allergiasta tai muusta terveydellisestä syystä vain lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistuksen perusteella. Todistuskopio ja erityisruokavaliolomake toimitetaan päiväkodin tai koulun keittiöön. Erityisruokavaliolomakkeen voit tulostaa alta. Tarkemmat ohjeet erityisruokavalion ilmoittamiseen löytyvät lomakkeen toiselta puolelta.