Rautpohjanlahden lintutorni

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Peltonen
p. 014 266 5176

Kortepohjan asuinalueen kupeessa sijaitseva kapea, pitkänomainen ja rehevä Rautpohjanlahti on yksi kaupungin perinteisistä lintujentarkkailupaikoista. Lahden eteläisimpään pohjukkaan valmistui lintutorni elokuussa 2007.

Torni on lehtimetsävyöhykkeen erottamana muutaman kymmenen metrin päässä lahden rantoja seurailevasta ulkoilureitistä. Tornille johtaa lyhyt polku välittömästi Kortepohjan koulun itäpuolella olevalta pysäköintialueelta.

Tuomiojärven eteläosan vierekkäiset lahdelmat, Eerolanlahti ja Rautpohjanlahti, ovat valtakunnallisen lintuvesiensuojeluohjelman sekä EU:n Natura2000 -ohjelman kohteita. Alueen linnuston eniten tunnettu piirre on Eerolanlahden suuri naurulokkikolonia. Lokkeja pesii myös Rautpohjanlahdella, mutta huomattavasti vähemmän. Lokkien seurassa pesii vakituisesti laulujoutsen ja pienempiä vesilintuja, mm. silkkiuikku ja nokikana ja viime vuosina myös liejukana. Lahtien pensastoissa, ruovikoissa ja lahopuureunustoissa viihtyy monilajinen pienempien lintujen joukko, ajoittain mm. luhtahuitti, satakieli ja pikkutikka. Kevään ja syksyn muuttoaikoihin lahdilla viipyilee kaupunkiympäristölle muutoin vieraita lajeja, kuten harmaahaikara, ja lintutorneja voi käyttää ohi matkaavien muuttolintujen seurantaan.

Jyväskylän lintutorneilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi.

Rautpohjanlahden lintutorni kartalla

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Peltonen
p. 014 266 5176