Hyppää pääsisältöön

1.3.2024

Kuva
Ihmisiä katsomassa piirrustuksia. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Jyväskylän kaupunki lähettää maaliskuun ensimmäisellä viikolla kutsun asukaspaneeliin 1800 jyväskyläläiselle. Asukaspaneelissa arvioidaan, miten vuoden 2024 talousarviossa päätetyt säästötoimenpiteet vaikuttavat asukkaiden arkeen sekä annetaan evästystä seuraavan talousarvion laatimiseen. Kenellä tahansa 15–89-vuotiaalla on mahdollista saada kutsu, sillä vastaanottajien nimet ja osoitteet on poimittu satunnaisesti digi- ja väestötietojärjestelmästä. Seuraakin siis postiasi ja lähde mukaan vaikuttamaan kaupungin toimintaan!

Kutsukirjeen liitteenä on lomake, jonka palauttamalla voi ilmaista halukkuutensa osallistua asukaspaneeliin. Asukaspaneelin osallistujat valitaan ilmoittautuneista niin, että noin 30 hengen asukaspaneeli edustaa mahdollisimman kattavasti erilaisia jyväskyläläisiä. Valituille osallistujille on luvassa 200 euron osallistumispalkkio.

Asukaspaneeli antaa puntaroidun näkemyksensä talousarviovalmistelun tueksi

Sitran rahoittamassa asukaspaneelissa keskustellaan siitä, miten vuoden 2024 talousarviossa päätetyt säästötoimenpiteet vaikuttavat ihmisten arkeen. Samalla pohditaan sitä, mitä ensi vuoden taloussuunnittelussa olisi otettava huomioon, jotta talouden tasapainottamisen vaikutukset eivät kohdistuisi kohtuuttomasti mihinkään ihmisryhmään tai asuinalueelle. 

Paneelissa myös visioidaan sitä, mistä asioista on pidettävä kiinni, jotta Jyväskylä olisi houkutteleva ja hyvä asuinpaikka myös tulevaisuudessa. Keskustelujen pohjalta laaditaan julkilausuma, joka on paneelin yhteinen puntaroitu näkemys. Julkilausuma luovutetaan kaupunginhallitukselle ja lautakunnille talousarviovalmistelun tueksi ja julkistetaan samalla kaikille kuntalaisille.

- Meille päättäjille on tärkeää kuulla, miten asukkaat kokevat talouden tasapainottamisen vaikutukset. Kokeilulla haluamme myös kehittää osallistumisen tapoja ja tutkia, voisiko malli toimia myös jatkossa jyväskyläläisten asukkaiden kuulemisessa isoissa, yhteisissä teemoissa, kertoo kokeilun ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva kaupunginhallituksen jäsen Timo Lehtonen. 

Paneeliin osallistuminen ei vaadi erityisosaamista, sillä asiantuntijat perehdyttävät aiheeseen. Paneeli kokoontuu keväällä kolme kertaa. Tapaamisissa keskustellaan puolueettoman vetäjän johdolla pienryhmissä ja yhteisesti. Syksyllä halukkaat panelistit pääsevät myös antamaan kommenttinsa lautakuntien talousarvioesityksiin sekä kertomaan, millaisena he kokivat paneelityöskentelyn. 

Asukaspaneelilla tuotetaan yhteinen näkemys päätöksenteon tueksi 

Satunnaisotannalla koottava asukaspaneeli on uusi kansalaisosallistumisen muoto, josta käytetään myös nimeä puntaroiva kansalaiskeskustelu. Ideana on, että joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu keskustelemaan jostakin poliittisesta kysymyksestä ja tuottaa harkitun kansalaismielipiteen demokraattisen päätöksenteon tueksi. 

Puntaroiva kansalaiskeskustelu perustuu kunnioittavaan keskusteluun ja vaihtoehtojen arviointiin riittävän tiedon sekä perustelujen pohjalta. 

- Tutkimustieto osoittaa, että satunnaisesti valitun ja moniäänisen kansalaisryhmän kuuleminen voi laajentaa päätöksenteon tietopohjaa ja tuoda esiin sellaisia näkökulmia ja kokemuksia, joita ei saataisi muuta kautta selville. Siten saadaan usein aikaan myös parempia ja hyväksyttävämpiä päätöksiä, kertoo kokeilun projektipäällikkö Matleena Kantola.

Satunnaisotanta mahdollistaa moniäänisen paneelin kokoamisen ja myös sellaisten ihmisten kutsumisen, jotka eivät ole välttämättä aiemmin osallistuneet kaupungin päätöksentekoon tai joille se ei ole entuudestaan sen kummemmin tuttua. 

- Uskomme, että kun keskustelua käydään asenteiltaan ja arvoiltaan moniäänisen osallistujajoukon kesken, vastakkainasettelu vähentyy ja osallistujat pääsevät pohtimaan rauhassa erilaisia näkökulmia, Kantola tiivistää.

Myös Keski-Suomen hyvinvointialue kokeilee tänä keväänä asukaspaneelia päätöksenteon tukena. Hyvinvointialueen asukaspaneelin aiheena on palveluverkkoselvitys. Paneeliin on kutsuttu osallistujia koko Keski-Suomesta. Jos joku jyväskyläläinen sattuu saamaan kutsun sekä kaupungin, että hyvinvointialueen paneeliin, hänellä on mahdollisuus osallistua molempiin. Asukaspaneelikokeilut ovat Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran rahoittamia.

Lisätietoja: 
Kokeilun projektipäällikkö Matleena Kantola, p. 050 530 8698, matleena.kantola(a)jyvaskyla.fi

Kuntalaisten osallistuminen talouden suunnitteluun | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)