Hyppää pääsisältöön

22.6.2023

Kuva
Säynätsalon lähikirjaston remontoitu yläkerta. Kuva Kaisa Jokinen

Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1952 valmistunut Säynätsalon kunnantalo kätkee sisäänsä Jyväskylän kaupungin lähikirjaston tilat, mikä kirjastomiljöönä on hyvin poikkeuksellinen ja Aalto-matkailijoiden ihastelema. Kirjaston yleisilme kaipasi kirkastusta ja tiloista toivottiin toimivampia ja nykyaikaisempia. Remontin suunnittelu aloitettiin alkuvuodesta 2022 ja se toteutettiin kevään 2023 aikana. Nyt kirjaston tilat ovat remontin jäljiltä valmiit ja uudistetut tilat on saatu avattua taas yleisölle käyttöön. 

Remontilla tilojen ilmettä pyrittiin viemään 1950-luvun suuntaan ja aikaan saadut parannukset lisäävät kirjaston käytettävyyttä sekä asiakkaiden että henkilökunnan osalta. Kirjaston alkuperäiset tilat on suojeltu mutta myöhemmin käyttöön otetut ensimmäisen kerroksen tilat antoivat joustavuutta remonttiin. 

Kuva
Säynätsalon lähikirjaston remontoitu sohvanurkkaus. Kuva Kaisa Jokinen

Kirjaston ensimmäisen kerroksen kalustuksen päivitys tukee nykyaikaista kirjastotoimintaa. Paikallisen yrityksen räätälöitynä valmistama sähkösäätöinen palvelutiski on iso edistys työntekijöille. Asiakkaat ovat saaneet enemmän luku- ja oleskelutilaa ja tilat palvelevat entistä paremmin kirjastotapahtumien järjestämistä. Toisen kerroksen tilat on pyritty kevyesti ennallistamaan ja muutokset koskevat enemmän kalusteita kuin tiloja ja pintamateriaaleja. 

Remontin valmistelussa tehtiin rakennushistoriaselvitys, mitä täydennettiin kirjaston kalusteselvityksellä. Kirjaston lattiat on hiottu ja valaistusta kunnostettu päätavoitteena parempi käytettävyys mutta silti alkuperäistä kunnioittaen. Kirjaston kalusteet ovat alun perin olleet Artekin ja paikallisen puuteollisuuden käsialaa. Kirjaston yläkertaan palautettiin kunnostettuina mm. alkuperäiset lastenosaston hyllyt sekä sinikantinen pyöreä pöytä. 

Kuva
Säynätsalon lähikirjaston remontoitu lastenkirjaosasto. Kuva Kaisa Jokinen


Rakennuttaja: Jyväskylän Tilapalvelu
Suunnittelu: arkkitehti Tomi Jänkälä, WSP
Valvonta: yliarkkitehti Jonas Malmberg, Alvar Aalto -säätiö

Teksti referoitu 22.6.2023 alkuperäisestä artikkelista: Keskisuomalainen 12.6.2023/Sari Toivakka
Kuvat: Kaisa Jokinen, Jyväskylän Tilapalvelu