Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aurinkoenergiaa kerätään talon katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Kuva Tilapalvelu
Pääsisältö

Palokan ja Vaajakosken yhtenäiskouluilla on otettu keväällä käyttöön aurinkosähköjärjestelmät, joilla korvataan osa kiinteistöjen energiankulutuksesta. Uusiutuvan energian hyödyntäminen on vielä pilotointivaiheessa, mutta tähänastiset käyttökokemukset ovat lupaavia.

Aurinkosähkön käyttö on vahvassa kasvussa. Auringosta saatava energia on käytännössä ehtymätön luonnonvara, josta voidaan tuottaa käyttökustannuksiltaan edullista aurinkosähköä ilman ympäristölle haitallisia päästöjä. Jyväskylän Tilapalvelun hallinnoimissa kiinteistöissä on viime vuoden aikana aloitettu ensimmäiset kokeilut. Tavoitteina on muun muassa hiilidioksidipäästöisen sähkön käytön vähentäminen, käyttökulujen pienentäminen sekä vihreän ajattelun edistäminen. Pilotoinnit pohjautuvat kaupunkimme resurssiviisauden tavoitteluun; Jyväskylän halutaan olevan viimeistään vuonna 2050 jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kestävän hyvinvoinnin kaupunki.

Aurinkoenergiassa on potentiaalia

Jyväskylässä on erittäin hyvää potentiaalia aurinkosähkötuotannon toteuttamiseen. Tilapalvelu on tehnyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä esiselvityksen, jossa kartoitettiin kaupungin kiinteistöjen aurinkosähkötuotannon mahdollisuuksia. Selvitys osoitti, että noin 260 rakennuksessa – muun muassa kouluissa, päiväkodeissa ja terveysasemilla – voitaisiin hyödyntää aurinkoenergiaa sähköntuotannossa.

– Haluamme olla uusiutuvan energian hyödyntämisessä edelläkävijöitä ja opastaa myös tilojen käyttäjiä resurssiviisaaseen toimintaan. Ensimmäiset aurinkohankkeet toteutettiin viime kesänä. Meillä on jo jonkinlaista käyttökokemusta Vaajakosken uimahallista ja Korpilahden yhtenäiskoulusta. Palokan ja Vaajakosken yhtenäiskoulut ovat isompia kohteita, joten ne tuovat taas uutta tietoa meille. Seuraamme tarkkaan aurinkosähkön tuotantoa ja käyttökokemuksia, jotta voimme laajentaa uusiutuvan energian käyttöä hallitusti myös muihin kiinteistöihin, kertoo Tilapalvelun energia-asiantuntija Tero Hirvelä.

Kiinteistönhoitaja Petri Niutanen ja energia-asiantuntija Tero Hirvelä seisovat aurinkopaneelien edessä

Palokan yhtenäiskoulun aurinkosähkötuotantolaitoksessa on 385 aurinkopaneelia. Parhaimpaan vuosituotantoon päästään, kun paneelit asennetaan esteettömästi etelän suuntaisesti, noin 45 asteen kulmaan. Suunnittelussa on otettava huomioon myös kattorakenteiden kantavuus, vesieristysten pitävyys sekä huollettavuus.

Kuvassa Palokan yhtenäiskoulun kiinteistönhoitaja Petri Niutanen (oik.) ja Tilapalvelun energia-asiantuntija Tero Hirvelä


Infokuva: Näin aurinkoenergia säästää. 5 keskikokoisen omakotitalon energiantarve vuodessa. 10 kuutiota polttoöljyä. 100 MWh = 5 % kokonaissähkön kulutuksesta. Säästyy 135 puuta. Autolla ajaa 150000 kilometriä.

Aurinkoenergiaa kerääntyy talteen pääasiassa maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana. Aurinkosähkön määrä on luonnollisesti suoraan suhteessa auringonsäteiden määrään. Esimerkiksi Palokan ja Vaajakosken koulujen aurinkosähköjärjestelmien odotetaan tuottavan yhteensä noin 100 megawattituntia aurinkosähköä vuodessa, joka on noin 5 prosenttia kiinteistöjen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.


teksti: Nina Lehtomäki, Zeniitti | kuvat: Valokuvaamo Jiri Halttunen

Reaaliaikaista seurantaa

Energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvä tieto on tärkeää. Aurinkosähkön keräämistä voidaan seurata helposti etäyhteyden kautta. Tieto on hyödyllistä kiinteistönjohtamisessa, mutta se on tärkeää myös energiakasvatuksen näkökulmasta. Esimerkiksi kouluilla voidaan käydä sähkön tuotantoon ja kulutukseen liittyviä asioita läpi oppilaiden kanssa.

Aurinkosähköjärjestelmä on melko huoltovapaa, joten se ei vaadi seurannan lisäksi erityisiä toimenpiteitä kiinteistönhoitajalta. Palokan yhtenäiskoulun kiinteistönhoitaja Petri Niutanen odottaa jo innolla perehdytyskoulutusta, joka opastaa tarkemmin järjestelmästä saatavien tietojen tulkintaa.

"Aurinkoenergian vastaanotto on ollut koululla oikein myönteistä. Pidän myös itse aurinkoenergian hyödyntämistä erittäin järkevänä asiana. Olen käyttänyt mökilläni aurinkosähköä jo lähes 15 vuotta", kertoo Petri Niutanen.

Palokan koulun kiinteistönhoitaja Petri Niutanen poseeraa