Hyppää pääsisältöön
Kuva
palikkatalo nurmikolla. Kuva kuvapankki: PxHere
Pääsisältö

Jyväskylän kaupungin omistamien julkisten rakennusten sisäilmaolosuhteita on tutkittu ja selvitetty jo 90-luvun puolivälistä alkaen sisäilmastoryhmän avulla. Jyväskylän Tilapalvelu perusti sisäilmastoryhmän lisäämään tutkimusten asiantuntemusta sekä luotettavuutta.

Sisäilmastoryhmän kokoonpano:

  • Jyväskylän Tilapalvelu (pj ja rakennusten omistajan edustaja)
  • Työterveys Aalto (työterveyslääkäri ja terveydenhoitaja)
  • toimialueen työsuojeluvaltuutettu
  • terveystarkastaja (Jyväskylässä ympäristöviraston terveystarkastaja)

Ryhmään kutsutaan usein myös ko. rakennuksen kiinteistönhoitaja ja rakennuksen siivouksen edustaja (siivooja ja siivouksen esimies) sekä tarvittaessa ulkopuolinen puolueeton asiantuntija.

  • Sisäilmastoryhmä kutsutaan koolle tarvittaessa kenen tahansa ryhmän jäsenen toivomuksesta.
  • Kokoontuminen tapahtuu usein kohteessa, jossa epäillään olevan sisäilmaongelmaa.
  • Tilaisuudessa kuullaan tilan käyttäjiä ja asiantuntijoita.
  • Kokouksessa päätetään kohteessa tehtävistä jatkotutkimuksista sekä mahdollisista tilojen käytön rajoituksista ja sovitaan tiedottamisesta (käyttäjät, viestimet).
  • Kokouksesta pidetään pöytäkirjaa.

Jokaiselle kaupungin kiinteistölle on nimetty oma kiinteistömanageri, joka toimii alueensa kiinteistöjen tilapalvelujen yhteyshenkilönä. Terveyteen tai työympäristön ongelmiin liittyvissä asioissa asiakkailla on kuitenkin usein tapana ottaa yhteyttä eri viranomaisiin. Sisäilmastoryhmän toiminta takaa tarvittavan tiedonkulun eri asiantuntijoiden välillä.

Tilojen käyttäjien henkilökohtaisia asioita ei käsitellä kokouksissa, vaan ne pysyvät viranomaisten taustatietoina selvitettäessä rakennusteknisten virheiden osuutta ko. asiassa. Mahdollisista oireiluista keskustellaan yleisellä tasolla ja niitä verrataan normaalina pidettyyn oireilutasoon.

Sisäilmastoryhmän toimintaa on kehitetty ja asema vakiinnutettu. Palavereja pidetään säännöllisesti noin kahden kuukauden välein. Palavereissa seurataan sovittujen tutkimusten ja korjaustöiden toteutumista sekä ryhmän asiantuntemuksen ylläpitämistä ja mahdollista lisäkoulutustarvetta. Lisäksi sisäilmastoryhmä kokoontuu rakennuskohtaisiin palavereihin, joihin käyttäjäedustajan lisäksi voi osallistua myös rakennuksen muuta henkilökuntaa.

Ajankohtaista

YLE uutisten artikkeli 11.2.2019 kapseloinnista rakennusten vaurioituneiden rakenteiden korjausmuotona: 
Sisäilmaongelmien aiheuttajat kaasutiiviin kalvon sisään – edes asiantuntijat eivät tiedä kapseloinnin kestävyydestä

 

Jyväskylän kaupungin sisäilmastoryhmä