Jyväskylän kaupunki > Kylän Kattaus

KYLÄN KATTAUS

Meidän tehtävämme on tarjota maistuvaa ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa asiakkaillemme - niin lapsille kuin vanhuksillekin. Mielestämme ruokailu ei saisi olla vain pikainen tankkaus. Rauhallinen ruokailuhetki rytmittää päivää ja auttaa jaksamaan. Herkullinen ja monipuolinen ateria tekee hyvää myös mielelle.

Lähiruoka ja ympäristö ovat lähellä sydäntämme ja näissä asioissa olemmekin tehneet uraa uurtavaa työtä. Meillä alkanut kokeilu ylijäämäruoan myynnistä lähialueen asukkaille on levinnyt ympäri Suomen kuntia.

Ajankohtaista

Ruoanjakelijasta palvelulinjastoon - julkaisusarja ruokapalvelun kehityksestä

Julkaisemme Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi historiikin julkisen ruokapalvelun vaiheista viimeisen sadan vuoden ajalta. Julkinen ruokapalvelu on kehittynyt muun yhteiskunnan mukana. Vuosisadan alussa puhuttiin vielä köyhäintaloista eikä päivähoitoa ollut. Suomalaiset oppilaat saivat ensimmäisenä maailmassa ilmaisen kouluruuan, jota pidetään yhtenä suomalaisen yhteiskunnan ja koulumenestyksen kuvaajista. Tietotekniikan tulo 1980-luvulla mullisti myös ruokapalvelualan. Tiedätkö, mikä oli 1950-luvun suosituin kouluruoka?

Uusi osa ilmestyy viikoittain tällä sivustolla. Julkaisusarja alkaa 1910-luvulta ja Suomen 100. itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 ilmestyy viimeinen, kuluvan vuosikymmenen tapahtumista kertova osa. Kuva: Keski-Suomen museo.

Klikkaamalla alla olevaa vuosikymmentä, saat ko. julkaisun avattua.

1910–1920-luvut
1930–1940-luvut
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku

Äidinmaidosta on pulaa keskussairaalassa

Äidinmaidosta on pulaa. Kylän Kattauksen Keski-Suomen keskussairaalassa toimiva äidinmaitokeskus ostaa, käsittelee ja välittää äidinmaitoa. Tällä hetkellä äidinmaidosta on pulaa. Äidinmaitokeskus etsii nyt uusia äidinmaidonluovuttajia. Jos maitoa erittyy yli kolme desilitraa vuorokaudessa yli oman lapsen tarpeen, voi äiti ryhtyä luovuttajaksi.

- Luovuttajaksi ryhtyvän äidin täytyy ehdottomasti olla terve, tupakoimaton ja päihteetön. Luovutus tulee aloittaa ennen kuin omasta synnytyksestä on kulunut kaksi kuukautta, kertoo äidinmaitokeskuksen palveluvastaava Jaana Hirvi.

Luovuttajaksi haluavan äidin tulee ottaa yhteyttä äidinmaitokeskukseen. Maito toimitetaan äidinmaitokeskukseen sopimuksen mukaan joko tuoreena tai pakastettuna ja siitä maksetaan luovuttajalle 19 euroa litralta. Luovuttaja voi vuokrata sähkökäyttöisen rintapumpun luovutuksen ajaksi. Pumpun käyttöopastuksen saa äidinmaitokeskuksesta.

Äidinmaito on korvaamattoman hyvää ravintoa vastasyntyneelle, sillä se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa.

Lisätietoja:
- palveluvastaava Jaana Hirvi, äidinmaitokeskus, puh. 014 269 1935
- palvelupäällikkö Merja Tarasow, sosiaali- ja terveyspalveluiden ruokailu, puh. 014 266 8281
- http://www.jyvaskyla.fi/ruokapalvelu/aidinmaitokeskus

Mistä ruoka tulee? Ympäristö ja vastuullisuus

Ravitsemussuositukset Onnistumisen hetkiä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta