Jyväskylän kaupunki > Kylän Kattaus

KYLÄN KATTAUS

Meidän tehtävämme on tarjota maistuvaa ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa asiakkaillemme - niin lapsille kuin vanhuksillekin. Mielestämme ruokailu ei saisi olla vain pikainen tankkaus. Rauhallinen ruokailuhetki rytmittää päivää ja auttaa jaksamaan. Herkullinen ja monipuolinen ateria tekee hyvää myös mielelle.

Lähiruoka ja ympäristö ovat lähellä sydäntämme ja näissä asioissa olemmekin tehneet uraa uurtavaa työtä. Meillä alkanut kokeilu ylijäämäruoan myynnistä lähialueen asukkaille on levinnyt ympäri Suomen kuntia.

Ajankohtaista

Lasten parlamentin ruokaraati valitsi syksyn ruokalistalle kasviskorman ja lempeän broilerikastikkeen

Jyväskylän Lasten parlamentin ja Kylän Kattauksen yhteinen ruokaraati järjestettiin perjantaina 13.4. Palokan yhtenäiskoululla. Päivän aikana Lasten parlamenttilaiset maistelivat työpajoissa Kylän Kattauksen kehittämiä uusia ruokavaihtoehtoja. Lasten arvioinnin pohjalta Jyväskylän koulujen syksyn ruokalistalle valittiin kasviskorma ja lempeä broilerikastike sekä mustaherukka-banaanivanukas. Ruokaraatiin osallistui yksi oppilas ja opettaja jokaiselta alakoululta.
Ruokaraatiin osallistuvat oppilaat pääsivät uusien ruokien lisäksi tutustumaan kasvis- ja hyönteisproteiineihin. Maisteltavana oli makuja härkäpavuista kuivattuihin sirkkoihin. Oppilaat maistelivat uusia ruokia luoden pelillisen tilanteen, jossa huomioitiin ja keskusteltiin myös ruoan ympäristövaikutuksista ja ravitsemuksesta. Tutkimus on osa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali –hanketta, jossa selvitetään ruokailutapojen muutoksia ja kestävyyttä yhdessä Suomen ympäristökeskus SYKE:n, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.
Unicefilta lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen saanut Jyväskylä on sitoutunut edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Ruokaraati, ja kouluruokailun kehittäminen sen kautta, on yksi väline tämän edistämiseen.

Ruoanjakelijasta palvelulinjastoon - julkaisusarja ruokapalvelun kehityksestä

Julkaisemme Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi historiikin julkisen ruokapalvelun vaiheista viimeisen sadan vuoden ajalta. Julkinen ruokapalvelu on kehittynyt muun yhteiskunnan mukana. Vuosisadan alussa puhuttiin vielä köyhäintaloista eikä päivähoitoa ollut. Suomalaiset oppilaat saivat ensimmäisenä maailmassa ilmaisen kouluruuan, jota pidetään yhtenä suomalaisen yhteiskunnan ja koulumenestyksen kuvaajista. Tietotekniikan tulo 1980-luvulla mullisti myös ruokapalvelualan. Tiedätkö, mikä oli 1950-luvun suosituin kouluruoka?

Uusi osa ilmestyy viikoittain tällä sivustolla. Julkaisusarja alkaa 1910-luvulta ja Suomen 100. itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 ilmestyy viimeinen, kuluvan vuosikymmenen tapahtumista kertova osa. Kuva: Keski-Suomen museo.

Klikkaamalla alla olevaa vuosikymmentä, saat ko. julkaisun avattua.

1910–1920-luvut
1930–1940-luvut
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku
Kooste

Mistä ruoka tulee? Ympäristö ja vastuullisuus

Ravitsemussuositukset Onnistumisen hetkiä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta