Jyväskylän kaupunki > Kylän Kattaus

KYLÄN KATTAUS

Meidän tehtävämme on tarjota maistuvaa ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa asiakkaillemme - niin lapsille kuin vanhuksillekin. Mielestämme ruokailu ei saisi olla vain pikainen tankkaus. Rauhallinen ruokailuhetki rytmittää päivää ja auttaa jaksamaan. Herkullinen ja monipuolinen ateria tekee hyvää myös mielelle.

Lähiruoka ja ympäristö ovat lähellä sydäntämme ja näissä asioissa olemmekin tehneet uraa uurtavaa työtä. Meillä alkanut kokeilu ylijäämäruoan myynnistä lähialueen asukkaille on levinnyt ympäri Suomen kuntia.

Ajankohtaista

Kylän Kattaus ottaa käyttöön sähköisen välipalapassin koululaisille

Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän Kattaus ottaa nykyisten maksutapojen rinnalle käyttöön uuden sähköisen välipalapassin kaikissa maksullista välipalaa myyvissä kouluissa. Välipalapassilla voi lunastaa kymmenen välipalaa. Yksittäisen välipalan tai pahvisen välipalapassin voi edelleen maksaa myös käteisellä.

Oppilaan huoltaja ostaa passin oppilaan omaan sähköiseen lippulompakkoon ja oppilas näyttää sen puhelimen näytöltä välipalaa lunastaessaan. Sähköisen välipalapassin käyttöä varten oppilaalla tulee siis olla käytössään älypuhelin.

Myös koulun henkilökunta voi ostaa sähköisen ateriapassin, jolla voi maksaa henkilökunta-aterioita.

Sähköinen välipalapassi on sekä oppilaan että vanhempien kannalta turvallinen ja luotettava palvelu, sillä vanhempien välipalaa varten tarkoittama raha käytetään terveelliseen välipalaan ja välipalapassi pysyy tallessa älypuhelimessa.

Uutta sähköistä maksutapaa kokeiltiin viime lukuvuoden aikana neljällä koululla. Mikäli oppilaalla on jäänyt kokeilun aikana ostettuja välipaloja lippulompakkoon, hän voi käyttää ne vuoden loppuun mennessä.

Kylän Kattaus myy maksullista välipalaa niillä kouluilla, joissa siitä on sovittu koulun kanssa. Tarjolla on muun muassa täytettyjä sämpylöitä, hedelmiä, juurespaloja, jogurttia ja viiliä.

Lisätietoa maksullisesta välipalasta ja sähköisen välipalapassin ostamisesta saa Kylän Kattauksen verkkosivuilta osoitteessa www.jyvaskyla.fi/ruokapalvelu/koulut tai koulun keittiöhenkilökunnalta. Välipala- ja ateriapassin voi ostaa osoitteesta https://kauppa.valipalapassi.fi/.

Nettipohjaisesta palvelusta vastaa W-ZUP Communication Oy.

Lisätietoja:
- sovellusasiantuntija Jarno Kemppainen, Kylän Kattaus, p. 014 266 8265
- lasten ja nuorten ruokailun vastaava palvelupäällikkö Paula Puikkonen, Kylän Kattaus, p. 014 2668330
- www.jyvaskyla.fi/ruokapalvelu/koulut
- Director, Marketing and Customer Service Samuel Jouttijärvi, W-ZUP Communication Oy, p. 040 7362391

Koulujen ja päiväkotien ruokien ravintoarvot nähtävillä nettisivulla

Julkaisemme päiväkotien ja koulujen ruokien ravintoarvot nettisivulla http://ruokalistat.jyvaskyla.fi/. Uudesta järjestelmästä ruokalista löytyy helposti ja samalla voi katsoa ruoan ravintoarvot. Sydänmerkkiateriat on merkitty listalle. Ruokalistat julkaistaan sivulla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Ruokalistasivua kehitetään edelleen ja myöhemmin näkyville tulee myös ruokien ainesosatiedot. Järjestelmän käyttöä laajennetaan asteittain muihin asiakasryhmiin. Kaikkien asiakasryhmien ruokalistat löytyvät toistaiseksi myös Kylän Kattauksen nettisivuilta kuten tähänkin asti.

Lasten parlamentin ruokaraati valitsi syksyn ruokalistalle kasviskorman ja lempeän broilerikastikkeen

Jyväskylän Lasten parlamentin ja Kylän Kattauksen yhteinen ruokaraati järjestettiin perjantaina 13.4. Palokan yhtenäiskoululla. Päivän aikana Lasten parlamenttilaiset maistelivat työpajoissa Kylän Kattauksen kehittämiä uusia ruokavaihtoehtoja. Lasten arvioinnin pohjalta Jyväskylän koulujen syksyn ruokalistalle valittiin kasviskorma ja lempeä broilerikastike sekä mustaherukka-banaanivanukas. Ruokaraatiin osallistui yksi oppilas ja opettaja jokaiselta alakoululta.
Ruokaraatiin osallistuvat oppilaat pääsivät uusien ruokien lisäksi tutustumaan kasvis- ja hyönteisproteiineihin. Maisteltavana oli makuja härkäpavuista kuivattuihin sirkkoihin. Oppilaat maistelivat uusia ruokia luoden pelillisen tilanteen, jossa huomioitiin ja keskusteltiin myös ruoan ympäristövaikutuksista ja ravitsemuksesta. Tutkimus on osa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali –hanketta, jossa selvitetään ruokailutapojen muutoksia ja kestävyyttä yhdessä Suomen ympäristökeskus SYKE:n, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.
Unicefilta lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen saanut Jyväskylä on sitoutunut edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Ruokaraati, ja kouluruokailun kehittäminen sen kautta, on yksi väline tämän edistämiseen.

Ruoanjakelijasta palvelulinjastoon - julkaisusarja ruokapalvelun kehityksestä

Julkaisemme Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi historiikin julkisen ruokapalvelun vaiheista viimeisen sadan vuoden ajalta. Julkinen ruokapalvelu on kehittynyt muun yhteiskunnan mukana. Vuosisadan alussa puhuttiin vielä köyhäintaloista eikä päivähoitoa ollut. Suomalaiset oppilaat saivat ensimmäisenä maailmassa ilmaisen kouluruuan, jota pidetään yhtenä suomalaisen yhteiskunnan ja koulumenestyksen kuvaajista. Tietotekniikan tulo 1980-luvulla mullisti myös ruokapalvelualan. Tiedätkö, mikä oli 1950-luvun suosituin kouluruoka?

Uusi osa ilmestyy viikoittain tällä sivustolla. Julkaisusarja alkaa 1910-luvulta ja Suomen 100. itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 ilmestyy viimeinen, kuluvan vuosikymmenen tapahtumista kertova osa. Kuva: Keski-Suomen museo.

Klikkaamalla alla olevaa vuosikymmentä, saat ko. julkaisun avattua.

1910–1920-luvut
1930–1940-luvut
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
2010-luku
Kooste

Mistä ruoka tulee? Ympäristö ja vastuullisuus

Ravitsemussuositukset Onnistumisen hetkiä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta