Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Maria Erikson
Pääsisältö

2.-26.3.2023

Soft Touch on the Deckle -näyttelyssä Maria Erikson tarkastelee suhdettaan grafiikan prosesseihin, siihen liittyy taiteilijan keho ja kivipainossa käytettävä kalkkikivi. Kalkkikiven pinta on sileä ja huokoinen ja samoin kuin iho, se tallentaa kosketuksen, joka kerrostuu ajan myötä. Erikson käyttää oman kehonsa ohella piirustusvälineenä kivipainosta tuttua nestemäistä tussia. Kuivuneet tussi-pesupinnoitteet kiven pinnalla aiheuttavat verkkomaisuutta, jonka voi nähdä abstraktina maisemana. Painoprosessissa sekä aine että merkitys siirtyy paperille prässin paineesta. Näin paperista tulee kommunikaatiopaikka, jossa kosketus taiteilijan ja materiaalin välillä sekä kiven geologiset kerrokset kietoutuvat yhteen. Näiden vuorovaikutusten ja kontaktitapahtumien kautta syntyy uusia rinnakkaiselon muotoja ja ei-hierarkkisia kommunikaatiotapoja.

Soft Touch on the Deckle on kolmiosainen näyttelyprojekti – ensimmäinen osa oli esillä Draakon-galleriassa Tallinnassa (tammikuu 2023), toinen osa Galleria Ratamossa ja kolmas osa on Litografiamuseossa Ruotsissa huhtikuussa 2023.

Maria Erikson asuu ja työskentelee Tallinnassa. Hänellä on Master Printer -tutkinto, kivipainon ammattipainaja, Tamarind Institute (USA), maisterin tutkinto taidegrafiikan opetusalueelta Kuvataideakatemiasta, Helsinki. Vuonna 2019 Maria Erikson sai Eduard Wiiraltin stipendin ja vuonna 2021 hänelle myönnettiin Ann-Margret Lindell Grant for Printmaking Grant (Ruotsi). Hänen viimeaikaiset näyttelynsä ovat Notes from Borderspace (ARS Project Space, 2022); Grafik (Gallery Sander, Norrköping, Ruotsi, 2021), Ideal Landscapes, Göteborgs Konstförening, (Lilla Galleriet, Göteborg, Ruotsi, 2020).

Näyttelyä tukee Viron Kulttuurirahasto. Taiteilijan kiitokset: Liina Siib ja Paul Rannik, Viron taideakatemian grafiikan osasto

Kuva
Ratamon näyttely Maria Erikson

Two Bodies, yksityiskohta, kivipaino, 2022.
kuva: Anna Mari Liivrand