Jaakko Heikkilä: Jeesus seisoo Ruottin puolela

12.3.–5.4.2015

Pohjois-suomalainen, Kukkolankoskella asuva valokuvaaja Jaakko Heikkilä (synt. 1956) on yksi Suomen arvostetuimmista valokuvataiteilijoista. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hän on pitänyt yli neljäkymmentä yksityisnäyttelyä Euroopan ja Pohjois-Amerikan museoissa ja gallerioissa, sekä ollut mukana lukuisissa kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä. Lisäksi hän on julkaissut seitsemän omaa valokuvateosta.

Jaakko Heikkilän pääteemana ovat pitkään olleet vähemmistöt - valtakulttuurien varjossa elävät yhteisöt. Näihin teemoihin hänet johdatti 90-luvulla Ruotsin puoleisen Tornionlaakson meänkielisen vähemmistön kuvaaminen. Keskeisimpiin kuvasarjoihin 2000-luvulla kuuluu armenialaisten kohtaloa käsittelevä „Unspoken destinies“, joka oli esillä mm. Venetsian biennaalissa vuonna 2005. Muita teemoja ovat olleet mm. Venäjän Pomorit 1998-1999, Harlemin musta väestö New Yorkissa vuodesta 2001 lähtien, Valakit Balkanilla 2007, 2008, viidakosta parempiin asuinoloihin siirretyt ihmiset Brasilian Salvadorissa 2008, Venetsian aatelisto 2009, 2010, Havannan keskustan rappeutuneiden huoneiden asukkaat 2009-2012.

Hänen kuvistaan huokuu aina syvä ja lämmin, inhimillinen ymmärrys. Kuvat ovat intiimeja, poeettisia; ne tallentavat lyhyen hetken tunnelman, ollen kuitenkin samalla ajattomia. Hänellä on ilmiömäinen kyky lähestyä ihmistä ja kommunikoida kuvauskohteensa kanssa, silloinkin kun yhteinen kieli puuttuu.

Jaakko Heikkilä sai Lapin taidepalkinnon vuonna 1993 ja valokuvataiteen Valtion palkinnon vuonna 2007. Vuonna 2002 hänelle myönnettiin ensimmäisen palkinto Hanaun kaupungin kansainvälisessä taidekilpailussa Saksassa.

Galleria Ratamon näyttelyn pienemmän huoneen kuvat kantavat näyttelyn nimeä: „Jeesus seisoo Ruottin puolela“. Kuvat ovat kotoa Tornionlaaksosta. Isommassa huoneessa on pieni kooste eri teemoista ympäri maailmaa.

jaakkoheikkila.ax/