Hyppää pääsisältöön

25.9.–19.10.2014

Luovan valokuvauksen keskuksen 25-vuotisjuhlanäyttely avaa näkymiä Jyväskylän Kankaan alueeseen taidevalokuvan keinoin. Tourujoen varrella, lähellä kaupungin keskustaa sijaitseva entinen paperiteollisuusalue on muutoksen kourissa. Hiljentyneestä tehdasympäristöstä suunnitellaan tulevaisuuden urbaania, monimuotoista kaupunkitilaa. Tätä muutosta ovat tarkastelleet ja tulkinneet paikalliset taiteilijat Mikko Auerniitty, Jussi Jäppinen, Kapa (Martti Kapanen), Jyrki Markkanen ja Rune Snellman. Heidän töitään nähdään samanaikaisissa näyttelyissä Alvar Aalto -museossa ja Galleria Ratamossa.

Juhlavuoden kynnyksellä Luovan valokuvauksen keskus käynnisti hankkeen Kankaan alueen valokuvataiteellisesta dokumentoinnista. Mukaan valikoitui viisi taiteilijaa, jotka tutkivat aihetta omista lähtökohdistaan käsin. Syntyi viisi erilaista näkökulmaa paikan menneisyydestä ja nykyisyydestä, luonnon ja rakennetun ympäristön vuoropuhelusta sekä alueen rakennushistoriallisista kerrostumista.

Valokuvaaja Mikko Auerniitty lähestyy Kankaan aluetta luonnonmaiseman ja kaupunkitilan välimaastoon jäävänä paikkana, hiljentyneenä tehdasalueena, johon luonnon kiertokulku ja aika ovat jättäneet jälkensä. Maiseman muuttumista sävyttävät vuodenaikojen vaihtelut ja niiden mukaan elävä valo. Graafinen suunnittelija, kirjailija ja valokuvaaja Jussi Jäppinen on puolestaan tallentanut ”memento mori” kuviinsa eläinten, kasvien ja ajan kulumisen jäljet. Kuvissa on läsnä hetken katoavaisuus: kuinka sudenkorennon siipi on murtuva ja miten ruoste on syönyt raudan hauraaksi.

Valokuvataiteilija Kapa on tavoittanut kuviinsa tyhjän tilan poissaolon tunnun. Ihan kuin joku olisi hetki sitten kulkenut tästä ovesta, istunut tässä tuolissa vielä eilen, jättänyt viestin seuraavalle huoneeseen tulijalle. Taidegraafikkona tunnettu Jyrki Markkanen taas on kuvannut Kankaan aluetta halkovaa Tourujoen uomaa ja sen kanavia. Veden kulkua paperin tuotannossa seuraavat tutkimusmatkat ovat johdattaneet kuvaajan myös tehtaan rakennusten sisällä olevien putkistojen äärelle. Neulanreikäkameralla otettuihin kuviin on syöpynyt tilojen pysähtynyt hämärä.

Valokuvaaja Rune Snellman on kerännyt kuviinsa muistoja ja tarinoita ihmisistä, joiden työ on ollut tehtaan seinien sisällä. Henkilögallerian kautta avautuu ikkunoita tehtaan päivittäiseen arkeen ja toimintaan - ihmiset ovat saaneet koneet pyörimään ja tehneet paikasta elävän.

Luovan valokuvauksen keskuksen tuottamaan ja kuratoimaan näyttelyyn liittyy hankkeesta kertova kirja KANGAS, metamorfoosi 1., jota on myynnissä näyttelyn ajan Alvar Aalto -museossa ja Galleria Ratamossa.

Teehetket Kankaan aluetta valokuvanneiden taiteilijoiden kanssa Galleria Ratamossa 
perjantaina 26.9. klo 16.30–17.30 ja perjantaina 17.10. klo 17–18. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Kangas. Katoava tehdas
25.9.–16.11.2014 Alvar Aalto -museon Galleria, avoinna ti-su klo 11-18
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä