Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely, Sinikoski

5.3.-26.4.2020

“Emme usko kummituksiin, emmekä valokuviin. Uskomme toisiimme.

New Ghosts kertoo isän ja tyttären suhteesta toisiinsa sekä heidän yrityksestä ymmärtää elämää, muutosta ja ajan kulumista. Kuvat nostavat esiin kysymyksiä maailmasta ja identiteetistä. Kysymyksiä aikuisuudesta ja lapsuudesta, elämästä ja kuolemasta sekä siitä millaisia esikuvia, ajatuksia, kauneusihanteita ja tulevaisuuden skenaarioita annamme toinen toisillemme.

Kun olemme pieniä pelkomme on helppo nimetä. Pelkäämme hirviöitä, kummituksia tai vaikkapa ikkunan takana olevaa puun varjoa. Varttumisen myötä peloista tulee kuitenkin usein abstraktimpia. Nämä uudet hahmottomat pelot luovat uusia kummituksia, joille meillä ei ole entuudestaan nimeä. 

Kummitustutkielmaansa kuvatessaan isä ja tytär ovat huomanneet, että pelot ovat usein unelmien peilikuvia. Kun kummituksiin tutustuu paremmin tulee ikään kuin kesyttäneeksi aiemmin kasvottoman hahmon, jolloin se muuttuu portiksi kohti omia unelmia. Kulkemalla tuosta portista saattaa löytää itsensä, oppia ymmärtämään kanssaihmisiään paremmin tai löytää reitin kohti unelmiaan. Tämän takia pelottavatkaan kummitukset eivät oikein tarkasteluna ole vihollisia vaan oppaita, jotka auttavat meitä kulkemaan kohti unelmiamme. 

“Olemme keskustelleet paljon, niin keskenämme sekä tapaamiemme kummitusten kanssa. Näiden keskustelujen pohjalta olemme suunnitelleet ja rakentaneet maailmaan uusia huoneita ja kuvanneet niitä yhdessä. Sarjan valokuvat eivät näytä keitä me olemme, millaista meidän kahden elämä on tai mitä me ajattelemme. Ne ainoastaan näyttävät kummituksia, joita olemme yhdessä löytäneet ja liittäneet osaksi tutkielmaamme.”

Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken kummitustutkielma on saanut alkunsa vuonna 2011. Se tullaan julkaisemaan kokonaisuudessaan vuonna 2058, jolloin Aki-Pekka on 80- ja Astrid 50-vuotias. Sitä ennen tutkielmaan liittyviä valokuvia tullaan kuitenkin näkemään valokuvanäyttelyissä eri puolilla maailmaa. Tähän mennessä New Ghosts -sarjan valokuvia on ollut esillä kolmella eri mantereella.

www.sinikoski.com/

 

Kuva
Ratamon näyttely Sinikoski

Astrid ja Aki-Pekka Sinikoski, New Ghosts

 

Kuva

Astrid ja Aki-Pekka Sinikoski