Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Marjo Pitko
Pääsisältö

27.5.-19.6.2022

Poeettinen maisema on ajattelun tila.

Paikka on aina ollut minulle merkityksellinen taiteellisen prosessin lähtökohta.

Paikat ja paikkakokemukset ovat ajatusten kohtaamispaikkoja ja hautomoja, jotka saavat aikaan muutoksia taiteellisen työskentelyni luonteessa.

Paikassa ovat läsnä aika, joka on aina liikkeessä ja tila, joka muodostuu olemassaolosta ja sen hetkistä. Molemmat ovat läsnä yhtä aikaa.

Viihdyn avaran ja virtaavan paikkakokemuksen äärellä mutta yhtä lailla ihmettelen joutomaan reunalla sen karun estetiikan viehätyksen tehoa.

Toisinaan retki tai kuljettu matka tuo kohdattavaksi kollektiivisen paikkakokemuksen.

Jaettu paikkakokemus syntyy kuohuvan vesiputouksen äärellä, upottavan suon raskaissa askelissa ja vapauden hengittämisen tunteesta tunturin laella.

Edellä kuvattujen paikkakokemusten tuomia hetkiä olemme jokainen kokeneet. Tässä yhteydessä olettamukseni pohjautuu tunnistettavaan ajatukseen paluusta luontoon ja aidon kokemuksen merkityksellisyydestä.

Paikan ohella teosteni kuvastoa ovat pisara, viivasto, ääni, maa, ilma ja vesi. Piirtämisen jälki johdattaa maisemakuvastoon ja mezzotinton rouheus jäljen ja veden olomuotoihin.

Aistin, että tavoitan joitain osia paikan hengestä ja tuon ne läsnä olevaksi oman kokemukseni kautta. Ajoittain tavoitan jotain ikiaikaista ja pysyvää. Mutta kokemukseni on aina liikkeessä, ja sillä ei ole pysyvää luonnetta.

Kiitokset Taiteen edistämiskeskukselle ja Suomen kulttuurirahastolle.

 

Ratamon näyttely Marjo Pitko
ratamon näyttely marjo pitko

Pisara, 2022, kuivaneula