Skip to main content
Body

Kaupungintalo 2013 peruskorjauksen jälkeen: HerrainsaliKaupungintalon valmistuttua kirkkotorin laidalle Kauppakatu 4:ssä sijainneesta Raatihuoneesta sinne siirtyivät maistraatti ja raastupa kadunpuolelle ja pihan puolelle kaupungin rahatoimikamari, jota varten seppä Herman Toivolalta tilattiin rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen suuri kassaholvi. Myös valtuusmiehet saivat oman kokoushuoneensa ja kirjasto lukusalin samasta kerroksesta. Sisääntuloaulan toinen, Torikadun puoleinen, pääty vuokrattiin Suomen Pankille, joka jo suunnitteluvaiheessa esitti erityistoiveita. Se tarvitsi kahdesta kolmeen konttorihuonetta ja kaksi tilavaa kassaholvia sekä asunnon vahtimestarille. Kaikkiaan pankin käyttöön tuli kuitenkin talon koko toinen pääty.

Rakennuksen toinen kerros oli kaupunkilaisten käytössä. Juhlasalissa järjestettiin alkuperäisen ajatuksen mukaan musiikki- ja teatteriesityksiä ja pidettiin juhlia – vuonna 1904 kaupungin ensimmäinen ”kinematografinäytäntö”, elokuvaesitys, joka päättyi kuitenkin onnettomasti elokuvakoneen paloon. Yleisö saattoi seurata esityksiä myös ullakkokerrokseen tehdyltä saliin aukeavalta parvelta. Ravintola oli uudenaikainen, sillä annokset toimitettiin sinne hissillä kellarissa sijainneesta keittiöstä. Omat seurusteluhuoneensa juhlasalin viereen varattiin herroille ja naisille. Talon Kilpikadun puoleisen päädyn kolmessa huoneessa kokoontuivat yhdistykset tarkan lukujärjestyksen mukaisilla vuoroillaan. Talossa kokouksiaan pitivät muun muassa Kauppalaisseura, nuorisoseura, työväenyhdistys, Naisyhdistys, Kirjaltajayhdistys ja raittiusseura. Vuoroja oli jaettu kaikkina seitsemänä päivänä viikossa. Taidepirtti – huone Keski-Suomen Taideseuran järjestämiä taidenäyttelyjä varten – sijoittui toisen kerroksen pihan puoleiseen kulmahuoneeseen. Vilkkaan käytön vuoksi taloon palkattiin vahtimestari. Hän asui ravintolasalin vieressä toisessa kerroksessa olleessa asunnossa.

Kellarikerroksessa oli poliisikamari tyrmineen, Wilhelm Wessmanin huutokauppakamari sekä ravintolan keittiö ja leipomohuone. Siellä olivat myös pesutupa ja mankelihuone, jota torvisoittokunta käytti harjoittelupaikkanaan.

Keywords:  
kaupungintalo
historia