Hyppää pääsisältöön
Kuva
mustaverkko kuvituskuva kangas. Kuva iStock
Pääsisältö

Jyväskylän Kankaalta löytyy kaupungin omistama alueellinen valokuituverkko, Mustaverkko. Kuituyhteys varmistaa toimivat ja nykyaikaiset tietoliikennepalvelut niin asukkaille kuin yrityksillekin.

Mustaverkkoon liitetään automaattisesti kaikki Kankaalla sijaitsevat kiinteistöt. Teleoperaattoreiden toimintaa ei ole kuitenkaan rajoitettu, ja yritykset, taloyhtiöt ja asukkaat voivat vapaasti valita haluamansa operaattorien internet- ja viihdepalvelut.

Yritykset

Yritykset voivat käyttää kiinteistön yhteisiä teleoperaattoripalveluja tai ostaa palveluja vapaasti haluamiltaan operaattoreilta. Kankaalla toimivien yritysten on mahdollista saada suoria yhteyksiä myös muiden alueella sijaitsevien toimipisteidensä välille ilman teleoperaattorien yhteyspalveluja.

Taloyhtiöt

Taloyhtiöt voivat kilpailuttaa teleoperaattorien internetyhteydet ja muut palvelut kerralla koko asunto-osakeyhtiölle. Taloyhtiö voi valita yhden tai useamman palveluntarjoajan, koska Mustaverkon kuituyhteydet ovat kaikkien teleoperaattorien käytettävissä. Taloyhtiön asukkaat ja tiloissa toimivat yritykset voivat vapaasti käyttää myös muita palvelutarjoajia.

Asukkaat

Kankaan asukkaat voivat käyttää joko taloyhtiön valitsemaa palveluntarjoajaa tai ostaa haluamansa palvelut haluamaltaan teleoperaattorilta. Asukkaiden ei siis tarvitse asioida Mustaverkon kanssa, vaan suoraan esimerkiksi laajakaista- ja matkapuhelinpalveluja tarjoavien operaattorien kanssa.

Teleoperaattorit, palveluntarjoajat ja järjestelmätoimittajat

Operaattorit voivat tuoda Kankaan alueen asukkaiden ja yritysten käyttöön edullisesti ja joustavasti omia palvelujaan aina internetyhteyksistä kiinteistöautomaatioon sekä kamera- ja kulunvalvontaan. Mustaverkko on myös esimerkiksi talotekniikkayhteyksiä tarjoavien järjestelmätoimittajien käytettävissä.

Sopimukset, tilaukset ja hinnoittelu

Mustaverkko tarjoaa palveluitaan pääasiassa yrityksille ja teleoperaattoreille. Asiakas tekee sopimuksen Jyväskylän kaupungin kanssa ja sitoutuu samalla yleisiin sopimusehtoihin. Sopimukset on mukautettu Mustaverkon tarpeisiin, mutta ne noudattavat pitkälti operaattoreiden yleisesti käyttämiä sopimusmalleja ja palvelutasokuvauksia (SLA:t).

Mustaverkon hinnoittelu ja hinnoitteluperusteet on hyväksytty Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa 22.11.2016 ja edelleen päivitetty 12.6.2018 (linkki lautakunnan pöytäkirjaan). Hinnoittelussa pyritään pitkäjänteisyyteen ja ennustettavuuteen.

Vika- ja häiriötilanteet

Ota yhteyttä palveluntarjoajaasi.

Mustaverkon saatavuustiedustelut ja tilaukset

Kaikissa Kankaan alueella sijaitsevissa kiinteistöissä on käytettävissä Mustaverkon kuituyhteys. Mikäli tarvitset internet/verkkoyhteyden käyttöösi ja siihen mahdollisesti liitettyjä lisäpalveluja, voit tiedustella yhteyden saatavuutta alueella toimivilta teleoperaattoreilta (esim. Telia, DNA ja Seltimil). Operaattorit käyttävät palvelujen toteutukseensa kiinteistöihin jo asennettua Mustaverkon kuituyhteyttä. Mustaverkko tarjoaa myös suoria kuituyhteyksiä ilman operaattoripalveluja.

Yhteystiedot

mustaverkko[at]jyvaskyla.fi

puh. 029 020 2924.

Asiasanat:  
valokuitu
verkko
Kangas