Hyppää pääsisältöön

2.4.2024

Kuva
Hanneriina Moisseinen: Letittäjä (2023), sarjakuva, värikynät paperille, sivunro 2. Kuva Hanneriina Moisseinen
Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen on hyödyntänyt teoksissaan ompelua ja muita käsityötekniikoita jo parin vuosikymmenen ajan. Ommeltuja sarjakuvia -näyttely sisältää poimintoja Moisseisen vanhemmista teoksista sekä aivan uusia, julkaisemattomia teoksia.

Näyttelyn erikoisuutena on sarjakuvia yhdistävä käsityöteema, joka ilmenee sekä materiaalivalinnoissa ja tekniikassa että aiheissa.

Sarjakuvia tekevät ompelemalla vain harvat, kenties tekniikan aikaa vievän luonteen vuoksi. Toisaalta ompelutekniikka sarjakuvissa herättää uteliaisuuden: miltä ommellut sarjakuvat näyttävät tilassa? Miten on mahdollista kertoa tarinoita ompelemalla? Miten ompelutekniikka vaikuttaa sarjakuvan lukutapaan verrattuna piirrettyyn kerrontaan ja miten tunteet välittyvät ommelluista kuvista?

Näyttelyssä on mukana mm. sarjakuvainstallaatio Liinatie, joka koostuu lyijykynällä piirrettyjen sarjakuvasivujen lisäksi käspaikoille kiinnitetyistä sarjakuvaoriginaaleista. Ommellut kuvat vievät kerronnan alitajuisemmalle, syvien tunteiden tasolle, piirrettyjen sivujen kertoessa tarinaa reaalitodellisuuden tapahtumien kautta.  

Näyttelyn ommeltuissa sarjakuvissa kahlataan läpi häpeäntunteita, kerrotaan tositarina isän selittämättömästä katoamisesta ja tarkastellaan ihmisten ja eläinten keskinäistä huolenpitoa ja selviytymistä sodan jaloissa sekä pohditaan sukupuolirooleja. Osa näyttelyn teoksista on toteutettu yhteistyössä E.L. Karhun ja Sanna Karlströmin kanssa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen (s. 1978 Joensuu), on kuvataiteilijataustainen sarjakuvataiteilija ja taiteen maisteri. Moisseinen on julkaissut useita sarjakuvakirjoja omaperäisistä teemoista, jotka sijoittuvat henkilökohtaisen ja yhteisen muistin leikkauspisteisiin. Näistä tunnetuimpia ovat ihmisen selittämätöntä katoamista käsittelevä Isä (2013) sekä eläinten, nuoren evakkonaisen ja järkensä menettäneen sotilaan vaiheita jatkosodassa kuvaava Kannas (2016).

Ommeltuja sarjakuvia – Hanneriina Moisseinen

Näyttely Suomen käsityön museossa 20.4.–2.6.2024

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.