Digivinkkejä kirjaston poikkeustilan aikana

Kuvituskuva Opastusta sähköiseen asiointiin

Opastusta sähköiseen asiointiin:

Digitreenien ohjeet miten esim. Kelaan, TE-toimistoon tai verottajalle lähetettävän asiakirjan saa skannattua digitaaliseen muotoon ja lähetettyä liitteenä:
Digitreenit: asiakirjat sähköisiksi

KantaKanavalta YouTubesta löydät Kanta-palveluihin liittyvät esittely- ja koulutusvideot. Kanta tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja, joiden käyttäjiä ovat kansalaiset, apteekit, terveydenhuolto ja sosiaalihuolto:
KantaKanava YouTubessa

Verohallinnon YouTube-sivulta löydät ohjeita OmaVero-palvelussa asiointiin:
Verohallinnon YouTube-kanava 

 

Digitaitojen itseopiskeluun:

Ylen Digitreenit neuvoo ja opastaa arjen digitaidoissa monipuolisesti:
Ylen Digitreenit 

Onko digisanasto sinulle outoa? Ylen digisanastossa on selitykset useimpiin termeihin:
Ylen digisanasto

DiKaTa-hankkeen verkkokoulutukset auttavat arjen ja työn digitaitojen opettelussa:
DiKaTan verkkokoulutusten tallenteet

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston Geronet-hankkeen opastusvideot tietokoneen käytön perusteista:
Tietokone tutuksi -videot

Makupalat.fin kokoamat digiopastuslinkit:
Makupalojen digiopastuslinkit 
 

Yleisten kirjastojen digihanke:

Yleisten kirjastonen digihanke digiopastus-teksti

 

Katso kaikki #Digivinkit tällä sivulla:
Tulostus ja skannaaminenVinkkejä turvallisuuden lisäämiseen 112 Suomi ja ICE |  Virtuaalivappu Epäiletkö nettihuijausta? |  Yksityisyyden hallitseminen verkossa | 

#Digivinkki 5: Yksityisyyden hallitseminen verkossa

Liikkuessasi netissä, jätät aina jälkiä eli tietoja omasta toiminnastasi. Niistä on sekä hyötyä että haittaa. Puhelimesta kannattaa poistaa kaikki tarpeeton kuten sovellukset, joita ei tarvitse ja sometilit, joita ei käytä. Tarkasta yhteystietolista ja poista tarpeettomat, ehkä jo vanhentuneetkin, nimet. Muista netiketti, älä jaa luvatta toisen kuvia tai kuvia toisista.   
Digitreeneissä opetellaan muutama keino yksityisyyden hallitsemiseksi. Keinot on hyvä käydä läpi ja toistaa ajoittain. Oletko tarkka yksityisyydestäsi vai huoleton huitelija? -tee testi. 
Tampereen Tietotorien nettivinkeistä löytyy tietoa miten omat tiedot ja historia poistetaan netissä
 

#Digivinkki 4: Epäiletkö nettihuijausta?

Huijareita on ollut aina, digiaikana heidän konstinsa vaan ovat uudet.
Jos epäilet nettihuijausta, kysy nämä Digitreenien kysymykset
Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke keskittyy digihuijausten ennaltaehkäisyyn ja huijausten uhrien tukemiseen.
Apua löytyy myös Kyberturvallisuuskeskukselta. Siellä voit tehdä myös ilmoituksen huijaussivustosta. 

Tässä sähköpostiin tullut yhteydenotto. Tämä huijausyritys hymyilyttää.
Kaikki huijausyritykset eivät kuitenkaan ole näin selviä tapauksia. 

Alkaen Neiti Elizabeth
Hei Rakas
Kuinka toivon, että kaikki on hyvin kanssasi? 

Minulla on ilo kirjoittaa teille kaikin varmoin harkinnan jälkeen, koska en ensin voi nähdä teitä kasvotusten; Ole hyvä ja tarvitsen apuasi Minä olen Neiti Elizabeth Akah, myöhäisen herra Augustineen ainoa tytär Norsunluurannikolta. (Olen 22-vuotias.) Isäni oli vastuukaakaakaupan ja kullan kauppias Abidjanin Norsunluurannikolla ennen hänen ennenaikaista kuolemaansa. Liikematkansa jälkeen Etelä-Koreaan neuvotella kaakao- ja kultakaupasta, jonka hän halusi sijoittaa Etelä-Koreaan, viikko sen jälkeen kun hän oli palannut Etelä-Koreasta, hän ei sairas ja kuoli viisi päivää sen jälkeen yksityisessä sairaalassa. Tuona uskollisena iltapäivänä en tiennyt, että isäni aikoi jättää minut, kun olin aiemmin menettänyt äitini vauvan ollessa, mutta ennen kuin hän antoi kummituksen, se oli kuin hän tietäisi kuolevansa. Hän, isäni, (voi hänen sielunsa levätä täydellisessä rauhassa), hän kutsui minut sängyn puolelle ja kertoi minulle, että hän talletti 6 miljoonan kahdeksansadan tuhannen dollarin summan (6 800 000 000 dollaria) pankkiin täällä Norsunluurannikolla. 

Myöhäinen isäni sanoi, että rahat oli tarkoitettu hänen kaakao- ja kultakauppaan, jonka hän halusi perustaa Etelä-Koreaan. Isäni sanoi, että hän talletti rahat kiinteälle välitilille käyttäen nimeäni seuraavana sukulaisena, hän kehotti minua etsimään luotettavalle ja luotettavalle arvoiselle liikekumppanille elämäni aikana sijoittaessani ulkomaille. Nyt olen onnistunut etsimään talletusasiakirjat ja pankin, jossa nämä rahat ovat täällä, Abidjanissa, Norsunluurannikolla. Kotimaani Norsunluurannikon poliittisen ongelman vuoksi. Pyydän nyt apua auttamaan minua siirtämään nämä rahat kotimaaltani Norsunluurannikolla tilillesi ulkomailla, jotta meidän pitäisi sijoittaa se mihin tahansa maassasi merkitykselliseen ja tuottavaan liiketoimintaan. koska tämä on ainoa toiveeni elämässä. Olen valmis tarjoamaan sinulle 15% kokonaisrahastosta, jos vain sinä voit auttaa minua nykyisestä vaikeudestani. 

Pyydän apuasi seuraavilla tavoilla:
(1.) Antaa pankkitili, johon nämä rahat voidaan siirtää.
(2.) Järjestääkseni tullakseni kotimaahanne, kun nämä rahat on siirretty onnistuneesti tilillesi, tullakseni jatkamaan koulutustani.
(3.) Auttaa sijoittamaan nämä rahat kannattavaan liiketoimintaan, koska olen vain 22-vuotias ja en tiedä paljon liiketoimintaa.
Jos suostut auttamaan minua, vastaa minulle, niin annan sinulle lisätietoja ja skannaan myös kuvani ja lähetän sinulle, jotta tiedät kuka olen.

Vastaa minulle, niin annan sinulle lisätietoja
Kiitos ja siunatkoon.

Vilpittömästi sinun
Elizabeth

#Digivinkki 3: Virtuaalivappu.fi

Tänä vuonna myös vappua vietetään totutusta poiketen. Vappu ei jää väliin vaan otetaan hyötykäyttöön poikkeukselliset tavat vapun juhlintaan. Sisäministeriön ja Poliisin tarjoavat kootun kanavan vapun viettoon, kanavalta löydöt vapun menot, katsottavat ja kuunneltavat sekä vapun kysymykset. Sivusto on koottu ajatuksella "turvallisen vapun puolesta, koronaa vastaan".
virtuaalivappu.fi

Sima, pallot ja serpentiinit. Viina, pullot ja putkat. Niistä on suomalainen vappu tehty. Näinkö on aina ollut ja näinkö tulee olemaan?
Ylen Elävä arkisto on koostanut katsottavaksi vapunviettoa eri vuosilta ja vuosikymmeniltä: Vappu - omintakeinen kansanjuhlamme
 

#Digivinkki 2: Vinkkejä turvallisuuden lisäämiseen 112 Suomi ja ICE

112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä. Tietoa sovellukset ja ohjeet lataamiseen on kerrottu verkkosivuillamme.
Voit lukea 112 Suomi -mobiilisovelluksesta lisää Hätäkeskuslaitoksen sivuilta. He ovat tehneet myös hyvät video-ohjeet sovelluksen lataamisesta omaan älypuhelimeen. 112 Suomi -sovellus on käytettävissä vaikka puhelin olisi lukittu.


ICE - Mistä on kyse?
ICE tulee sanoista In Case of Emergency.
Koodilla merkitään puhelimen yhteystiedosta yksi tai useampia, joihin halutaan otettavan yhteyttä hätätilanteessa.
Hätäyhteyshenkilöt pystyy merkitsemään kännykkään, vaikka käyttäisikin lukituskoodia.
Ylen Digitreeneissä kerrotaan, miten hätäyhteyshenkilöt saadaan lukitusnäytölle eri puhelimissa.

 

#Digivinkki 1: Tulostus ja skannaaminen

Kuun vaihteessa monet käyvät kirjastossa skannaamassa ja tulostamassa liitteitä erilaisia hakemuksia varten. Kun kirjastot ovat kiinni, tulostus- ja skannauspalvelut eivät kuitenkaan ole käytettävissä. Tiesitkö että voit toimittaa liitteet myös sähköisesti, ja papereiden skannaaminen onnistuu omalla puhelimella? Tässä jutussa neuvotaan, miten voit lähettää liitteitä kotoa käsin.

Tässä Tampereen kaupunginkirjaston Tietotorin video-ohje asiakirjan skannaamisesta Google Drivella.

Yleisin liite jota kirjastoon tullaan tulostamaan on pankin tiliote. Tiliotteen voi onneksi saada myös digitaalisena sähköistä asiointia varten. Jos et löydä tiliotetta verkkopankista, voit kysyä neuvoa oman pankkisi asiakaspalvelusta.

Voit ladata tiliotteen verkkopankista suoraan puhelimeesi tai tietokoneellesi PDF-muodossa, tai ottaa siitä kuvakaappauksen. Tärkeintä on että kaikki tiedot näkyvät. Katso ohjeet kuvakaappauksen ottamiseen älypuhelimella ja tietokoneella:

Kotimikro: Kuvakaappaus puhelimella 
Kotimikro: Kuvakaappaus tietokoneella 

Jos sinun pitäisi saada paperinen liite skannattua sähköistä asiointia varten, viralliseksi liitteeksi kelpaa yleensä älypuhelimella otettu valokuva dokumentista. Kuvan täytyy kuitenkin olla riittävän tarkka, että käsittelijä pystyy tulkitsemaan sitä.

Mikäli tarvitset skanneria tai kopiokonetta kuittien tai muiden paperien säilyttämistä varten, voit skannata dokumentteja myös omalla puhelimellasi. Lue ohjeet Ylen digitreeneistä: Skannaa kuitit ja tärkeät paperit talteen kännykällä.
Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille.

Älypuhelimille on myös kehitetty sovelluksia skannaamista varten. Sovelluksella dokumentit saa skannattua lähes yhtä siististi kuin tavallisella skannerilla. Yksi kätevä skannerisovellus on esimerkiksi Scanbot.
Scanbot Google Play -sovelluskaupassa
Scanbot App Storessa

Kela suosittelee koronavirusepidemian takia asiakkailleen asiointia puhelimessa tai verkossa. Verkkoasiointia varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue lisää: Kelan verkkopalvelut.

Katso ohjevideo: Kela opastaa – Näin lähetät liitteen verkkoasiointipalvelussa.

(yllä olevat vinkit koosti Helmet-kirjasto)

Monenlaiseen asiointiin etätukea poikkeustilanteessa

Julkinen sektori tarjoaa asiointiin etätukea:

Yhdistykset ja hankkeet tarjoavat etätukea. Tässä muutamia:

  • Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa etäopastusta asuinpaikasta riippumatta.
  • Maksutonta digineuvontaa puhelimitse Digineuvonta Apuomenan toimesta. Neuvonta-ajat ja puhelinnumerot löytyy Apuomenan FB-sivulta.
  • MargIT-verkosto neuvoo ja auttaa digiaisoissa yhteiskunnan laidalla olevia henkilöitä. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä myös järjestöt, joiden toiminta liittyy kohderyhmien auttamiseen. en kanssa elävät ja sekä rikostaustaiset henkilöt.
  • Netari.fi on digitaalinen nuorisotalo, josta löytyy tietoa nuorille sekä chat-palvelu.

Ylen Digitreenit

Ylen sivuilla olevaan artikkeliin on koottu Ylen Digitreenien ohjeita, joiden avulla käytät ja hyödynnät älylaitetta paremmin – sekä löydät sieltä ajanvietettä.

Digitukea senioreille

Digitukea tarjolla etänä Digitukea voi antaa ja saada myös etänä. Etätuen muotoja ovat esimerkiksi chat-, puhelinja videotuki.

Tietoa etänä annettavasta digituesta ja etätuen järjestäjistä 

Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf-toiminnan etäopastajat

EKL:n Verkosta virtaa -toiminnan etäopastajat 

Kysy kirjastonhoitajalta –palvelu toimii vaikka kirjastot ovat suljettuna

Kysy kirjastonhoitajalta on suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. KIrjaston vastaajat etsivät sinulle tiedonlähteitä, yritämme tunnistaa lapsuutesi lempilorun, suosittelemme luettavaa ja opastamme palveluissa. Vastauksen saat noin kolmen vuorokauden kuluessa. Palvelua tarjotaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kysy aiheesta kuin aiheesta, saat vastauksen sähköpostiosoitteeseesi. Selaile tai hae aiempien vastausten joukosta. Löydät hyviä tiedonlähteitä, lukuvinkkejä sekä mukavaa ajanvietettä. Voit myös osallistua toimintaan kommentoimalla ja lisäämällä tietoa vastauksiin. 

Uusia vastauksia voit seurata myös Twitterin tai RSS-syötteen kautta. Facebook-sivuilla tuodaan esiin kysymyksiä ja vastauksia palvelusta, koosteita kysymyksistä ja hyviä tiedonlähteitä. Palveluun pääset osoitteessa: https://www.kirjastot.fi/kysy

Koulutusehdotuksia ja linkkivinkkejä voi lähettää osoitteella kirjasto.tiedottaja(at)jkl.fi.

Kuvituskuva Opastusta sähköiseen asiointiin

Opastusta sähköiseen asiointiin:

Digitreenien ohjeet miten esim. Kelaan, TE-toimistoon tai verottajalle lähetettävän asiakirjan saa skannattua digitaaliseen muotoon ja lähetettyä liitteenä:
Digitreenit: asiakirjat sähköisiksi

KantaKanavalta YouTubesta löydät Kanta-palveluihin liittyvät esittely- ja koulutusvideot. Kanta tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja, joiden käyttäjiä ovat kansalaiset, apteekit, terveydenhuolto ja sosiaalihuolto:
KantaKanava YouTubessa

Verohallinnon YouTube-sivulta löydät ohjeita OmaVero-palvelussa asiointiin:
Verohallinnon YouTube-kanava 

 

Digitaitojen itseopiskeluun:

Ylen Digitreenit neuvoo ja opastaa arjen digitaidoissa monipuolisesti:
Ylen Digitreenit 

Onko digisanasto sinulle outoa? Ylen digisanastossa on selitykset useimpiin termeihin:
Ylen digisanasto

DiKaTa-hankkeen verkkokoulutukset auttavat arjen ja työn digitaitojen opettelussa:
DiKaTan verkkokoulutusten tallenteet

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston Geronet-hankkeen opastusvideot tietokoneen käytön perusteista:
Tietokone tutuksi -videot

Makupalat.fin kokoamat digiopastuslinkit:
Makupalojen digiopastuslinkit 
 

Yleisten kirjastojen digihanke:

Yleisten kirjastonen digihanke digiopastus-teksti

 

Asiasanat: