Hyppää pääsisältöön
Kuva
Verkkokirjasto tabletissa. Kuva Mari Vuorinen
Pääsisältö

Digituki Jyväskylän kaupunginkirjastossa

| Digitietoiskut | Digineuvojat | Datataiturit |

DIGITIETOISKUT KEVÄT 2025

Avoimet ja maksuttomat tietoiskut järjestetään joka toinen tiistai klo 14-15.30. Voit osallistua paikan päällä Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa tai verkossa. Verkko-osallistumislinkki lisätään tietoiskun aiheen perään ennen kutakin tietoiskua: https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/opi-ja-osallistu/digitaidot. Ei ennakkoilmoittautumista. 
Digitietoiskut tallennetaan, jos luennoitsija antaa luvan tallenteen tekemiseen. Tallenteiden tekstitykset on luotu automaattisesti joten ne saattavat sisältää pieniä virheitä.  
HUOM! Tekstitetty tallenne tulee katsottavaksi viikon sisällä esityksestä. Huomioithan tämän esim. suunnitellessasi aikatauluja yhteiskatselulle. Tallenteet ovat katsottavissa kesäkuun 2025 loppuun saakka.

14.1. Mitä minun tarvitsee tietää television HD-siirtymästä. Artturi Kavaja, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Katso tallenne

28.1. Digijäämistö ja digitestamentti. Millainen jälki meistä jää digimaailmaan ja miten voimme itse hallita sitä? Tuukka Kivioja, Jamk. Katso tallenne.

11.2. Tekoäly vai tukiäly? Mitä meidän kaikkien olisi hyvä tietää tekoälyn mahdollisuuksista? Tuukka Kivioja, Jamk. Katso tallenne.  

25.2. Kodin laitteiden tietoturva. Langattomat verkot, reitittimet ja muut kodin älylaitteet. Elmo Hämäläinen, Jamk. Katso tallenne

11.3. Seniorin itsearviointi - uusi digitaalinen toimintakyvyn arvioinnin väline. Ville Salminen, Keski-Suomen hyvinvointialue. HUOM! Tästä digitietoiskusta ei tule tallennetta jälkeenpäin katsottavaksi.

25.3. Kohti digitaalisten viranomaisviestien ensisijaisuutta. Henriikka Eloluoto, Digi- ja väestötietovirasto. 

8.4. Minkä älylaitteen hankkisin? Vinkit itselle sopivan puhelimen, tabletin, tietokoneen ja älytelevision valitsemiseen. Elmo Hämäläinen, Jamk.

22.4. Kuntien yhteinen e-kirjasto. Miten lainaan, luen ja varaan sähköisiä kirjoja, äänikirjoja ja aikakauslehtiä. Luennon lopussa katsaus kirjaston muihin sähköisiin palveluihin. Informaatikko Mari Vuorinen, Jyväskylän kaupunginkirjasto.

6.5. Etäkokousalustat Teams, Google Meet ja Zoom. Mitä pitää ottaa huomioon kokousta kutsuttaessa tai kokouksiin liittyessä? Tuukka Kivioja, Jamk.

20.5. Omakanta tutuksi. Satu Räsänen ja Mirva Nättiaho-Rönnholm, Kela.

Ohje Digitietoiskun seuraamiseen verkossa ilman kirjautumista
Kun painat aiheen perässä olevaa "Katso verkossa" -linkkiä, aukeaa sinulle uusi internetselaimen ikkuna. Tässä näkymässä paina "Katso sen sijaan verkossa" ja tämän jälkeen uudessa näkymässä Liity anonyymisti. Voit osallistua ilman erillisen ohjelman asentamista tietokoneen verkkoselaimilla Chrome tai Microsoft Edge. Muilla selaimilla joudut asentamaan Teams-työpöytäsovelluksen. Puhelimella tai tabletilla tarvitset Microsoft Teams -sovelluksen, jonka saat sovelluskaupasta. Lähetyksen aikana voit kirjoittaa kysymyksiä kysymysosioon.

Digitietoiskut ovat osa Digibuusti!-hanketta. 
Digibuusti! – peli-iloa ja digitaitoja Keski-Suomessa -hanke (1.3.2024-31.8.2026) lisää ikääntyvän maaseutuväestön digiosaamista, edistää digitalisaatiomyönteistä ajattelutapaa ja tarjoaa tietoa pelaamisen ja pelillisyyden mahdollisuuksista digitaitojen oppimisessa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on turvata digituen saatavuutta Keski-Suomen kunnissa ja lisätä sen myötä asukkaiden hyvinvointia ja tasa-arvoa. Hanketta toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän Kesäyliopisto, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Maaseuturahastosta.
Katso täältä Digibuusti!-hankkeen tapahtumat.

Onko sinulla ehdottaa hyvää aihetta Digitietoiskuun?
Millaiset digitalisaatioon liittyvät teemat ja ilmiöt kiinnostavat sinua? Minkä digilaitteen, verkkopalvelun tai sovelluksen käyttöön haluaisit tutustua? Mitä digitaitoja olisi hyvä kerrata? Ehdotukset annetaan anonyymisti. Anna ehdotuksesi

 

Syksyn 2024 Digitietoiskut

Digitietoiskut järjestetään tiistaisin klo 14.00 - 15.30. Voit osallistua etänä verkossa tai paikan päällä pääkirjaston Unonsalissa. Luennoille ei ennakkoilmoittautumista. 
Digitietoiskut tallennetaan. Tallenne tulee katsottavaksi saman viikon aikana, jos luennoitsija on antanut luvan tallenteen tekemiseen. 
 

27.8. Älylaite pelikaverina: Pelien lataaminen, maksullisuus ja ehtojen hyväksyminen. Esittelyssä tutut pelit, kuten shakki, pasianssi, sudoku, uno, yatzy, tietovisat, sanajahdit ja rummikub. Elmo Hämäläinen, Jamk.

10.9. Mitä ottaa huomioon uutta puhelinta, tablettia tai älytelevisiota ostaessa? Tuukka Kivioja, Jamk.

24.9. Naxos Music Library
Tiesitkö, että Naxos Music Library -musiikinkuuntelupalvelu sisältää yli miljoona kappaletta klassista, jazzia ja maailmanmusiikkia? Palvelu on käytettävissä maksutta kirjastokortilla, kotona tai kirjastossa. Aapo Ruuttunen, Jyväskylän kaupunginkirjasto. 

8.10. Vanhaan laitteeseen lisää vauhtia. Älypuhelin jumissa tai muisti täynnä – mitä voi tehdä? Tuukka Kivioja, Jamk.


22.10. Miten suojautua nettihuijareilta ja tilien kaappaajilta? Mitä sinun tulisi tietää tietoturvasta ja tietosuojasta? Tuukka Kivioja, Jamk 


5.11.  EasyPark, eParking, Moovy ja ParkMan – Mitä pysäköintisovelluksilla voi tehdä ja miten ne toimivat? Tomi Salmi, Jyväskylän kesäyliopisto. 

[Teknisten ongelmien takia, emme saaneet tehtyä Digitietoiskusta tallennetta. Pahoittelemme.] 


19.11. Hyvinvointialueen sähköiset terveyspalvelut. Saija Jyräkoski, jalkautuva digihoitaja, Keski-Suomen hyvinvointialue.  
Katso tallenne.



3.12. Puhelimella maksaminen ja mobiilivarmenne. Onko puhelimella maksaminen turvallista ja miten se toimii? Mobiilivarmenne turvallisena kirjautumistapana. Tuukka Kivioja, Jamk
Katso tallenne

 

Digituki Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Digituen tavoitteena on ottaa askeleita kohti turvallista ja itsenäistä laitteiden käyttöä ja sähköistä asiointia. Digituki on tukea arjen digipulmiin, rinnalla tekemistä ja yhdessä tutkimista, ei valmiita vastauksia. Ongelmatilanteissa digituki voi auttaa asiakasta selvittämään tilannetta itse. Kirjaston henkilökunta tarjoaa tukea omalla taitotasollaan tietotekniikan aktiivikäyttäjinä.  
Noudatamme valtakunnallista digituen eettistä ohjeistusta. Asiakas on aina itse vastuussa laitteensa käytöstä ja asioinnista sekä digitukitilanteessa että sen jälkeen. Kirjaston digituessa ei ole mahdollisuutta puolesta asiointiin. Tarvittaessa pyrimme ohjaamaan oikean tahon puoleen ongelman ratkaisemiseksi. Kirjaston laitteiden käyttö ja digituki on maksutonta.  

Digituki kirjaston asiakaspalvelussa 

Kirjastojen asiakaspalvelupisteissä palveluaikoina tarjoamme tukea kirjaston omien palvelujen ja laitteiden käyttöön, tulostamiseen, tiedostojen tallentamiseen kirjaston asiakaskoneilla sekä palveluihin kirjautumiseen asiakaspalvelijan taitotason ja käytettävissä olevan ajan puitteissa.


Digineuvojat ja Datataiturit apunasi digipulmissa!

Ikääntyvien yliopiston Digineuvoja opastaa laitteiden ja sähköisten palveluiden käytössä oman tarpeesi mukaan. Ohjaus tapahtuu asiakkaan omalla kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Opastus on maksutonta. Digineuvontaa antavat tehtävään koulutetut, Ikääntyvien yliopiston, vapaaehtoiset. Huom! Varaathan ajan kiireettömään opastukseen viimeistään päivää ennen opastusta. Palvelu on maksutonta. 

Datataiturit ovat Gradian tieto- ja viestintäalan opiskelijoita, jotka neuvovat puhelimeen, tablettiin tai vaikkapa kannettavaan tietokoneeseen liittyvien ongelmien kanssa. Päivystyksiin ei varata aikaa, ruuhkatilanteissa varaudu odottamaan. Palvelu on maksutonta.

Haitari

SeniorSurfin etäopastus

Palvelusta seniorit saavat apua digitaitojen opetteluun, opastusta digipulmien ratkaisuun ja neuvontaa muihin digiasioihin.
Etäopastuspalvelu on Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan rakentama ja opastajina toimivat luotettavat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, senioreita usein itsekin.
SeniorSurfin etäopastuksessa opastuspyynnön voi tehdä verkkolomakkeella tai soittamalla puhelinpalveluun. Asuinpaikalla ei ole väliä, opastus tapahtuu puhelimitse tai tietokoneen välityksellä.
Etäopastusta pyydetään verkkolomakkeella osoitteessa: www.etäopastus.fi tai puhelimitse maanantaisin ja torstaisin klo 10-12 numerossa 044 7007 101. Tästä SeniorSurfin etäopastuksen  esittelyvideoon, kesto 12 min

Kuva
Kuva
Valtakunnallisen Digitukiverkoston jäsenmerkki

 

Kuva