Hyppää pääsisältöön

1.2.2024

Kuva
Kulttuurikompassivierailulla Jyväskylän kolmosluokkalaiset kokeilevat karstaamista. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen/Suomen käsityön museo
Jyväskylän kaupungin koulujen kolmosluokkalaisten vierailut Suomen käsityön museossa ovat jälleen alkaneet ja jatkuvat toukokuulle saakka.

Vuodesta 2006 alkaen kulttuuriopetussuunnitelman mukaiset vierailut ovat tuoneet elämää ja lasten iloa museon arkipäiviin. 

Koululaisvilinä museossa jatkuu pääosin 17.5. saakka. Kolmosluokkalaiset vierailevat museossa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 8.30–13.30 ja perjantaisin klo 9–11.15. Mukaan mahtuu muutama poikkeus myös tiistaille klo 9.30-11.30. Keväälle mahtuu myös viikkoja, jolloin koululaisvierailuja ei ole, kuten hiihtolomaviikot 26.2.–10.3. sekä näyttelyiden vaihtoviikot 10 ja 15.  

Koululaisia vierailee kevään aikana reilu 1300. Vierailulla lasten kanssa keskitytään tarinallisuuteen ja itselle tärkeisiin esineisiin tai asioihin sekä tietenkin tehdään käsin. Museon perusnäyttelyssä Käsityössä elämän tuntu pohditaan villan alkuperää, karstataan ja värjätään villaa sekä ihmetellään tikkurineuleen äärellä esineen tarinaa. Yhdessä mietitään myös, mitä vaatteella tapahtuu, kun siihen tulee reikä ja millaiset esineet ovat heille kaikkein tärkeimpiä. Lisäksi Dialogi – Kudottu ja kirjottu silta -näyttelyssä muistellaan mitä kaikkea tiedetään japanilaisesta kulttuurista ja arvuutellaan Mehiläisten kuningas -teoksen henkilöllisyyttä. Kirjotut kannat -näyttelyssä ajatellaan lämpöisiä peitoista, sekä tarkastellaan eläimiä ja niiden suojaväritystä. Lisäksi pohditaan omia lempiruokia ja arjen esineitä. 

Näyttelyistä inspiroituneina siirrytään pajaan taittelemaan jokaiselle oma kirja, johon merkitään ja piirretään itselle tärkeitä asioita. Lisäksi luodaan yhteisteos, jossa jokainen piirtää heksagonin muotoiselle kartongille joko omaa kuviomaailmaa sashiko-kirjonnan hengessä tai itselleen tärkeän asian. Heksagonit kiinnitetään museon luentosalin seinälle, jossa ne viikon aikana muodostavat oman maailmansa ja vapaasti soljuvan kennoston. 

Kompassi on Jyväskylän kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma, joka turvaa tasapuolisen kulttuuriopetuksen koko peruskoulun ajan ja tukee uusien oppimisympäristöjen löytymistä sekä koulun ja kulttuurin välistä yhteistyötä. Kompassi sisältää kulttuuriretket, suositeltavia kulttuurikohteita sekä työpajoja. Kompassin toteuttavat Jyväskylän kaupungin opetus- ja kulttuuripalvelut sekä Kulttuuriaitta. 

Jyväskylä on saanut UNICEF-lapsiystävällinen kunta tunnustuksen sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja kansainväliseen Child Friendly City -malliin ja se auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Mallin ja UNICEFIN tuella Jyväskylä edistää lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa. Jyväskylä on ollut UNICEF-lapsiystävällinen kunta vuodesta 2018 alkaen.

Lisätietoja

Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, [email protected], p. 040 701 7452 
Taina Rantala, museonjohtaja, Suomen käsityön museo, [email protected], p. 050 431 937

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.