Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ilmakuva Jyväskylän keskustasta. Kuva Lentokuva Vallas Oy

Kaupunkitilaohje

Tervetuloa käyttämään keskustan laatuaapista

Laatuaapinen on julkisen tilan hankintojen, suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon käsikirja suunnittelijoille, viranomaisille ja päättäjille. Keskustan eri toimijoita on useita ja ohje selkeyttää toimintamalleja ja ratkaisuja Jyväskylässä toimiville kiinteistökehittäjille, maa-alueiden omistajille, yrityksille, yhdistyksille ja kaupunkilaisille.

Ohje tukee keskustan elinvoimaisuutta mahdollistamalla korkealaatuista kaupunkikuvaa, tarjoamalla keskustassa toimiville elinkeinonharjoittajille työkaluja kaupunkitilassa näkymiseen ja esimerkiksi tapahtumajärjestämiseen sekä vahvistamalla erityisesti julkisen taiteen, kulttuuritoiminnan, viherympäristön ja valon kaupungin asemaa kaupunkikuvassa.

Kuva
Jyväskylän keskustan laatu rakentuu - etusivukuva. Kuva Mauri Hähkiöniemi

”Jyväskylän kaupungin keskusta on merkittävä osa paikallista identiteettiä. Sen elinvoimaisuus ja viihtyisyys varmistetaan laatuaapisen avulla.

Laatuaapisen tavoitteena on ohjata keskustan kaupunkiympäristön suunnittelua, toteutusta ja kunnossapitoa sekä julkisissa kaupunkitiloissa että piha-alueilla. Sen avulla on mahdollista konkretisoida Jyväskylän kaupungin strategisia tavoitteita ja samalla se toimii kaupunkiympäristön laadun ja kustannustenhallinnan työvälineenä.”


Keskustaa suunnitellaan lähtökohtana ihmisen mittakaava: mitoitus ja toteutus huomioivat arkielämän sujuvuuden niin asukkaan kuin yrittäjän näkökulmasta. Ratkaisut ovat laadukkaita ja kestäviä, mutta kokeiluihin kannustavia. Keskusta-alueen eri ilmapiirit näkyvät tunnistettavina tyyppiratkaisuina.

Keskustaa rakennetaan kestävästi. Työmaista voi syntyä väliaikaista harmia arjen sujuvuuteen, mutta valmistuessaan ne kehittävät keskustan toimivuutta ja viihtyisyyttä. Laatuaapinen ohjaa rakentamista ja työmaajärjestelyjä tekemällä niistä toimivia ja käyttäjälähtöisiä.

Keskustaa kunnossapidetään vuosikymmeniä rakentamisen jälkeen. Ohjekortit opastavat toteutuksen yhtenäisyyteen ja kestävyyteen ympäristöjä uusittaessa ja korjattaessa. Kunnossapidon näkökulmat ovat aktiivinen osa keskustan suunnittelua.