Hyppää pääsisältöön

8.4.2024

Kuva
Mies katua pesemässä. Kuva Kristiina Pentikäinen
Hiekanpoisto on viiden viikon rupeama, joka saadaan päätökseen vapun jälkeen.

Jyväskylän kaupunki on aloittanut hiekanpoistotyöt ajoradoilta ennen pääsiäistä. Hiekkaa on poistettu ydinkeskustan ruutukaava-alueelta ja vilkkaimmilta ajoradoilta. Tavoitteena on saada hiekat poistettua ydinkeskustasta mahdollisimman pian. Myös katujen pesuja on päästy aloittamaan. 

Ruutukaava-alueen ulkopuolella työt jatkuvat pääväylien ajoradoilla. Myös jalankulku- ja pyöräväyliltä on päästy poistamaan hiekkaa yöpakkasten hellitettyä. Hiekanpoiston eteneminen riippuu yöpakkasista, sillä pientareilta kadulle valunut sulamisvesi liukastuttaa jäätyessään katua.

– Pyritään tekemään töitä siten, että kadut pölyäisivät mahdollisimman vähän. Yöpakkaset voivat kuitenkin hidastuttaa hommaa. Hiekanpoisto vie noin viisi viikkoa. Ennen vappua on varmasti jo melko puhdasta, mutta asuntokatuja myöten työ saadaan päätökseen vapun jälkeen, arvioi kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren Jyväskylän kaupungilta.

Vältä liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään. Pölypitoisuudet vaihtelevat säiden mukaan. Etenkin kuivilla pakkaskeleillä katupölypitoisuus nousee ja voi aiheuttaa oireita erityisesti herkille väestöryhmille, kuten lapsille ja iäkkäille ihmisille. Lisäksi katupöly usein pahentaa hengitys- ja sydänsairaiden oireita.

Katupölylle altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Jo vähänkin kauempana pääliikenneväylistä ilmanlaatu on parempi.

Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskykyistä hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta. 

Oireita saavien kannattaa myös välttää voimakasta fyysistä ponnistelua ulkona. Vilkkaiden katujen varsilla kotia ei kannata tuulettaa ikkunoiden ja parvekkeiden kautta.