Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Rakennushankkeen eteneminen

Pientalon rakentaminen alkaa tontin hankkimisesta. Sitä seuraa suunnitteluvaihe, jonka aikana rakennushankkeen suunnitelmia hiotaan ja tehdään tarvittavia tutkimuksia ja laskelmia. Suunnitelmilla haetaan rakennushankkeelle rakennuslupaa. Vasta luvan saamisen jälkeen alkaa varsinainen rakennusvaihe.

Uusi koti voidaan ottaa käyttöön osittaisen loppukatselmuksen jälkeen. Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen talon tulee olla valmis pihatyöt ja talousrakennukset mukaan lukien. Jos rakennetaan kaupungilta ostetulle tai vuokratulle tontille, on rakentamisvelvoite tuolloin kaksi vuotta, mikä tarkoittaa, että talon tulee olla käyttöönottokunnossa kahden vuoden kuluttua tontin vuokrasopimuksen tai kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Älä kiirehdi liikaa

Rakentamisen eri vaiheille on hyvä varata tarpeeksi aikaa. Älä tee aikataulustasi joustamatonta, viivytyksiä ja yllätyksiä sattuu monimutkaisessa hankkeessa aina. Kun aikataulu on realistinen, ei kilpailutuksia joudu tekemään hätäisesti ja uskallat myös ottaa hankkeessa pari askelta taaksepäin tarvittaessa.

Suositus on että suunnitteluvaiheeseen varattaisiin vuoden verran aikaa. Rakennusluvan käsittely kaupungilla kestää kolmesta kuuteen viikkoa. Lupahakemuksen käsittelyaikaa pidentävät toisinaan tarvittavat lisäselvitykset tai hakemuksen puutteiden korjaukset. Voit varmistaa hakemuksesi sisällön ennakko-ohjauksessa ennen sen lähettämistä käsittelyyn. Jos haluat aloittaa rakentamisen ajoissa keväällä, lupa kannattaa hakea jo edellisenä syksynä. Kevät on hakemusten ruuhka-aikaa.

Rakennuttajana vastuu on sinulla

Pientalohankkeeseen ryhtyvän perhe toimii usein rakennuttajana, eli ostaa suunnittelun ja rakentamisen osaamisen muualta. Rakennuttajana vastaat siitä, että rakentaminen noudattaa säädöksiä ja myönnettyä lupaa sekä siitä, että rakennus suunnitellaan terveelliseksi ja turvalliseksi. Anna ammattilaisen auttaa löytämään hyvä ratkaisu - kompromissi ei ole ratkaisu.

Rakennushankkeessa tarvitset ensin pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan, sen jälkeen erityissuunnittelijat kuten sähkö- ja LVI-suunnittelijat. Älä tingi käyttämiesi asiantuntijoiden pätevyydestä. Suunnittelijan koulutuksen ja kokemuksen tulee olla suunnittelutehtävän vaatimalla tasolla. Kaupungin rakennusvalvonta varmistaa suunnittelijan kelpoisuuden. Rakennusvaiheessa työtä johtamaan vaaditaan myös rakennusalalle pätevöitynyt vastaava työnjohtaja sekä erityisalojen työnjohtajat.

Pientalohankkeen rakennuttajan vastuut määritellään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Kaupungin rakennusvalvonnan pääasiallinen tehtävä on valvoa lainsäädännön toteuttamista. Voit kysyä lainsäädännöstä lisää kaupungin rakennusvalvonnasta.

Työturvallisuus

Rakennuttajan vastuulla on myös rakennustyömaan työturvallisuus.

Työsuojeluhallinon oppaasta voit lukea lisäohjeita työturvallisuudesta. 

Rakennushankkeen vastuuhenkilöt