Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Ympäristöterveyteen tulee ajoittain yhteydenottoja rottahavainnoista sekä kyselyjä rottien torjunnasta. Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Mahdollisesti vähäluminen talvi sekä kevät ovat lisänneet rottahavaintoja eri puolilla kaupunkia. Myös erilaiset maanrakennustyöt saattavat aiheuttaa rottien liikehdintää.

Jyväskylän seudun ympäristöterveys ja Jyväskylän ympäristönsuojelu (jätehuollon valvonta) antavat ohjeita ja neuvoja jyrsijöiden torjunnassa.

Pääkaupunkiseudulla on menossa kaupunkirottia koskeva tutkimushanke, josta saatavia kokemuksia voidaan mahdollisesti hyödyntää lähitulevaisuudessa myös muualla.

Rottahavainnot

Laajat rottahavainnot 

Laajemmista rottahavainnoista voidaan ilmoittaa Jyväskylän seudun ympäristöterveyteen joko

Asiointipalvelussa voidaan merkitä kartalle paikka, missä rottia on havaittu. Saatu palaute käsitellään. 

Yksittäiset ja satunnaiset rottahavainnot 

Havainnoista ei tarvitse ilmoittaa. Kaupunki ei toteuta varsinaista torjuntaa yksityisten kiinteistöillä. Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle.

Näin torjut rottia

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää. Kun rottien ravinnonsaanti vähenee, rotatkin vähenevät. Jyrsijät viihtyvät pihapiirissä, jos niille on siellä tarjolla ravintoa sekä pesä- ja piilopaikkoja. Rakennusten rakojen ja läpivientien tilkitseminen tai verkkojen asennus ovat hyviä keinoja torjunnassa. Syksyn omenasadon omenat kannattaa kerätä maasta ajoissa ja ylimääräiset omenat tulee hävittää asianmukaisesti. Myös erilaiset maanrakennustyöt saattavat aiheuttaa rottien liikehdintää. 

Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Yksittäisten rottien pyydystäminen onnistuu hyvin myös perinteisillä mekaanisilla loukuilla, joita on myös sähkökäyttöisiä. Loukkuun voi asettaa syötiksi esimerkiksi ruisleipää, juustoa, viljatuotteita, keitettyä kananmunaa, kuivattuja hedelmiä tai suklaata. Rottia voi pyydystää myös elävänä pyydystäviin loukkuihin, jos ne pystytään lopettamaan nopeasti ja kivuttomasti. Loukuista ei saa aiheutua vaaraa lapsille tai kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut on tarkastettava päivittäin. Kuolleet rotat voi hävittää sekajätteen mukana. 

Rotan vuotuinen poikastuotto on keskimäärin 38 yksilöä/rotta. Rottien torjunta on melko haasteellista ja saattaa viedä aikaa. Rotalle on tyypillistä geeniperintönä saatu ympäristön muutosten ja uusien esineiden vieroksunta (ns. neofobia). Tämän vuoksi rotta saattaa karttaa jonkin aikaa sille tarkoitettua syöttiä.

Supikoirien hävittäminen Jyväskylässä

Supikoira on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Supikoirat kantavat ja levittävät mm. kapia, rabiesta ja trikinelloosia. Supikoira on kaikkiruokainen. Sille kelpaavat ravinnoksi mm. linnut, linnunmunat, kalat, vilja, pikkunisäkkäät, sammakot, tunkiojätteet.

Jyväskylän kaupungin alueella (pois luettuna Korpilahti) saa apua supikoirien hävittämiseen Jyväskylän seudun riistanhoitoyhdistykseltä.

Yhteystiedot

[email protected]
puh. 040 505 2274

Ympäristöterveyden yhteystiedot

Sähköposti
ymparistoterveys(at)jyvaskyla.fi 

Instagram
@jklymparistoterveys

Facebook
Facebook

Lisätietoja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Asiasanat:  
rotta
jyrsijä